Gehoorzaam je grenswachter niet langer. Luister ernaar.
Angst moet je blijkbaar overwinnen, of confronteren, of negeren… Allemaal goed bedoelde raad, maar ten eerste werkt die meestal niet en ten tweede: wat zou er gebeuren, mocht je naar je angst leren luisteren. Ernaar luisteren is iets heel anders dan hem gehoorzamen, en dat maakt een wereld van verschil.
Niemand, maar dan ook niemand vindt het prettig buiten de comfortzone. En iedereen heeft een denkbeeldige grenswachter die 24/7 patrouilleert op de rand van wat vertrouwd is. Je kent zijn negatieve stemmetje wel: “Doe het niet. Pas maar op. Dit kan alleen maar fout lopen. Wat gaan anderen denken?”
Stel nu. Je staat voor een spannende stap – buiten je comfortzone – in je private of professionele leven. En al waar jouw grenswachter jou mee voedt, is twijfel en uitstelgedrag. Neem pen en papier, zonder je af en doorloop de volgende 5 stappen:
Stap 1: Vang je angsten
Neem de beslissing die je onzeker maakt in gedachten en schrijf een lijst bij elkaar met minstens 10 dingen die fout zouden kunnen lopen. Je weet wel, alle kleine risico’s en grote drama’s die zich zouden kunnen voordoen als je de ijdele moed zou hebben door te zetten.
Heb je de bulk aan rampen gevangen? Ga dan naar stap twee.
Stap 2: Neem tegenmaatregelen
Bedenk dan nu voor ieder risico en gevaar uit je lijst een tegenmaatregel. Een tegenmaatregel die maakt dat het risico op je ingebeelde drama’s ofwel wordt geëlimineerd ofwel drastisch wordt verkleind.
Klaar? Op naar stap 3.
Stap 3: Formuleer alternatieven
Stel dat, ondanks je slimme tegenmaatregelen, een of andere angst toch werkelijkheid wordt. Dan is deze stap bedoeld om te formuleren wat je zou kunnen ondernemen om de schade ervan te beperken of misschien zelfs in winst om te buigen.
En nu wordt het gezellig!
Stap 4: Benoem wat ‘succes’ je brengt
Hoe ziet – zelfs gedeeltelijk – succes eruit? Geen foute vraag, want ergens in je schuilt de hoop dat de beslissing die op til staat jou datgene brengt wat je rechtmatig toekomt. Toch? Wel, laat de wens die in je leeft aan het woord. Omschrijf in zo concreet mogelijke bewoordingen hoe succes eruit ziet, wat het je zou brengen, hoe je wereld er zou uitzien.
Stap 5: Ga tijdreizen
Wat is de kostprijs van ‘niets doen’? Ga in gedachten 6 maanden vooruit in de tijd. Hoe ziet je situatie eruit indien je alles blauwblauw laat? Welke prijs betaal je na 6 maanden ‘niets’ doen. Schrijf dat op.
Herhaal deze stap, maar neem 1 jaar in gedachte.
Herhaal hem nog eens, en neem nu 3 jaar in gedachten.
Dat negatieve stemmetje in je hoofd heeft het goed met je voor.
Deze hele oefening neemt makkelijk een uurtje of twee in beslag. En het is slim om ze elke drie maanden te herhalen. Wat je zal merken is dat, om je angst te overwinnen, moet je hem niet te lijf gaan, maar ernaar luisteren. Angst kan op deze manier een pracht van een raadgever zijn, want vergeet niet, dat negatieve stemmetje in je hoofd heeft het goed met je voor. Het is alleen flink onbeholpen in de wijze waarop het zich uit, waardoor het je niet alleen van onheil behoedt, maar ook zoveel moois ontzegt. Bij deze is dat voltooid verleden tijd.
Geschreven door Karl Raats, spreker op het Nationaal Secretaresse Congres 2018.
Karl is flamboyant spreker (van het jaar 2016) en coach. Op missie naar Meer Zin Wekkend leven en werken. Ontdekkingsreiziger buiten de lijntjes, met positieve psychologie, zakelijke en persoonlijke creativiteit als kompas. En vooral, idioot gelukkig getrouwd met een secretaresse. Wat meteen zijn succes in al het voorgaande verklaart.
Meer, vertel mij meer!
Met dit blog licht Karl Raats een tipje van de sluier op van zijn lezing ‘Geen paniek, we hebben niks onder controle!‘ tijdens het Nationaal Secretaresse Congres. Hang jij nu al aan zijn lippen? Zorg dan dat je een stoel bemachtigt op 6 februari en laat je inspireren én motiveren om, op een wijze die geheel bij jou past, meer uit je leven te halen!