Hét blog voor de ervaren assistant

De beleving van een deelnemer aan de Nationale Secretaresse Dag 2013

Op 18 april 2013 bezocht Marloes Egberts de Nationale Secretaresse Dag, een dag waarop tal van workshops zijn georganiseerd door het Secretary Management Institute. Lees het verslag van één van onze deelnemers…

Nederland is niet het enige land waarbij de secretaresse jaarlijks op Nationale Secretaresse Dag in het zonnetje wordt gezet. Ook in België en de Scandinavische landen bestaat dit oorspronkelijk uit Amerika afkomstige fenomeen.

Dit jaar organiseerde Secretary Management Institute voor de 15e keer een interactief programma voor de secretaresse van nu met als onderwerp “Persoonlijke groei”. Van “Slim werken met de iPad” tot “Stop, uitstelgedrag nu!” en “Effectief onderhandelen voor uzelf en uw baas”. In totaal twaalf onderwerpen waarbij iedere professional een top-3 koos om bij aanwezig te zijn. Benieuwd naar de reacties en hoe de dag is verlopen?

100% Female
De vrouwelijke (ja, allemaal!) professionals die elkaar dit jaar in Meeting Plaza Utrecht ontmoette, vormden een bonte mix. Van Directie Secretaresses uit het bankwezen tot Office Managers uit de zakelijke dienstverlening en van een Management Assistent bij een zorginstelling tot een Personal Assistent bij een farmaceut. Deze diversiteit gaf de dag een extra dimensie en zorgde daarnaast voor een brede input en veel voorbeeldcases tijdens de workshops.

Van gadget naar professional business device
Eén van de workshops richtte zich op de iPad. Een device waar we gewoon weg niet meer omheen kunnen en waarbij gastspreker Vanessa Simons overtuigd is dat het de PC en Lap-top gaat vervangen, en wel op korte termijn. “Het is niet alleen praktischer dan een PC, maar je kunt het makkelijk meenemen en er overal op werken, het is toegankelijk, papierloos, slim (zoals toepassing van GPS) maar bovenal leuk!”.

De mogelijkheden bleken tijdens de workshop inderdaad eindeloos. Via onderwerpen als pen Ultimate, Skitch (tekenapp), World Card Pro (digitaliseert visitekaartjes), Voice Dictation (zet stem om naar tekst) en Layar (uploaden van verborgen filmpjes en info uit print) bleek de transformatie van iPad als gadget naar professional business device dan ook een feit.

Een blik in de toekomst? Kijk dan zeker even naar het voorbeeld van de BMW Augmented Reality Glasses. De toestroom van handige en over het algemeen gratis business apps, maken het werken met de iPad efficiënt, makkelijk en echt leuk!

Wat te kiezen
Na twee workshoprondes met onderwerpen als “De kunst van het kiezen”, “Mindfullness in uw werk”, “Overtuigen doet u zo!”, “Invloed van kleur” en “Professional Organizing” was het tijd voor een heerlijke lunch. De derde en tevens laatste ronde vormde een mooie aanvulling met “Zelfmanagement en het enneagram”, “Liever assertief”, “Inzicht in uw energiebalans” en “Slim, simpel en krachtig communiceren met NLP”.

Overtuigend aan de slag
“Weet wat je wilt, anders kun je het niet halen”, met deze uitspraak begon de workshop “Overtuigen doe je zo!”. Astrid Kies leidde deze workshop en zette de professionals hiermee gelijk op scherp. Als vrouwelijke ondernemer en trainer weet zij als geen ander hoe belangrijk “de bereidheid om te volgen is om uiteindelijk te kunnen leiden”.

Naast de vele tips en een stukje theorie afkomstig uit het NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) lesprogramma, bestond de workshop voornamelijk uit het ervaren. Korte oefeningen, zoals het leiden, spiegelen, het maken van rapport en het stellen van de juiste open vragen, maakte dat de tijd voorbij vloog.

Wil je ook overtuigen? We hebben een aantal tips voor je verzameld:

  • richt je op wat je wel wil dat gebeurt
  • breng je boodschap positief en vermijd woorden als “niet”, “moeten”, “ja, maar”
  • 100% communicatie is 55% Fysiologie (non-verbaal), 38% Tonaliteit (verbaal) en 7% Woorden. Het gaat er dus niet zozeer om wat je zegt, maar hoe je het zegt
  • non-verbaal overtuigen kan door te spiegelen, volgen of door te leiden
  • stel open vragen en onderzoek iemands waarden
  • vier je succes!

And the winnars are …
Voorafgaand aan de Nationale Secretaresse Dag werd een actie gehouden waarbij maar liefst drie kandidaten een persoonlijk opleidingsbudget van € 10.000,- konden winnen. Wat je hier voor moest doen? De poster van “Secretary.nl kleurt secretaressedag 2013 roze!” downloaden en hier op ludieke wijze mee op de foto. Dat heeft de organisatie geweten! Ruim 2.000 inzendingen waren er, waarvan de winnaars bij het event aanwezig waren om de prijs in ontvangst te nemen

Wil je ook mee doen aan deze actie in 2014 en kans maken op een opleidingsbudget?
Laat het weten via: http://www.secretary.nl/acties/secretaressedag/

Last but not least
Na de laatste workshopronde en de uitreiking was de eer aan Iteke Weeda, sociologe, emeritus hoogleraar emancipatievraagstukken en schrijfster van maar liefst 17 boeken. Zij wierp een verrassende en humoristische blik op de wereld met als uitgangspunt de kracht van de werkende en communicatieve vrouw.

Bijzondere uitkomsten van onderzoeken tussen mannelijke en vrouwelijke krachten en kwaliteiten, grappige en herkenbare situaties over de interpretatiekant van luistergedrag, vormen van communicatie in het m/v perspectief en persoonlijke verhalen passeerden de revue. Een spetterende afsluiting waarbij veel werd gelachen en waarbij nog maar eens duidelijk werd dat mannen en vrouwen inderdaad verschillen. Blijven relativeren en “op maat” communiceren blijft dus een uitdaging!

In navolging van Amerika?
Inmiddels heeft Amerika “Secretary Day” omgedoopt tot “Administrative Professionals Day’. Een ontwikkeling die wij in 2014 wellicht ook terug gaan zien? Wat zeker is, is dat Secretary Management Institute ook volgend jaar weer een Nationale Secretaressedag zal organiseren met wederom een inspirerend, actueel en veelzijdig programma. Wil je hier ook bij zijn? Meer informatie via onze opleidingsadviseurs 040 – 2 974 947 / opleidingsadvies@secretary.nl.

Tot slot een aantal reacties die we je zeker niet wil onthouden:
Wat een handige tips , een hele praktische workshop, weinig theorie en veel voorbeelden. Dit zet me aan om me meer te gaan verdiepen in wat je kunt op de iPad. Veel enthousiasme van de trainer!
Karin Hage – workshop “Slim werken met de iPad”

NLP is praktisch toepasbaar. Het 5-staps gesprekmodel is heel interessant, vooral het doorvragen en het gebruik van de “en” in plaats van de “maar”.
Annie Braun-Voncken – workshop “Overtuigen doe je zo!”

Hele leerzame workshop met goede tips, erg nuttig! Deze workshop heeft ervoor gezorgd dat ik nu meer inzicht en handvaten heb gekregen om mij iPad ook zakelijk te gaan gebruiken.
Mandy Kleijwegt – workshop “Slim werken met de iPad”

Inspirerende dag en confronterend! Nooit stil gestaan bij het feit dat je houding zo kan afwijken van hetgeen je met woorden wilt vertellen. Mooie voorbeelden meegekregen en veel kunnen oefenen. Ik ben dan ook blij dat ik vandaag ben geweest, alleen al deze workshop is een cadeautje!
Carola Meijerink – workshop “Overtuigen doe je zo!”

Dit is een verslag van Marloes Egberts, deelnemer Nationale Secretaresse Dag 2013 (nl.linkedin.com/in/marloesegberts)

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *