Hét blog voor de ervaren assistant

Assistant, hierom neem je jouw netwerk serieus

Over suffe dozen en gaten in het plafond… Dit is een column van Titia Huisman, topdocent van de opleiding Hoger Management Support.

Het Glazen Plafond

Binnenkort ben ik deelnemer aan een ronde-tafel gesprek met andere ondernemende vrouwen. Het thema is: Het Glazen Plafond. Dat ding waar wij vrouwen niet doorheen schijnen te kunnen. Van nature ben ik geneigd om bij het horen van de term ter direct te roepen: ‘Dat bestaat alleen maar in ons eigen hoofd’ of ‘Als dat er is, komt dat omdat wij vrouwen suffe dozen zijn’.  Ik ben van het type dat graag denkt dat we zelf verantwoordelijk zijn voor onze keuzes. En loopbaankeuzes horen daar nou eenmaal bij.

Ik werd gevraagd voor die conferentie en ik voelde me vereerd want de andere vrouwen werden betiteld als: ook succesvolle dames die het een heel eind geschopt hebben. Het woord OOK voldoet mij goed. Dan ben ik er dus OOK eentje. O ja?

Maar hoe kan het dan dat ik dat zelf helemaal niet zo ervaar? Dat ik regelmatig het gevoel heb dat er minder goed naar mij geluisterd wordt als ik zou willen? Dat ik me in bepaalde situaties afvraag waarom ik er niet de baas over ben want-dan-zou-het-beter-leuker-en-sneller gaan?

Hoe kan het dan dat ik vind dat ik op bepaalde sociale thema’s veel te weinig invloed heb? En dat terwijl ik wel visie en goede ideeën heb? Hoe kan het dan dat ik geen organisatie waar 500 mensen werken aanstuur, maar ‘slechts’ een Friese goededoelenstichting met 9 betaalde medewerkers?

Komt dat omdat ik een vrouw ben? Ik gruw bij die vraag, ik hou niet van slachtoffervragen. Ben ik gewoon niet slim genoeg? Domineren mannen de denkkracht in organisaties?

Ik geloof er niks van.

Invloed? Kleur niet binnen de lijntjes

Een paar jaar geleden zat ik in een Raad van Toezicht. Het was mijn eerste keer in zo’n functie en ik had moeite met alle managementtaal die de heren in het gezelschap er met het grootste gemak uit gooiden. Ik dacht dat ik die taal niet begreep omdat zij meer intellectuele bagage meebrachten dan ik. Er was nog een vrouwelijk lid van deze raad van toezicht en tijdens vergaderingen konden wij uitstekend met elkaar uit de voeten. Tijdens de vergaderingen, want daarbuiten was er geen of nauwelijks contact. Allebei druk hè.

Totdat wij eens samen gingen eten en gezellig onze RvT doorroddelden. Het viel ons beide op dat de mannen zo handig met elkaars argumenten omgingen. Dat ze zo soepel anticipeerden op elkaar en dat ze – hup – tot een besluit kwamen dat in gevatte taal werd samengevat. Wij konden zo snel niet en wij waren allebei soms verrast door een argument of een mening van onze mede RvT-leden.

Secretaresse netwerken

We analyseerden dat, zoals vrouwen dat doen, eens grondig. En we vonden het antwoord: de mannen belden gewoon even met elkaar voor een vergadering. Zij wisselden even de voornaamste voors- en tegens uit en kozen dan vervolgens een koers die het best uit kwam. Marion, zo heette mijn vrouwelijke collega, en ik deden dat nooit. Wij wisten dus niet waar onze collega’s stonden als het om argumenten en besluiten ging. Wij ontdekten dat wij allebei nooit op het idee gekomen waren om onze collega’s mee te nemen in onze stellingnames. En dat wij niet bedacht hadden dat het strategisch fijn is om alvast de standpunten en argumenten van je mogelijke opponenten te kennen.

Wij waren dus niet gewend om informeel gebruik te maken van elkaars kennis en kunde. Dat vonden we eigenlijk ongepast. Wij kleurden binnen de lijntjes. Waarom? Omdat we bang waren om te opdringerig te zijn, of brutaal, of dat ons verweten zou worden dat we invloed wilden.

Huh? Ik wil dus invloed maar niemand mag het weten? Ik wil dat er gevraagd wordt naar mijn mening en als dat niet gebeurt, denk ik dat ik dom ben?

Verander je ‘degelijke’ houding: durf je contacten in te zetten

Dat is een houding die ik bij veel vrouwen herken. Ook bij veel vrouwen die deelnemen aan de opleiding Hoger Management Support. Wij willen dat de ander ons lief, slim, goed, mooi en verstandig vindt. Dan, misschien dan, geloven we het zelf. En dan, misschien dan, nemen we de leiding over onze eigen argumenten en stellingnames. Wij verwarren slim zijn met egoïstisch zijn. Wij verwarren handig manoeuvreren met machtsmisbruik. En we zetten onze oordelen in levensgrote stempels eerst op ons eigen voorhoofd en dan op wat anderen wel zullen denken. Degelijke dozen, dat zijn we.

Mannen betrekken zaken veel minder snel op hun persoonlijkheid dan vrouwen, dat valt me heel vaak op. Mannen zijn vaak handiger in het inzetten van hun contacten. Zij durven dat. Wij vinden dat een beetje raar. En met dat ‘een beetje raar’ nemen wij de gaten in het glazen plafond niet serieus genoeg. We zien ze over het hoofd omdat we bang zijn dat het niet aardig is als we er doorheen kruipen.

Dus, vrouwen, bel elkaar! Schakel elkaar in, betrek elkaar, duw elkaar door de gaten in dat plafond. Snuit je neus en trek je op aan elkaar. Scherp je argument, manage je emotie.

Leer! En ga.

Leren netwerken (en meer)? Opleiding Hoger Management Support

Netwerken is voor veel secretaressen een onontdekt gebied. Daar kun je meer uit halen! Op het hoger niveau van een management ondersteuner verwachten we dat je je kunt bewegen in fysieke, digitale en informele netwerken. Tijdens de 3e dag van deze opleiding leer je hoe je de kracht van netwerken benut, zowel voor het uitoefenen van je functie als voor jezelf.

Download brochure Hoger Management SupportDeze 5-daagse opleiding op HBO-niveau – gegeven door Titia en beoordeeld met een 9,2 – biedt nog veel meer, zoals:

  • Overtuigen met uitstraling
  • Conflictsituaties op kantoor
  • Leiderschap
  • Haal het maximale uit jezelf
Bekijk het programma van deze opleiding

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *