Hét blog voor de ervaren assistant

Waarom duurzaam ontwikkelen een must is voor de assistant

Het verschil maken als secretaresseRegelmatig krijg ik de vraag: ‘Waarom zou ik investeren in mezelf?’. Dan zegt iemand bijvoorbeeld: ‘Ik werk al jaren en het gaat goed zo…’ Waarom investeren in een duurzame opleiding van acht maanden, is een plausibele vraag. Waarom zou je dat doen?

Onderscheidend werken biedt kansen

De vorm en inhoud van professionele, ondersteunende functies verandert voortdurend. En we weten dat we jaren langer hebben te werken tot ons pensioen, dan onze voorouders. Hier liggen dus ook direct kansen voor het oprapen als jij jezelf blijft ontwikkelen, verbinden met anderen en onderscheiden binnen jouw vakgebied en organisatie. Zodat jij kunt doorgroeien van een ondersteunende functie naar een adviserende functie, of jouw adviserende functie nog verder wilt uitdiepen.

Hiervoor is zelfmanagement (ofwel persoonlijk leiderschap) een must. Zelfmanagement is een continu proces dat tijd, ruimte en aandacht nodig heeft. Je kunt het zien als een reis, in plaats van een race.

De race of de reis, waar kies jij voor?

De race zie ik voor me als snel, snel, snel. Je leeft en werkt in een rush, werk, gezin, sociaal leven, social media, enzovoorts. Het wisselt elkaar af in een moordend tempo en soms is er gewoon geen tijd voor jezelf. Dingen heb je gewoon te doen en voor je het weet, is er weer een week voorbij. Er ligt nog onaf werk en jij probeert alle ballen in de lucht te houden, soms ten koste van jezelf. Te lang in een race zitten, waarbij je zelfmanagement niet op orde is, resulteert regelmatig in overspanningen en soms in burn-out…

De reis daarentegen… die is anders. Als je op reis gaat, voel je vaak de vertraging; je schakelt wat versnellingen terug. Stel je eens een mooie reis voor die je ooit hebt gemaakt. Je komt op nieuwe plekken, je onderzoekt en je bent nieuwsgierig naar andere culturen. Je bent zelfs verrast of ontroerd. Je gaat in slow motion, je hebt aandacht en tijd voor dingen die normaal aan je voorbijschieten. Als je thuiskomt heb je nieuwe, spannende ontroerende, leuke, gekke verhalen en ervaringen die jou als persoon weer hebben gevormd.  Je hebt een mooie investering gedaan in tijd en geld voor jezelf en met jezelf.

SecretaresseJe neemt jezelf mee

Wat heeft dit nu te maken duurzaam ontwikkelen en investeren in jezelf? Alles… want waar jij ook naartoe gaat, je neemt altijd jezelf mee en:

 • Jij bent degene die in die vergadering wel een mening heeft en deze durft te ventileren of juist niet.
 • Jij bent degene die wel of niet mensen mee kan krijgen.
 • Jij kent je talenten en weet hoe jij deze wilt inzetten, zodat zowel jij als het bedrijf hiervan profiteert. Of laat jij je talenten links liggen?
 • Jij kunt vanuit jouw ervaringen anderen overtuigen. Of denk je achteraf: Shit, hebben ze weer de kaas van mijn brood gegeten?
 • Jij bent degene die al dan niet met zelfvertrouwen en zelfverzekerd mensen mee kan krijgen.
 • Jij bent degene die op haar eigen wijze zichtbaar is, of juist niet.

De 7 ingrediënten van een goede, zelfverzekerde, adviserende ondersteuner

De ondersteuner van de toekomst krijgt steeds meer verantwoordelijkheid en er wordt van haar verwacht dat ze autonoom kan werken en handelen. Door jezelf persoonlijk te ontwikkelen, werk je aan die autonomie en ben je bezig met persoonlijk leiderschap. Door duurzaam in jezelf te investeren, groei je door naar een zelfverzekerde adviseur die:

 1. Voldoende overtuigingskracht heeft
 2. Sterk communicatief is
 3. Weet professioneel te verbinden met diverse lagen van de organisatie
 4. Weet om te gaan met weerstand
 5. Respectvol grenzen aangeeft
 6. Mensen kan inspireren en motiveren
 7. Weet wat dienend is voor de organisatie

Stevig staan in jouw adviserende rol

Als je een reis maakt, ga je aan de slag met de competenties die jou helpen om zelfverzekerd de toekomst tegemoet te gaan. Je gaat aan de slag met nieuwe structuren en technieken en krijgt andere inzichten en nieuwe ervaringen. Zo ontdek jij dat er nog veel meer wegen naar Rome leiden.

Je voegt keuzemogelijkheden toe die bij jou passen en die jou versterken. Nu en in toekomst. Om stevig te kunnen staan in jouw adviserende rol.

Astrid Kies - docent SMI

Geschreven door Astrid Kies, trainer van het ontwikkeltraject Persoonlijk Leiderschap en directeur van Kies, voor jezelf. Wil je graag wat meer informatie? Neem gerust contact met mij op via Secretary Management Institute.

Wil jij mee op reis?

Download brochure Persoonlijk Leiderschap

Wil jij richting geven aan jouw loopbaan en leven? En jouw ijzersterke professionele ‘ik’ verder ontwikkelen?

Tijdens de unieke jaaropleiding Persoonlijk Leiderschap voor de senior managementassistent werk je vanuit verschillende invalshoeken en 10 masterclass thema’s aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Binnen een jaar ben je klaar om op het hoogste niveau te presteren.

Lees meer over deze jaaropleiding en de 10 masterclasses

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *