Hét blog voor de ervaren assistant

Positief denken, villawijk of vuilnisbelt?

Dit is een praktische oefening en de meest directe manier om positief te denken. Zolang je bezig blijft met wat je niet wilt, wat je niet leuk vindt of wat niet goed voelt, blijf je vastzitten. Dat kun je vanaf nu veranderen. Kies je voor de villawijk of voor de vuilnisbelt?

Waarom zou je positief willen denken?
Eigenlijk weet je het antwoord al, nietwaar? Negatief denken is een struikelblok voor geluk en succes. Het kost je veel energie en het levert je helemaal niets op. Word je er gelukkig van? Bereik je sneller je doel met negatief denken? Nee, natuurlijk niet. Het geeft je alleen maar stress en zorgen. Die kun je missen als kiespijn.

De villawijk of de vuilnisbelt?
Stel voor dat je met iemand door een stad loopt. Rechts heb je een villawijk met prachtige huizen. Er zijn mooie parken, zwembaden en gezellige terrassen. Links van die villawijk ligt een vuilnisbelt vol met troep. Het stinkt en het is een zootje. Jullie lopen precies tussen die villawijk en die vuilnisbelt door. Belangrijk detail: het is aardedonker. Jullie zien helemaal niets. Gelukkig hebben jullie allebei een zaklamp. Jij schijnt met de jouwe naar rechts en de ander schijnt naar links. En al lopend wisselen jullie ervaringen uit. “Het is hier prachtig”, zeg je. “Ik zie schitterende huizen, parken en terrassen.” “Ben je gek?”, antwoord de ander. “Ik zie alleen maar troep en rommel. Wat een afschuwelijke omgeving!” Vreemd nietwaar? We lopen op precies dezelfde plek.

Je ziet waar je je aandacht op richt
Wat zou je de ander aanraden? Langer met mijn zaklamp blijven schijnen? De verlichting een tandje hoger zetten? Positief proberen te denken? Nee toch? Je zou me aanraden mijn zaklamp te richten op de andere kant van de weg. En als ik dat zou doen, zou ik hetzelfde zien als jij. En ik zou me direct beter voelen.

Zo werkt het ook met positief denken: waar je je aandacht op richt, wordt sterker. Zolang je je aandacht blijft richten op iets negatiefs, blijf je negatief denken. Zolang je bezig blijft met wat je niet wilt, wat je niet leuk vindt of wat niet goed voelt, blijf je vastzitten in je stress en zorgen. Je aandacht werkt dus als een zaklamp; je ziet alleen waar je je aandacht op richt. De rest blijft in het donker, ook al is het nog zo mooi.

Oefening in positief denken
Met de volgende oefening vergeten we die vuilnisbelt. Laat iemand anders er maar naar kijken. Wij zwaaien onze zaklamp naar de villawijk, de parken en de terrassen. Want die zijn veel interessanter. We voelen ons er veel meer thuis. Het geeft een veel beter gevoel.

Dus op het moment dat je je negatief bent of voelt, kun je maar één ding doen dat direct helpt: je aandacht te richten op iets positiefs. Bijvoorbeeld

  • Iets leuks dat je recentelijk heb meegemaakt
  • Iets in de toekomst waar je je op verheugt
  • Iets in je leven waar je blij mee bent
  • Iemand die jij waardeert en die jou waardeert
  • Een goede eigenschap van jezelf
  • Iets waar je trots op bent
  • Iets dat je energie geeft
  • Iets waar je om moet lachen

Het enige dat telt
Richt er al je aandacht op. Luister naar die fijne muziek, bel iemand waar je om geeft, zet die lachfilm op, verheug je op het komende weekend, bekijk je oude vakantiefoto”s, ga een wandeling maken, bezoek de sportschool, organiseer een etentje. Het maakt niet uit wat je doet, zolang… je je aandacht maar richt op iets waar je van opknapt. Dat is het enige dat telt.

Het kan niet anders of je gaat je daardoor beter voelen. Als dat niet lukt, zit je nog te veel in je hoofd. Dan ben je nog steeds bezig met negatieve gedachten. Draai de zaklamp weer om. Richt je aandacht opnieuw op iets positiefs. Dit kost uiteraard oefening, geef niet op.

Bron: www.newstart.nl

Tijdens het Nationaal Secretaresse Congres geeft John Wiliams (o.a bekend van diverse tv-programma”s) een inspirerende lezing over de kracht van positief denken.

Bekijk het Nationaal Secretaresse Congres

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …