Functioneringsgesprekken zijn achterhaald. Onze nieuwe manier van werken vraagt om een nieuwe benadering van het functioneringsgesprek. De krantenkoppen staan er vol mee. Maar ja, lekker makkelijk om dat te schrijven, terwijl jij binnenkort weer aan je functioneringsgesprek mag beginnen. Jij wilt gewoon weten hoe je je het beste voorbereidt op dit gesprek? Wij helpen je op weg! Maar eerst staan we stil bij een interessante vraag…
Bestaan functioneringsgesprekken nog in de toekomst?
Nee. Althans. Waarschijnlijk niet in de huidige vorm. In de toekomst – en bij sommige bedrijven nu al – is het vaste beoordelingsmoment passé. Continue feedback, niet alleen door je leidinggevende, maar ook door collega’s onderling, dáár gaat het naar toe.
Continue feedback: is dat goed of slecht?
Als het gaat om je eigen ontwikkeling is het effect vele malen kleiner wanneer je hier slechts één keer per jaar bij stil staat; tijdens je functioneringsgesprek. Wanneer je daarentegen continue je persoonlijke ontwikkeling onder de loep neemt en hierover met enige regelmaat feedback ontvangt vanuit verschillende lagen in de organisatie, kan dat een groeispurt stimuleren.
Resultaatafspraken
Dus, geen functioneringsgesprek meer, maar resultaatafspraken. Deze zijn een afgeleide van de organisatie- en afdelingsdoelstellingen. Plus, niet geheel onbelangrijk: ze zijn gekoppeld aan je eigen talenten en passies.
Zo doen wij dat bij SMI
Bij SMI doen we dit sinds januari 2019 ook op deze manier. Geen functioneringsgesprek, maar verschillende contactmomenten waarbij we stilstaan bij resultaatafspraken die je als medewerker ZELF hebt aangedragen. En die uiteraard is afgestemd met je leidinggevende. Tijdens deze contactmomenten – die wij bila’s noemen – bespreken we de huidige status. Hoe gaat het? Hoe sta je ervoor? Zijn de beoogde plannen nog actueel of moeten ze worden gewijzigd of aangescherpt? Dat laatste is bovendien geen slecht teken. Want, laten we eerlijk zijn, iets wat je in januari 2019 als doel stelt, kan zomaar een stuk minder belangrijk zijn in augustus 2019. Dan moet je dus de ruimte hebben en krijgen om bij te sturen naar datgene wat op dat moment waardevoller is. Daarbij, is het feit dat je nu niet langer enkel het gesprek aangaat over de reguliere werkzaamheden, maar is er ruimte voor eigen inbreng van projecten die aansluiten bij je talenten. Zo komen die ook een stuk beter aan het licht. Een win-win dus.
Maar, stel je gaat toch nog zo’n “ouderwets” functioneringsgesprek in: hoe pak je dat aan?
Nog niet alle bedrijven zijn omgeschakeld naar een systeem van continue feedback, of zijn er simpelweg nog niet aan toe. Ook prima natuurlijk. Stel, jij werkt voor zo’n organisatie en je krijgt al klamme handen bij het idee dat je binnenkort weer aan de beurt bent. Hoe bereid je je dan goed voor?
Nou, dat doe je door simpelweg onderstaande vragen te beantwoorden en uit te werken.
1. Kijk naar de afgelopen periode
- Welke afspraken heb je gemaakt?
- Hoe heb je deze gerealiseerd?
- Wat ging goed en minder?
- Hoe heb je de uitvoering van functie ervaren?
- Hoe was de samenwerking met je collega’s?
- Hoe ervaar je de samenwerking met je leidinggevende?
2. Kijk naar de komende periode
- Wat zijn jouw wensen, ideeën en verwachtingen voor de komende periode?
- Wat zie je liever anders t.o.v. de afgelopen periode?
3. Afspraken
- Welke concrete afspraken wil je maken op basis van bovenstaande thema’s?
- Welke deadlines hang je hieraan vast? Op kort termijn, maar ook op lange termijn?
Je leerbehoefte in kaart
Heb jij de afgelopen periode mooie resultaten geboekt en wil jij jezelf verder ontwikkelen in je vak? Dan is het functioneringsgesprek dé kans om je wens over te brengen. We gaven het al aan bij je voorbereiding: zorg dat je weet wat je wensen, ideeën en verwachtingen zijn voor de komende periode. En gooi het, uiteraard met goede argumenten, in het functioneringsgesprek.
Heb je daar hulp bij nodig hoe je dat aan kunt pakken? Marjan en Niehk, de opleidingsadviseurs van SMI, geven je maar al te graag GRATIS TIPS zodat jij zelfverzekerd en goed voorbereid je functioneringsgesprek ingaat.
Bel opleidingsadvies