Hét blog voor de ervaren assistant

Beter kiezen doe je zo!

Kiezen, keuzes maken en besluiten nemen. Heel de dag door maken we kleine en grotere keuzes. Het begint al als we “s ochtends wakker worden: gaan we direct uit bed, of zetten we de wekker nog even op snooze om te genieten van de warmte van het heerlijk bed? Dit is een keuze die op het eerste gezicht niet zo belangrijk lijkt, maar die wel belangrijk kan zijn.

Korte en lange termijn keuzes

Waar veel mensen niet bij stil staan is het feit dat elke keuze bijdraagt aan een korte en lange termijn doel. En dat mensen vaak overschatten wat ze in een jaar kunnen doen, en onderschatten wat ze in drie jaar kunnen doen. Daardoor ligt de aandacht van veel mensen alleen bij de korte termijn. We willen door de keuze die we maken nu direct beloond worden. En niet pas volgend jaar.Veel succesvolle mensen, zowel zakenmensen als sporters, kunnen hun ultieme beloning uitstellen. En maken daardoor andere keuzes die bijdragen aan hun langere termijn doel. Die blijven dan bijvoorbeeld niet nog 10 minuten snoozen, maar staan op om een gezond ontbijt te maken, of om 10 minuten buikspieroefeningen te doen, of gebruiken die 10 minuten om hun dag alvast door te nemen en te visualiseren.

Weet wat je wilt

Dat kunnen ze echter alleen doen omdat ze weten wat ze op lange termijn willen bereiken. Ze hebben zichzelf een doel opgesteld dat verder weg in de toekomst ligt. Een sporter wil bijvoorbeeld over vier jaar op de Olympische Spelen een medaille winnen. Of een directiesecretaresse wil over vier jaar aan de lopende band uitgenodigd worden als spreekster op congressen, omdat ze zo fantastisch goed is in haar werk.

Elk klein stapje draagt bij tot het uiteindelijke doel

De sporter en de secretaresse zijn dan in staat om dat lange termijndoel te vertalen naar kleine tussenliggende doel. En vragen zich bij elke keuze af of die keuze hen dichterbij, of verder weg brengt van hun doel.

Tips om beter te kiezen:

  • Bepaal wat je op langere termijn wilt bereiken (leukste secretaresse, beste personal assistent van Nederland, gaafste moeder)
  • Bepaal wat je daarvoor anders moet gaan doen
  • Bepaal tussendoelen die je helpen je hoofddoel te bereiken
  • Vraag je bij elke keuze af of die je verder helpt, of juist niet

Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden van leuke artikelen en ons cursusaanbod? Meld je aan!

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *