Hét blog voor de ervaren assistant

Wat levert het schrijven van een business paper je op?

In een eerder blog over de opleiding Management Assistent Master had ik het over ‘What’s in it for me?’. In dit blog vertel ik je meer over de business paper die erbij hoort: wat houdt het in en waarom is dit zo waardevol?Die business paper, het hete hangijzer

De business paper is een belangrijk onderdeel van de Management Assistent Master: een grondig verslag waarin jouw leerdoelen, opdrachten en advies aan jouw organisatie zijn opgenomen.

Misschien twijfel je: ‘Kan ik deze opleiding wel aan? Ik heb nog nooit een business paper geschreven…’ Denk dan eens aan Pipi Langkous die zei: ‘Ik heb het nog niet gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’. Heerlijk optimistisch, ik houd daar wel van.

Natuurlijk heb je het nog nooit gedaan, maar wat houdt je tegen? Je hoeft het niet alleen te doen. De docent is er om je te helpen, je mede-cursisten zijn er ook en vergeet vooral je netwerk van je eigen organisatie niet! Je schrijft immers een business paper over je eigen organisatie en jouw rol daarin.

Stap voor stap schrijf je de business paper

Je hoeft ook niet blanco te beginnen: iedere les eindigt met een zogenaamde nawerkopdracht. Dat is een opdracht die een relatie heeft met de afgelopen les en gaat over jouw organisatie.

We vragen je te onderzoeken hoe jouw manager leiding geeft: daar maak je een vragenlijst voor. Je bekijkt de vergaderfrequentie in jouw organisatie en maakt een voorstel hoe het beter kan. Je gaat op zoek naar de succesfactoren van jouw organisatie, daarvoor interview je je collega’s, ga je aan de slag met deskresearch en zet je je oren en ogen open. Hiervan maak je een kritisch verslag.

 • Hoe komt de strategie in jouw organisatie tot stand?
 • Hoe verhoudt zich dat tot de theorie?
 • Kan de organisatie het op een aantal punten beter, efficiënter doen?

Waardevol advies voor je organisatie

Je schrijft een adviesopdracht voor jouw organisatie. Onderwerpen die ik gezien heb:

 • Studerende secretaresseNaar een lean secretariaat
 • Hoe kunnen we papierloos vergaderen?
 • Hoe voeren we een nieuw systeem in van dienstreizen?
 • Is het zinvol competentiegericht onderwijs in te voeren?
 • Herinrichting en professionalisering van het secretariaat (organisatiebreed)
 • Het managementteam ervaart een te hoge werkdruk. Is er een relatie tussen deze ervaring en het gestructureerd werken van het management?

Dit zijn geen gemakkelijke onderwerpen. Toch zijn ze allemaal geschreven door jouw ‘collega’. In heel veel gevallen heeft de organisatie het advies overgenomen. Soms wat aangepast, maar veel vaker integraal overgenomen.

Vervolgstap: volwaardige bachelor opleiding

Veel cursisten hebben na het volgen van deze opleiding het studievirus te pakken. Sommigen kiezen voor een aanvullende opleiding, bijvoorbeeld Corporate Governance of Teamcoach Secretariaat.

Maar waarom leg je de lat niet hoger? Als deze opleiding aankunt, kun je ook een volwaardige bachelor aan. De onderwerpen die je in deze opleiding hebt geleerd, neem je middels een EVC – Erkenning van Verworven Competenties – mee naar de vervolgopleiding. Laat zien dat je het waard bent! En denk niet: dat kan ik niet. Denk: ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan.


Meer weten over de Management Assistent Master?

Management Assistent Master - jaaropleiding HBO+ niveau

Deze unieke jaaropleiding versterkt jouw werk op twee hoofdgebieden:

 • Persoonlijk: verbeter je eigen kennen en kunnen. Je leert veel over jezelf, ontwikkelt een stabielere persoonlijkheid en maakt keuzes die goed voelen. Je weet hoe je anderen positief beïnvloedt en komt gemakkelijker in contact.
 • Professioneel: verbeter jouw organisatie. Jouw persoonlijke groei zorgt ook voor professionele groei. Je komt met onderbouwde initiatieven, draait op diverse niveaus mee en handelt meer (managers)taken succesvol af. Je bereidt beleidsstukken voor en denkt mee met je manager.

Jouw scriptie is daar een erg waardevol onderdeel van. Volgens deelnemers krijg je na deze opleiding ‘een leukere baan met meer inhoud en een enthousiaste manager die veel meer taken en verantwoordelijkheden aan je overlaat‘.

Bekijk wat de Management Assistent Master jou te bieden heeft

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *