Hét blog voor de ervaren assistant

Mindmap: gedachten en bezigheden in één oogopslag

Wil jij overzicht in je gedachten en bezigheden? Ga dan mindmappen, echt een perfect middel om dit voor elkaar te krijgen. Vooral voor visueel ingestelde mensen biedt een mindmap uitkomst.Hoe werkt een mindmap?
In een mindmap werk je met tekeningen, kleuren en woorden. Doordat je met symbolen werkt, ga je associëren en stimuleer je je brein op een natuurlijke manier. Mindmappen kun je gebruiken als je bijvoorbeeld in een project zit en je wilt overzicht, als je een presentatie voor wilt bereiden of juist bij het maken van een planning. Eigenlijk kun je het voor heel veel dingen gebruiken.

Waar moet een goede mindmap aan voldoen?

  1. Begin met een woord of beeld dat je in het midden van je papier plaatst. Vanuit hier start je je mindmap.
  2. Maak tekeningen en symbolen. Hiermee spreek je een ander deel in je brein aan en het zegt vaak meer dan 1000 woorden doen.
  3. Gebruik kleuren zodat je zaken die bij elkaar horen dezelfde kleur geeft.
  4. Plaats 1 woord of symbool op de lijnen en schrijf ze in hoofdletters, zo houd je het overzichtelijk.
  5. Geef je fantasie de ruimte; gebruik alles wat er in je op komt.
  6. Gebruik pijltjes en lijnen om verbanden te leggen.

DOEN!
De allerbelangrijkste tip is vooral DOEN. Omdat het voor jou misschien nieuw is en heel anders dan je gewend bent, is het vooral belangrijk om te beginnen en te oefenen. Na ongeveer 50 keer heb je het onder de knie (geen grap). Laat je niet afschrikken en gun jezelf de tijd. Ontdek wat voor jou het beste werkt en ontwikkel je eigen stijl. Start in het klein en begin vandaag nog… misschien wel met je boodschappenlijstje?

Mindmappen vormt een onderdeel van de ééndaagse training:


In de volgende trainingen kun je een mindmap goed toepassen:

Op de hoogte blijven van ons blog?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …