Hét blog voor de ervaren assistant

Ben jij een egel of een vos?

Het juiste antwoord op deze vraag is: een egel. Dat klinkt niet helemaal logisch, maar toch moeten we ons gaan gedragen als egels. We leggen uit waarom het egelprincipe van Jim Collins, niet alleen bedrijven, maar ook jou succesvol maakt.

Er was eens…

Het verhaal over de egel en de vos komt van de Grieken. De vos beschikt over meerdere vaardigheden. Hij is snel en slim. Zo bedenkt hij eerst een plan, een strategie, om een prooi te vinden. Hij houdt daarbij rekening met wat er gebeurt in zijn omgeving. Daarnaast gaat hij sluw te werk. Maar werkt zijn plan bij de egel? Nee, want als de egel zichzelf oprolt, kan de vos niks doen. De vos moet weer terug naar de tekentafel om met een nieuwe oplossing te komen. En de egel, die kan weer rustig verder eten en die hoeft zich alleen druk te maken als de vos weer op zijn pad komt.

Less is more

Collins beschrijft in zijn boek ‘Good to great’ (2001) dat succesvolle bedrijven zich richten op waar ze ontzettend goed in zijn en daarbij niet met andere producten of services bezighouden. Dit is te zien aan hun missie en visie. Het beschrijft simpelweg de reden waarom ze bestaan. Less is more. En dat is wat een egel ook doet, hij focust zich op één taak en kijkt niet teveel om zich heen. Dit geldt niet alleen voor bedrijven, maar ben jij als werknemer voldoende gefocust? Ben jij ook wel eens met alles tegelijk bezig? En geeft dit jou voldoening? Heb jij plezier in wat je doet? Wat maakt jou gelukkig? Om terug te gaan naar de essentie (hoe word ik een egel?), stelt Collins de volgende drie vragen aan bedrijven en aan jou:

 1. What are you deeply passionate about?
  Deze vraag gaat over jouw passie. Waar word jij enorm enthousiast van? Waar krijg je een adrenalinekick van? Waar ligt jouw hart? Waar word je warm van? Wat kan jou inspireren?
 2. What can you be the best in the world at?
  Als je kijkt naar alle taken die je moet uitvoeren, waarin excelleer jij? Waar ben jij ontzettend goed in? Benut jij optimaal jouw kwaliteiten en talenten? Besef ook dat je niet overal de allerbeste in hoeft te zijn.
 3. What drives your economic engine?
  Hoe laat jij zien dat je een waardevolle werknemer bent? Hoe kan jij jouw toegevoegd waarde omschrijven? Wanneer is jouw leidinggevende tevreden?

Deze drie cirkels overlappen elkaar in het midden. Je krijgt daardoor inzichtelijk of datgene waarin je het allerbeste bent, ook jouw passie is en dit voldoende oplevert voor jezelf en de organisatie.

Bronnen:
Mulder, P. (2018). Egelprincipe van Jim Collins. Geraadpleegd van toolshero: https://www.toolshero.nl/strategie/egelprincipe-jim-collins/
Collings, J. (2020). The Hedgehog concept. Geraadpleegd van Jim Collins: https://www.jimcollins.com/concepts/the-hedgehog-concept.html

Met passie aan het werk

Tijdens de Nationale Secretaresse Dag 2020 staat jouw persoonlijke groeiplan weer centraal en ga je vol energie weer aan de slag. Op een leuke manier starten we de dag. Na de workshops ga je samen met je vakgenoten genieten van een hapje en een drankje en vieren we samen dat SMI 30 jaar bestaat in 2020.

Stel jouw persoonlijk programma samen en kies 3 workshops:

 1. Agile/Scrum: sprint naar het resultaat
 2. Hoe overleef ik een overvloed aan informatie?
 3. Future proof rollen versus jouw talent
 4. Ben jij introvert of extravert?
 5. Hoe bepaal je jouw toegevoegde waarde?
 6. Van lappen teksten naar krachtige beelden
 7. De invloed van jouw drijfveren
 8. Baas over je gedachten
 9. Coaching: begin bij de basis
 10. Leer van verschillende generaties op de werkvloer
 11. Sharepoint op het secretariaat voor starters
 12. Zakelijk tekenen
 13. Gezond en fit op het werk
 14. Lef, durf en DOEN: vergroot je daadkracht
 15. Online opvallen: van clicks naar klanten
Lees meer over de Nationaal Secretaresse Dag

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Assistent, zet eens die generatiebril op!

Samenwerken is: elkaar eerst leren kennen. Je wilt weten hoe iemand werkt, denkt en eigenlijk …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *