Hét blog voor de ervaren assistant

Tips voor vrouwelijk management door Hanneke Steenbekkers

Hanneke Steenbekkers is al jarenlang docente van Secretary Management Institute. De cursuslocatie aanbieder – Seats2meet – interviewde haar over onderwijs en de ontwikkelingen in een veranderende tijd. Maar ook over het empoweren van vrouwen middels haar opleiding Management Assistent Master.

Hanneke licht in onderstaande video toe hoe zij coachen en doceren binnen haar werk combineert, en hoe ze vrouwen helpt in het versterken van zichzelf. Heb je geen zin of tijd om de hele video te bekijken? Lees dan onder de video de meest interessante tips die Hanneke met ons deelt.

De belangrijkste inzichten uit dit interview

“Jij leidt secretaresses op voor de top, dus voor het bedrijfsleven. Ze hebben dan al 10 jaar werkervaring. Dat is best bijzonder, want ze hebben al vanalles geleerd en dan gaan ze nog bijleren. Dat is niet raar, maar toch. Waarom moeten ze dan 10 jaar werkervaring hebben?”

Ze beheersen hun vak natuurlijk tot in de puntjes, dat staat buiten kijf. Maar wat belangrijk is: ze werken voor mensen die op een hoog niveau zitten. En om die goed te kunnen ondersteunen heb je gewoon veel meer kennis nodig: bedrijfskundige kennis. En dat niet alleen, ze moeten ook weten: “hoe onderhandel je”. Het zijn natuurlijk mensen die afspraken willen, en dat zijn vaak ook niet de eerste de beste. En je moet ook weten: “waarom geeft mijn manager op die manier leiding”.

Als je dat allemaal weet, kun je hem of haar daar ook veel beter in ondersteunen en kan je ook een grotere rol voor jezelf claimen. Je merkt dat de opleiding die ze voorheen gehad hebben goed is, maar ze missen nèt dat stapje om de manager nog beter van dienst te zijn.

Vrouwelijk management

“Waar heb je op gelet bij de ontwikkeling van een opleiding voor ervaren management assistentes?”

Ik wil een opleiding die aansluit bij hun werkveld en bij het werkveld van de manager. Dit betekent bedrijfskunde. Dus kennis over de organisatie en jezelf:

  • Hoe komt de missie, visie, de strategie tot stand?
  • Hoe is het met een product?
  • Hoe gaat het met de communicatie?
  • Hoe ben je zelf een spin in het web?
  • Waar ben je trots op?
  • Waarin kan je nog groeien?
  • Hoe werkt het manager zijn?

En als je dat weet, en als je dat kunt, dan groei je alleen maar. Ik vind het belangrijk dat het dan gebeurt in een groep met secretaresses. Dus niet een groep van allerlei opleidingen bij elkaar, een soort van modulaire opleiding. Nee, ik wil een hele groep bij elkaar omdat je merkt dat heel veel secretaresses nog het idee hebben: “Ja maar, ik ben maar een secretaresse” en dat ze van zichzelf denken “Dat kan ik niet”, terwijl ze het wel kunnen.

“En hoe komt dat?”

Dat is een eigenschap van vrouwen. Heel veel vrouwen denken nog steeds dat ze dingen niet kunnen. Vrouwen willen alles voor 135% goed kunnen doen, voordat ze zeggen “Ik kan het”. Ik laat ze zien dat ze dat allang hebben. Dat ze dus helemaal niet bang hoeven te zijn. En dat is het mooie. Ik geef les, dus ik vertel mijn verhaal.

Ze hebben van tevoren veel theorie moeten bestuderen en we gaan daar op een speelse manier mee aan de slag. Tuurlijk doceer ik ook gewoon, maar daarnaast gaan ze heel veel in groepen aan de slag. Werken met praktijk-cases, omdat ze dan proeven van “Wat is dit nou?” en vervolgens stuur ik ze terug naar het bedrijf met elke keer nawerkopdrachten. Die nawerkopdracht die moeten ze in het bedrijf gaan uitvoeren. Helemaal toegespitst op die opleiding en toegespitst op hun werkplek.

“Heb je een power-tip voor vrouwen?”

Geloof in jezelf! Geloof in jezelf! Ben nou eens niet bang om te zeggen van “Ja dat kan ik.”. Durf eens boven jezelf uit te stijgen. En wees eens trots op jezelf. Durf nu eens te zeggen: “Ik ondersteun mijn baas heel erg goed, en ik ben heel goed in mijn vak”!


Opleiding Management Assistent Master

Zoals je al gelezen hebt, ontwikkelt Hanneke Steenbekkers de populaire jaaropleiding Management Assistent Master volgens háár visie, waarbij je praktijk en theorie combineert. Zo versterkt ze ervaren secretaresses en management assistentes in hun vakmanschap.

Management Assistent Master - jaaropleiding HBO+ niveau

In deze jaaropleiding Management Assistent Master krijg je goed inzicht in het werkveld van jouw manager en neem je een deel van zijn/haar taken over: je gaat meer fungeren als directiesecretaris.

De opleiding gaat nÓg een stap verder: je maakt een gigantische stap in je persoonlijke ontwikkeling. Je leert veel over jezelf en krijgt meer inzicht in je eigen kunnen. Je ontwikkelt een stabielere persoonlijkheid en je zet jouw eigen gedrag bewust in om anderen te beïnvloeden.

Bekijk de opleiding Management Assistent Master

Of download de gratis proefles over assertiviteit.


Enkele reviews van deelnemers

“Een zeer leerzame, praktische opleiding die qua onderwerpen geweldig goed aansluit op situaties vanuit de praktijk en die je inzicht geven in taken, besluiten en bevoegdheden van je manager en waarom en op welke manier dat ingepast wordt in de organisatie. Doordat de voorbeelden in de opleiding goed te toetsen zijn aan de praktijk krijg je ook meer inzicht in hoe je organisatie in elkaar zit.”

Frouwke Bramer-Hegen, management-assistente circuitmanager afdeling Jeugd en Autisme, Dimence

“Het was een leerzame en gezellige opleiding. Ik heb er toch meer van opgestoken dan ik zelf had verwacht. Strategie en leiderschap hebben nu een andere betekenis dan voorheen. Je gaat nadenken over het beleid dat er binnen het bedrijf waar je werkt, wordt gevoerd en begrijpt sneller waarom men voor een bepaalde strategie heeft gekozen. Ook blijkt maar weer hoe moeilijk goede communicatie is… Persoonlijk heb ik dingen geleerd, zo durf ik nu een presentatie voor een groep te geven, dat had ik eerder nooit kunnen denken. In discussies kan ik mede dankzij deze opleiding, goed mijn mening uiten en motiveren, ook wanneer collega”s een andere mening hebben.”

Natascha Rijkens, Teamleider Verkoopbinnendienst Meppel, Agrifirm Feed BV

“De opleiding heeft mij in ieder geval verder gebracht. Door mijn onderzoek binnen de afdeling ben ik nu meer betrokken bij HRM gerelateerde zaken zoals onderzoek naar SLIM werken. Per 1 april wordt ik een vast team lid van het MT en start mijn loopbaantraject via een nog te benoemen senior secretaris rol naar einddoel combinatie directie rechterhand-secretaris. De nieuwe co-manager zoals Schoevers dat benoemd in hun artikel over het verdwijnen van de gewone secretaresse.”

Marianne Steenkamp, directiesecretaresse, UWV

“De opleiding sloot naadloos aan bij mijn professionele & persoonlijke ontwikkeling. Ik heb stappen kunnen maken, en weet zeker dat ik deze ervaring mee kan nemen in mijn verdere carrière.”

Nicole Keunen-Reijnen, Bestuurssecretariaat, CONRISQ Groep

“Wat ik erg nuttig vond aan de opleiding is het feit dat ik de theorie meteen in de praktijk kon toepassen en dat de opdrachten mij de organisatie in hebben gestuurd waardoor ik veel meer inzicht en begrip heb gekregen. Er zijn sinds het begin van de opleiding veel ‘aha’ momentjes geweest op werk, omdat ik dingen herkende die in de opleiding behandeld zijn.”

Agnes Meerman – Rappard, Executive Assistant, Greif Flexible Products & Services

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *