Nee, we hebben het niet over uit vliegtuigen springen of vogelspinnen aaien. We hebben het over zakelijk meer lef tonen: risico’s durven nemen, experimenteren, jezelf laten zien en keuzes maken. Ben jij gek op uitdagingen of ga je ze liever uit de weg?
Je hebt lef nodig als…
- Je jouw gevoel wilt uitspreken in een (lastig) gesprek.
- Je in een conflict belandt dat je – ondanks de spanning – toch wilt aangaan.
Een goede dosis lef heb je nodig om verder te komen, om je dromen waar te maken.
Kriebels? Kom op, toon je lef!
Je kent ze wel, die kriebels die je krijgt in bepaalde situaties of rondom bepaalde personen. Je wordt emotioneel, geïrriteerd of gespannen van die situaties en personen. En daar wil je iets mee. Als je deze lastige kriebels om wilt zetten in ontspannen vibes dan zul je je grenzen moeten verleggen.
Doe het niet alleen omdat het ‘moet’ – het levert je namelijk echt heel veel op. Je leert het meest van situaties die je spannend vindt. Je ervaart dat je dingen kunt en durft die je niet voor mogelijk had gehouden. Dit geeft je nieuwe energie om door te gaan.
En, wil je er nu graag mee aan de slag? Aan de hand van dit stappenplan maak je een gedegen begin.
Stap 1: benoem de situatie
Pak pen en papier of een laptop of tablet erbij en schrijf op:
- Van wie of wat krijg je energie?
- Waarom krijg je daar energie van?
- Wanneer je deze redenen in een andere context plaats, krijg je er dan nog steeds energie van? Zo nee, streep ze door en zo ja, bewaar ze.
- Welke gebundelde redenen kun je aanwijzen als je hoofdreden?
- Plaats deze hoofdreden nu in een herkenbare situatie waarin je lef wilt tonen
- Schrijf nu je angst op
- Plaats ook deze angst in een herkenbare situatie waarin je lef wilt tonen
Stap 2: je motivatie
Wat is je motivatie om dit te doen? Waarom wil je meer lef tonen in deze situatie? Beantwoord deze vragen:
- Wat zou er gebeuren als je geen actie onderneemt bij deze situatie?
- Wat zou het je opleveren als je wel actie onderneemt?
Stap 3: geef je grenzen aan
Als je je grenzen kent, kun je ze verleggen. Stel nu, dat je actie onderneemt en jouw gedrag en acties totaal anders uitpakken dan bedoeld. Wat heb je dan te verliezen? Noteer:
- Op een schaal van 1 tot 10, zorgt de situatie voor een levensverandering? 1 is geen enkele verandering en 10 een blijvende levensverandering.
- Wat voor cijfer geef je het ergst denkbare scenario?
- Stel voor dat scenario een stappenplan op om je huidige situatie weer te bereiken
- Wat voor cijfer geef je het meest positieve scenario?
- Vergelijk deze twee cijfers. Ben je overtuigd om door te gaan? Zo niet, kies dan een ander doel. Zo ja, ga dan snel verder 🙂
Stap 4: plan van aanpak
Je weet nu wat je wilt, maar hoe pak je het aan? Bepaal voor jezelf welke doelen je wilt behalen en hoe je dat gaat doen. Wees realistisch en zorg dat je binnen je vastgestelde grenzen blijft.
Stap 5: durf fouten te maken
Het kan natuurlijk fout uitpakken. Stel dat dat gebeurt, straf jezelf dan niet te hard. Kijk vooral hoe je dit de volgende keer beter aan kunt pakken. Fouten zijn de beste leerschool, niks mis mee.
Neemt je omgeving je jouw actie kwalijk? Dan ben je wel te ver gegaan en moet je jezelf afvragen of je het waard vindt om in die omgeving te blijven. Blijf vooral eerlijk naar jezelf toe.
Stap 6: houd het proces bij
Schrijf aan het eind van de dag of week de situaties op waarin je lef hebt getoond of dat had kunnen doen. Benoem ook wat je de volgende keer anders kunt doen en wat bijdraagt aan een beter resultaat. Dit maakt je bewust van je aanpak en realisatie.
En pakt het positief uit? Wees dan trots! Vooral vrouwen zijn vaak veel te bescheiden, maar je mag jezelf best een schouderklopje geven!
Lef tonen: toekomstcompetentie voor de secretaresse
Het is duidelijk, je hebt zakelijk lef nodig om verder te komen. Voor bescheiden, kat-uit-de-boom-kijkende dames kan dat een lastige uitdaging zijn. Geldt dat voor jou?
Investeer in zelfleiderschap: het wordt steeds belangrijker in jouw rol. Met onze 5-daagse opleiding Future Works Skills werk je aan deze competentie én 6 andere competenties.
èèn Reactie
Pingback: 9 eigenschappen van de wendbare ondersteuner - blog.secretary.nl