Hét blog voor de ervaren assistant

Energievreters en energienemers: choose your people

Huh? Kies je mensen… dat is toch vreemd? Of misschien toch niet? Sommige mensen geven je energie. Denk aan iemand die altijd goed gehumeurd is, wat behoorlijk aanstekelijk kan zijn. Of een vriendin die spontaan praktisch advies geeft, waarmee je echt vooruit kunt.

Energie gevenEr zijn ook mensen die energie vreten, zoals je buurvrouw die in haar problemen blijft hangen en daar telkens op terugkomt. Wat je ook zegt of juist niet zegt, het komt niet aan. Moeilijk, want je kunt lastig tot die personen doordringen.

Zoek uit van wie jij energie krijgt en focus daarop

Van wie krijg jij energie en van wie krijg jij stress? Een hulpmiddeltje:

  • De mensen waarvan jij energie krijgt, geven je rust, energie of houvast. Dit is gezond voor je.
  • De mensen die energie vreten zijn jouw persoonlijk stressfactoren. Denk aan je buurvrouw, een zeurende collega. De signalen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn en slecht slapen.

Maak een lijstje met: ‘Wie zijn jouw energiegevers op het gebied van werk/privé’ en ‘Wie zijn jouw energievreters op het gebied van werk/privé’.

Zorg dat je in balans bent en blijft. Zorg dat je niet alleen te maken hebt met mensen die energie vreten, omdat dit uiteindelijk zorgt voor stress. Daarentegen laden de mensen die je energie geven je batterij op. Met een opgeladen batterij kun je ook beter omgaan met mensen die energie vreten. Je kunt je vrolijkheid, rust of houvast doorgeven en mensen daarmee bemoedigen.

Tips om met energievreters om te gaan

Bij energievreters kun je drie dingen doen:

  1. Verander het onderwerp
    Vraag bijvoorbeeld: ‘Waar heb je nu zin in?’ of ‘Waar verheug je je op?’. Zeer waarschijnlijk zal de ander snel weer praten over iets negatiefs, daar kun je op wachten. Verander dan gewoon weer het onderwerp.
  2. Houd een spiegel voor
    Als veranderen van onderwerp niet werkt, probeer dan het volgende te zeggen:
    ‘Het valt me op dat je erg negatief bent. Zullen we het over iets leuks hebben?’
    – ‘Ik begrijp dat je dat niet leuk vindt. Wat ga je er precies aan doen?’
    – ‘Hoe zie jij hiervan de positieve kant in?’

    Wees vooral duidelijk. Als de ander daarop reageert door je vragen negatief te beantwoorden, dan is het tijd voor de derde stap.
  3. Houd het beperkt
    Onderbreek het gesprek als je het gevoel hebt meegesleept te worden. Als je merkt dat je zelf ook steeds somberder wordt. Dan wordt het tijd om (fysiek) afstand te nemen van het gesprek.

Bouw juist de relaties uit met mensen die je energie geven en ga vaker op bezoek. Doe meer leuke dingen samen.

Besef dat je zelf de keuze hebt

Besef dat je uiteindelijk altijd zelf de keuze hebt hoe je met situaties omgaat. Alleen jij bepaalt dat. Wat je relatie met de ander ook is. Negatief denken is besmettelijk: het infecteert niet alleen jezelf, ook je omgeving.

Het verschil tussen ‘het kan’ en ‘het kan niet’ is maar één woord. Dat woord bepaalt wel de kwaliteit van je leven. Goede relaties zijn de basis voor een gelukkig leven. Zorg voor een inspiratievol leven en een opgeladen batterij.

Tips voor meer energie? Kom naar de Assistant Power Class 2016

Assistant Power Class 2016De Assistant Power Class staat volledig in het teken van energie geven: een 100% energie boost om je batterij weer op te laden.

Tijdens deze dag krijg je ook concrete antwoorden op hoe je omgaat met jouw veranderende functie. Topsprekers – zoals Richard van Hooijdonk, Joseph Oubelkas en Margriet Sitskoorn – geven je nieuwe inzichten die je helpen in jouw dagelijkse werk.

Daarnaast krijg je inspirerende en waardevolle tips van assistants die kansen hebben gepakt en daardoor het verschil maken. Leer ook van elkaar: waar loop je tegenaan en hoe lost je collega dat op?

Lees meer over de Assistant Power Class

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …