Hét blog voor de ervaren assistant

Krachtiger overkomen met lichaamstaal? Zo dus!

Hoe kom ik krachtiger over? Hoe kan ik zeggen wat ik wil? Dit zijn vragen die ons allemaal wel eens bezig houden. Hoe je dat doet? Met behulp van je lichaam!

Krachtige secretaresseWetenschappers zijn het er nog steeds niet over eens. Velen beweren dat 93% van onze boodschap bestaat uit lichaamstaal. Anderen, waaronder Edward Hall, houden het erop dat de waarheid genuanceerder is en dat ‘slechts’ 65% van onze communicatie uit lichaamstaal bestaat. Wat de waarheid is, is nu niet zo heel relevant. Het belangrijkste: lichaamstaal is een groot deel van je communicatie en dus belangrijk als je een boodschap wilt overbrengen naar anderen.

Een voorbeeld

Herken je dit: een collega die altijd zo dominant lijkt te zijn in vergaderingen? Hij heeft niet alleen het hoogste woord, hij pakt ook alle ruimte. Letterlijk. Hij zit breed uit en ontspannen in zijn stoel. En jij? Jij ergert je. Je kruipt in je schulp, zegt niet veel en kijkt op je laptop of in de papieren voor je op tafel. Want dan hoef je je niet te ergeren aan de ander, denk je. Het resultaat na afloop van het overleg: je hebt niet kunnen zeggen wat je wilde en je verlaat de vergadering met een ontevreden gevoel. Hoe komt dat nu?

Wat er gebeurt in dit voorbeeld: je ergert je aan het gedrag van de ander. Inwendig maak je je boos en dat heeft invloed op je gedrag. Je zegt niet veel meer en je buigt je lichaam over hetgeen je voor je op tafel hebt. Je gedachten beïnvloeden dus je lichaamshouding en je gedrag. En die beïnvloeden weer het resultaat. In dit geval: een ontevreden gevoel na de vergadering.

Hoe bereik je wel jouw gewenste resultaat?

Waarom laat je het gebeuren dat je je aan de ander ergert? En hoe kun je dit voorkomen? En belangrijker nog: hoe zorg je ervoor dat je de volgende keer wel het resultaat bereikt wat je wilde? Laten we eens kijken naar het belangrijkste gereedschap hiervoor. En het goede nieuws is, dat gereedschap heb je al: je lichaam! Hieronder geef ik je enkele eenvoudig toepasbare tips om je lichaamstaal overtuigender te maken, zodat je je boodschap kracht bij zet.

Oogcontact

Eén van de gemakkelijkste manieren van lichaamstaal is het maken van oogcontact. Wil je toehoorders ‘pakken’ met je boodschap? Als je mensen aankijkt, zonder te staren, maak je connectie met de ander en is de kans groot dat je boodschap stukken beter overkomt.

Gezichtsuitdrukking3 tips hoe jij anderen onzichtbaar kunt overtuigen

Deze is lastiger, omdat je je niet altijd bewust bent van je gezichtsuitdrukking en je hebt natuurlijk geen spiegel bij je als je in gesprek bent met een ander. Maar probeer er eens bewuster me om te gaan. Als je glimlacht, klinkt dit door in je stem en ziet de ander je positieve uitstraling. Ook hier is weer het belangrijkste: zorg ervoor dat je lichaamstaal aansluit bij je gesproken boodschap.

Lichaamshouding

Met je houding maak je connectie en betrek je anderen bij je boodschap en kom je geanimeerd en zelfverzekerd over. Bijvoorbeeld: ga eens recht zitten en leun een beetje voorover. Belangrijke interacties vinden vaak plaats terwijl je op een stoel zit. Zo ook in het voorbeeld hierboven, in een vergadering. Waarschijnlijk zit je nu ook. Oefen deze houding gelijk maar even: je voelt je al scherper en krachtiger, of niet?

Gebaren

Gebaren zijn de dingen die je met je handen doet terwijl je spreekt. En dat zijn er nogal wat! Enkele tips: je handpalmen naar boven richten maakt een eerlijke en open indruk, terwijl handpalmen naar beneden gericht als gesloten kan overkomen. En denk ook eens aan hoe je iemand de hand schudt als je kennismaakt of binnenkomt. Een ‘gelijkwaardige’ handdruk is prettig voor de ander en zorgt ervoor dat je niet onderdanig (te zacht) of juist dominant (te ferme handdruk en jouw hand boven die van de ander) overkomt.

Na het lezen van dit blog is er misschien al wat gebeurd in je hoofd of in je lijf? Ga bewuster om met lichaamstaal, dan komt je gesproken boodschap krachtiger over.

Geschreven door Monique Koster, Adviseur communicatie en gedrag, interimmanager en trainer

Lees ook eens deze blogs:

Wil je ook krachtiger overkomen?

Download brochure NLPBovenstaande tips zijn voorbeelden vanuit NLP (Neuro Linguistisch Programmeren). Dit is een krachtige methode om effectief te communiceren, zodat wat je wilt zeggen goed, duidelijk, krachtig en overtuigend overkomt. Ook met lichaamstaal! Na de 3-daagse cursus NLP voor secretaresses leer je bewuster om te gaan met alledaagse situaties. Praktische technieken zorgen ervoor dat jouw communicatie en persoonlijk functioneren verbetert. Je maakt jouw persoonlijke leerplan!

Bekijk de cursus NLP voor secretaresses

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *