Hét blog voor de ervaren assistant

Mannelijke assistent aan het woord

Het is waar: het overgrote deel van de secretaresses bestaat uit vrouwen. Gelukkig zijn er ook een paar uitzonderingen. Hoe is het voor een man om de functie van secretaresse uit te oefenen? Lees het interview Ric Schoens, een mannelijke management assistent.

Wie bent u? Hoe lang zit u nu in het vak?
Mijn naam is Ric Schoens, 43 jaar en ben getrouwd met Brian, die operazanger is. Ik zit 27 jaar in het vak. Op dit moment ben ik management assistent en coÖrdinator bij de Reiniging van stadsdeel Centrum in Amsterdam. Naast mijn werk op kantoor heb ik thuis een massagepraktijk voor ontspanningsmassages.

Waaruit bestaan uw huidige werkzaamheden?
Op dit moment ondersteun ik het hoofd van de Reiniging van stadsdeel Centrum. Verder ben ik coÖrdinator van het secretariaat en de receptie en ben plaatsvervangend teamleider van mijn afdeling. Sinds kort coach ik mijn directe collega”s. De receptionisten op de kwaliteit van de gevoerde telefoongesprekken en de management assistenten op zaken die hen in het werk bezighouden.

Wat vindt u van het vak en wat maakt het werk zo leuk?
Het vak van ondersteuner is natuurlijk onontbeerlijk in iedere organisatie. Een bedrijf valt of staat met de kwaliteit, kennis en kunde van een goede ondersteuner, die naast de manager opereert. Dit maakt het werk ook zo interessant; je wordt bij veel zaken betrokken en bent op de hoogte van alle lopende zaken. Mits je natuurlijk een goede werkrelatie hebt met je manager. Wat is uw ervaring als man in dit vak? Ervaart u voordelen als man in het vak en of juist nadelen?
Als man ben ik zwaar in de minderheid in dit vak. Dat voelt wel eens eenzaam, moet ik zeggen. Maar juist omdat het nog steeds zo ongewoon is om als man in een ondersteunende functie te werken, val ik wel altijd op. Het hoofd van de Reiniging vindt het ook heel stoer om een man als ondersteuner te hebben. Ze heeft het steeds over “mijn Ric” en prijst mij de hemel in waar en wanneer zij kan! Kunt u daarbij ook de grote verschillen tussen man en vrouwen aangeven?
Ik vraag mij af of er echt zulke grote verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, of dat deze alleen in boekjes staan beschreven. We zijn allemaal wel eens chagrijnig, hebben allemaal een gevoelige en een zakelijke kant en houden ook allemaal van een goede roddel! Het gaat er met name om hoe je jezelf openstelt voor anderen en dat maakt het verschil. Behandel mensen zoals je zelf behandeld wilt worden. Man of vrouw, maakt niet uit!

Wat vindt u het vervelendst om te doen? En waarom?
Het vervelendst vind ik het plannen van afspraken waarbij een hoop agenda”s zijn gemoeid. Aan het begin van mijn carrière zag ik dit nog als een uitdagende taak. Nu vind ik het vooral een activiteit die veel tijd kost en soms ook ondankbaar is. Regelmatig besluit iemand op het laatste moment dat de afspraak toch niet kan doorgaan en wordt gevraagd ‘even’ een andere bijeenkomst te plannen.

Wat is de meest bijzondere gebeurtenis die u in uw huidige functie hebt meegemaakt?
De meest bijzondere gebeurtenis vind ik toch wel dat ik in de loop van de tijd het fantastisch opererende team dat wij nu zijn. Ik ben destijds betrokken geweest bij het aannemen van onze teamleidster en sindsdien ook bij het aannemen van de overige drie management assistenten die onze afdeling rijk is. De combinatie van iedereen is zÒ goed getroffen, dat ik het als een persoonlijke verdienste van de teamleidster en mijzelf zie dat we zijn uitgegroeid tot zo”n hecht en goed functionerend team. En natuurlijk de inzet en het enthousiasme van mijn directe collega”s! Wat maakt uw samenwerking tussen u en uw manager het perfecte team?
Ik ondersteun het hoofd van de Reiniging en ben de rechterhand van mijn eigen teamleidster. Met allebei is mijn relatie anders. Met het hoofd van de Reiniging is die toch iets meer zakelijk (hoewel nog steeds informeel). Mijn teamleidster en ik voelden vanaf het begin al een enorme klik met elkaar. We kunnen uitstekend samenwerken, kunnen goed sparren met elkaar en hebben vaak aan een half woord al genoeg. Verder lachen we vaak en delen lief en leed met elkaar.

U schrijft ook korte verhalen, waar gaan deze verhalen over? Haalt u hierbij ook inspiratie uit het vak?
Jammer genoeg schrijf ik de laatste tijd niet meer zo veel. Maar als ik schrijf haal ik, naarmate ik ouder begin te worden, steeds meer inspiratie uit mijn dagelijks leven. Dat kan het werk zijn, of de mensen die ik daarin ontmoet, maar ook dingen die mij privé bezighouden of overkomen.

Veel besproken onderwerpen zijn op dit momenteel ‘Social Media’ en ‘Het nieuwe werken’, wat zijn uw ervaringen hiermee?
Hoewel ik accounts heb bij LinkedIn en Twitter, gebruik ik beide media niet of nauwelijks. De wekelijkse mail met statusupdates van sommige groepen en personen in LinkedIn waar ik lid van ben neem ik wel altijd even door. Voor mij zie ik nu echter nog niet het voordeel van beide media.

Wat zijn uw ambities en dromen voor de toekomst?
Het coachen vind ik zÒ leuk om te doen, dat ik mij daar verder in wil bekwamen . Ik ben daar nu al mee begonnen door een gerichte opleiding te volgen. Verder masseer ik veel in mijn vrije tijd, een bezigheid waar ik ook veel energie van krijg. Ik denk erover om een beroepsopleiding tot masseur te gaan volgen. Ik besef dat dit allemaal kan betekenen dat ik afscheid moet nemen van het secretaressevak. Maar ik denk dat ik, na bijna 30 jaar, ook wel langzaam naar iets anders aan het groeien ben. En alle ervaring die ik heb opgedaan neem ik uiteraard mee!

Noot van de redactie:

Wilt u meer weten over coachen in uw vak?
Kijk eens bij onze traingen en opleidingen gericht op coachen.

Over Layla Orsouw

Bekijk ook

Waarom een uitstekende assistant MBA-vaardigheden beheerst

Het werken op je gevoel heeft je al jaren ver gebracht. Hoe staat het met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *