Virtual Reality neemt de wereld over!
Althans, zo laten de science fiction films ons geloven. Bijvoorbeeld de nieuwe film van Steven Spielberg Ready Player One, die volgend jaar de bioscopen ongetwijfeld gaat veroveren. Ook de Netflix-serie Black Mirror (2017) speelt al volledig in op de technologie van de toekomst door augmented reality, virtual reality en mixed reality te verbeelden in hun afleveringen.
Fictie of realiteit?
Blijft het een spannende film of worden we echt op een dag wakker in zo’n virtuele wereld? Ik kan je vertellen dat de toekomst van deze technologieën op de achtergrond stiekem al begonnen is; apps die producten scannen voor meer informatie en films + games die je laten voelen alsof je er middenin staat. Hoe zullen deze technologieën de werkplek van de toekomst gaan veranderen?
En jouw vraag hoor ik hardop: “Gaan de nieuwe technologieën de mensen op de werkvloer niet vervangen?”. Natuurlijk zullen er werkprocessen geautomatiseerd worden, maar volgens experts zullen de technologie en de mens elkaar juist gaan versterken in plaats van vervangen.
Technologie vertaalt naar de werkvloer
Om te beginnen is het belangrijk dat wij weten wat deze digitale technologieën betekenen en welke mogelijkheden ze bieden.
Virtual Reality (VR)
Virtual reality betekent schijnwerkelijkheid: een werkelijkheid die niet bestaat.
Het algemene doel van technologie is om mensen te ondersteunen en VR doet dat op een nieuwe, uitdagende manier. Met VR duik je in een andere wereld, waardoor het goed voor entertainment en educatie gebruikt kan worden. Tegenwoordig kunnen dokters in opleiding al operaties oefenen op een ‘virtueel’ lichaam door middel van VR brillen. En bij een aantal reisbureaus kun je met een VR bril alvast beleven hoe je toekomstige vakantie eruit zal zien. In het onderwijs wordt VR ook gebruikt om leerlingen te laten ervaren hoe iets op de wereld eraan toe gaat/eruit ziet.
VR op de werkvloer:
- Leer over je nieuwe functie:
Zoeken naar nieuwe werkgevers kan makkelijker gemaakt worden door middel van virtual reality. Dit aangezien mensen hiermee in de wereld van die bepaalde baan kunnen stappen en meemaken hoe een dag als (vul een beroep in) eruit ziet. - Virtuele Conference Rooms:
Facebook is al bezig met het maken van virtuele conference rooms waardoor je meetings kunt houden door alleen een VR bril op te zetten. Dit scheelt ook in kantoorruimte. - Situatie analyses:
Werknemers kunnen moeilijke en uitdagende situaties met medewerknemers en/of klanten oefenen door middel van VR. - Meebeleving:
Verplaats je in de schoenen van een mede collega zodat je kan zien hoe de dag van die persoon eruit ziet. - Virtuele training:
Train jezelf en nieuwe werknemers door middel van VR. Door de virtuele ervaring die net echt lijkt, leren werknemers sneller de taken van hun baan kennen en onthouden ze meer.
Die sci-fi wereld komt opeens wel heel dichtbij, vind je ook niet?
Augmented Reality (AR)
Augmented reality betekent toegevoegde realiteit.
Snapchat is een voorbeeld van een veelgebruikte AR app. Je hebt vast wel eens een selfie met een hondensnuit voorbij zien komen, of zelf gemaakt. Dat is een Snapchat filter. Ook educatieve apps doen het goed in AR, denk aan de nieuwe zakgeld app ‘PinPin’ van de Rabobank.
AR op de werkvloer
Volgens onderzoekers van de ‘Society of Human research Management’ (2017), luidt de voorspelling als volgt: Augmented reality zal de productiviteit van werknemers verbeteren, de trainingen zullen makkelijker worden en het gat tussen vaardigheden gaat gesloten worden. Maar hoe dan? Er worden steeds meer dienstverlenende apps ontwikkeld die informatie kunnen projecteren op bijvoorbeeld defecte machines, waardoor er informatie verschijnt op die machine met waar het probleem ligt en hoe dit op te lossen.
Je kunt dit soort apps (AR) zien als uw extra, lopende computer die de overladen data versimpelen en verspreid weergeven in jouw omgeving. Want laten we eerlijk wezen, er komt veel data/informatie op ons af iedere dag. Dus wat is het toch fijn als een app die informatie verdeeld, wat onze taken weer kan versimpelen.
Mixed Reality (MR)
Mixed reality is een combi van VR en AR.
Een voorbeeld van MR is de Hololens. Dit technische snufje laat je versteld staan! De Hololens is een bril waarbij er een toegevoegde werkelijkheid wordt geprojecteerd op uw omgeving. Zo kun je Skypen terwijl je ergens naartoe loopt/al het andere werk aan het doen bent. Deze bril kan ook aanwijzingen geven over producten, tijdschema’s, klanten informatie etc. Op het moment zijn er, naast de Hololens, toegankelijke apps voor elke smartphone te downloaden die tevens informatie kan projecteren in uw omgeving (zie kopje AR).
Tot slot
Er is al veel mogelijk op AR,-VR,- en MR- gebied, maar we zijn er nog lang niet. Volgens James Guion, Microsoft Product Manager, is het doel om VR, AR, en MR te mengen tot één geheel zodat het mogelijk is om op een dag, wanneer je wakker wordt, in een volledige VR ervaring te stappen om daarna een augmented ervaring te krijgen en zodoende het gehele spectrum te beleven.
Sta jij al klaar om ‘s ochtends in een sci-fi wereld te stappen? Mijn mening, heel eerlijk? Ik kan eigenlijk niet wachten…!
Deze blog is geschreven door Lisa de Bye, The VR Cinema | &samhoud media
Wil jij de impact van Virtual Reality ervaren?
Tijdens het Nationaal Secretaresse Congres op 6 februari 2018 kun je kennismaken met VR. Ervaar de impact van deze technologie in de VR Pop Up cinema!
foto: The VR Cinema by &Samhoudmedia
Onder het thema ‘Uit je comfortzone’ is er deze dag nog veel meer te beleven. O.a. Beau van Erven Dorens, Sophie Hilbrand en Karl Raats staan op het podium.
Lees meer over het Nationaal Secretaresse Congres 2018