Hét blog voor de ervaren assistant

De impact van Kunstmatige Intelligentie op de secretaresse: wat kun jij doen?

Kunstmatige Intelligentie secretaresseKunstmatige Intelligentie (of Artificiële Intelligentie) is de term voor slimme computers die reageren op data of impulsen uit hun omgeving, en op basis daarvan zelfstandig beslissingen nemen. Het gaat bij KI dus niet om de rekenkracht, maar om de mogelijkheid om (zelfstandig) te leren en beslissingen te nemen. Heel simpel gezegd: stop er 100.000 plaatjes van een kat in en bij plaatje 100.001 weet de computer dat het om een kat gaat.

Kunstmatige Intelligentie gaat snel een grote impact hebben op ieders taken, dus ook jouw secretaressefunctie. Stel je voor dat je gemiddeld 30 taken hebt, ga er maar vanuit dat de slimme computer 10 taken overneemt. En dit is geen toekomstmuziek: veel grote bedrijven zijn achter de schermen al bezig om algoritmes en KI in te zetten. Het feit dat we de technologie niet altijd zien, wil niet zeggen dat het er niet is…

Enkele voorbeelden van de impact van KI op de secretaresse

 • Toekomstige conference call
  In de toekomst ziet een internationale conference call er zo uit: de vertaling is realtime, alle informatie van iedereen staat al op het scherm, terwijl je spreekt komen de juiste documenten erbij, de computer vat alles samen en notuleert, deze notulen worden automatisch doorgestuurd naar alle aanwezigen.
 • Spraakcomputers
  Er gaat veel meer gebeuren via spraak; denk aan Hound, Alexa en Google Home voor thuis. Ook Alexa for Business maakt hiervan deel uit, dit is de assistent op het werk. Het wijzigt afspraken, bestelt print papier, et cetera. Je geeft een opdracht en het wordt uitgevoerd.
 • Computers die bellen
  Er komen computers die telefoontjes voor je gaan plegen. Denk aan Google Duplex: de computer belt daadwerkelijk iemand op en maakt een afspraak. De stem is vrijwel niet meer van een echte stem te onderscheiden. Bekijk een demo in Youtube

Dit is jouw voortrekkersrol

Om toekomst proof te blijven is het noodzakelijk om te weten welke taken de slimme computer gaat overnemen. Hierboven staat al een aantal voorbeelden. Ga googelen welke software tools er zijn. Ga ermee naar je manager en laat zien dat jij meedenkt over de toekomst. Neem de regie en beweeg mee, want dan krijg je een leukere baan. De computer neemt namelijk vooral de taken over die de meeste mensen minder leuk vinden.

Welke taken worden voor jou relevanter?

Beinvloeden gedrag secretaresseDit zijn vooral de taken die te maken hebben met:

 • emotionele intelligentie;
 • cohesie;
 • vindingrijkheid;
 • creativiteit;
 • het inspelen op onverwachte situaties;
 • afdelingen meer met elkaar in verbinding brengen.

En tot slot, nog enkele tips:

 1. Wil je nieuws ontvangen over bijvoorbeeld Kunstmatige Intelligentie? Ga naar Google Nieuws en stel een alert (melding) in.
 2. Een tipje van de sluiter voor jouw toekomstige functieomschrijving… Voeg daar maar aan toe: ‘samenwerken met software’.

Geschreven door Karin de Jong, Business Developer SMI. Dit is een samenvatting van de lezing van Jarno Duursma tijdens het Tech Savvy Assistant Event 2018.

Cursus Tech-Savvy assistant

Cursus Tech-savvy assistant

Het is wel duidelijk: technologie dringt jouw vak binnen. Er zijn andere manieren van denken en samenwerken nodig binnen iedere organisatie.

Met de 2-daagse cursus Tech-savvy assistant bereid je je voor en laat je je niet inhalen door kunstmatige intelligentie, apps en tools. Je laat deze technologieën voor jou werken.

Lees meer over de cursus Tech-savvy assistant

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *