Hét blog voor de ervaren assistant

Fons Scheltema over de ontwikkelingen in het secretaressevak

Fons Scheltema, spreker op de Secretary Power Class, hebben we kort gevraagd naar de ontwikkelingen in het vak van de secretaresse.

Hij is directeur en tevens eigenaar van Assistant2, heeft in het verleden ook Starjob (1985-1990) opgericht en was eigenaar en oprichter van Secretary Plus (1990-2001). Uiteraard heeft hij met al die jaren ervaring op zak een goede kijk op de ontwikkeling van het vak.

1. Welke veranderingen zijn er gaande in het secretaressevak?

Van belang is om te weten dat de assistant van nu niet meer de titel ‘secretaresse’ draagt. Uit een recentelijk gehouden onderzoek onder meer dan 2.000 assistants, uitgevoerd door Assistant2, bleek dat van de 436 respondenten nog maar 11 de functietitel ‘secretaresse’ dragen.

Managers zijn onder meer door transparantie, internet en digitalisering maar ook kosten gerelateerde zaken, anders gaan werken. Logisch dat daar ook een ander soort ontzorger/ondersteuner bij hoort die ook anders is opgeleid.

2. Hoe ziet de toekomst van het vak eruit?

We zijn al lang af van de secretaresse die reactief zaken uitvoert en kopjes koffie haalt voor managers en braaf de correspondentie verzorgt. De assistant van nu is hoger opgeleid, werkt in teamverband is een multitasker, spreekt haar talen, speelt met Excel, Prezi etc.

Voor hen die zich ontwikkelen naar HBO niveau zijn er nog volop kansen. Tip: bekijk eens het rapport UWV van 6 maart 2015, Arbeidsmarktbeschrijving Administratieve Beroepen).

3. Hoe moet de secretaresse handelen in deze veranderingen?

De assistant van nu moet het heft in eigen hand nemen door zich te ontwikkelen en up to date te zijn én blijven. Alleen dan is er een kans van overleven…


Meer weten over deze ontwikkelingen?

Wil je meer horen en weten over de ontwikkelingen? Zorg dan dat je 3 november aanwezig bent op de Secretary Power Class in Rotterdam. Diverse sprekers – zoals Fons Scheltema – geven je praktische inzichten in jouw veranderende vak. En dat alles in recordsnelheid: een 100% inspirerende dag vol power. De lezingen zijn vorig jaar door 148 secretaresses beoordeeld met een 8,8!

Lees meer over de Secretary Power Class

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *