Hét blog voor de ervaren assistant

Als werk en passie samensmelten krijg je een meesterwerk

Hoe het allemaal begon…

Nadine Decock

Als jonge “snotaap” vertrok ik op 30 maart 1973 naar Paramaribo, Suriname voor een uitzendopdracht van 4 maanden als secretaresse bij het Europees Ontwikkelings Fonds van de EEG. Pas afgestudeerd, vol enthousiasme, vol zelfvertrouwen. Echter, de ontnuchtering diende zich snel aan; ik werd er als het ware voor de leeuwen gegooid. Mijn eerste opdracht was het bezoek van EEG officials te organiseren en dit tot in de kleinste details. Begin er maar aan als je totaal geen praktijkervaring hebt. Maar het werd een schitterende ervaring! Ik heb daar in Paramaribo mijn eigen kwaliteiten leren ontdekken, competenties die ik achteraf ten volle heb benut en waar nodig heb bijgestuurd.

Het werd de start van een schitterende, boeiende loopbaan. Ik ben onder aan de ladder begonnen: van afdelingssecretaresse tot directiesecretaresse, management assistant op board level, om uiteindelijk mijn actieve loopbaan te beëindigen als senior executive secretary (what’s in a name…).

Mijn geweldige carrière was een levenslang leerproces

Ik prijs me gelukkig te mogen terugblikken op een schitterende carrière. Een degelijke vakkennis, zin voor kwaliteit, discretie en vooral een passie, liefde voor het vak liggen aan de basis van ruim 40 jaar ervaring die ik heb opgedaan als management assistant op topniveau en dit in diverse internationaal opererende bedrijven. Het waren geen 9- tot 5-banen, die heb ik nooit gehad. Het was vaak keihard werken, soms zelfs een 24 uur commitment. Om mijn loopbaan boeiend te houden ben ik blijven investeren in mijn eigen ontwikkeling, want je competenties aanscherpen is een levenslang leerproces.

Wat begon met communicatie via Telex…

Ik maakte een complete evolutie mee. Van een mechanische typemachine (het typen met carbon papier was vaak een èchte nachtmerrie) tot een elektrische IBM typemachine. Daarna volgde het computertijdperk met eerst het pakket Word Perfect en daarna Word, Excel, Power Point. De intrede van e-mail (waar was de tijd van communicatie via telex) en internet vond ik een geweldige verbetering. Het heeft de interne en externe communicatie binnen mijn vakgebied in praktische en technische zin sterk vereenvoudigd.

Verschillen tussen België en Nederland

In 1987 – ik was directiesecretaresse bij DAF Trucks in Westerlo, België –  verhuisde ik met de directeur naar DAF Trucks in Eindhoven. Het was wennen. De Nederlandse bedrijfscultuur verschilde enorm met deze in België. Zo bijvoorbeeld wordt de baas in een Nederlands bedrijf bij zijn voornaam genoemd. Dit was in België absoluut not done. Ik ben in Nederland blijven “hangen” omdat ik mij er goed voelde en de nodige bewegingsvrijheid kon nemen om mijn vak uit te oefenen, hetgeen in de Belgische bedrijfscultuur vaak niet het geval was. Uiteindelijk heb ik mijn actieve loopbaan afgesloten als senior executive secretary in januari 2012. Ik “ondersteunde” de Board of Directors van Brabantia in Valkenswaard. Een schitterend familiebedrijf dat overigens onlangs het predikaat “koninklijk” heeft mogen ontvangen bij de viering van het 100-jarig bestaan.

New Generation

De traditionele secretaressefunctie, zoals ik ze heb beleefd, gaat in de toekomst grotendeels verdwijnen! En dit mede dankzij de steeds toenemende digitalisering. Traditionele, uitvoerende taken worden als het ware herleid tot een eenvoudige “muisklik”.
Betekent dit het einde van het secretaressevak? Niet als je erop anticipeert en actie onderneemt. Het is zaak om in de werkomgeving nieuwe kansen te grijpen en zèlf het initiatief te nemen om een ander, sterker profiel te creëren. Ik geloof dat de functie van secretaresse complexer en meeromvattender wordt, maar tezelfdertijd ook belangrijker en boeiender dan ooit.

Zie het Nieuwe Werken als is een kans!

Het Nieuwe Werken heeft zijn intrede gedaan in de bedrijven. Het is een enorme uitdaging, een kans voor de secretaresse om een meerwaarde te bieden door te anticiperen op drukke tijden, door taken van de manager over te nemen die niet noodzakelijkerwijs door hem gedaan hoeven te worden, door een ICT “geletterdheid” te creëren. Terwijl ik dit schrijf besef ik dat ik dit mijn hele carrière ook heb gedaan. Dus, wat er ook in ons vak verandert, er zal altijd nood blijven aan hoogopgeleide management assistants, topvrouwen die een degelijke vakkennis hebben, die socio-culturele vaardigheden bezitten, die een organisatietalent hebben om “u” tegen te zeggen, die servicegericht zijn en probleemoplossend vermogen hebben, kortom volwaardige teamplayers.

Mijn boodschap aan mijn collegae-secretaresses is duidelijk: WAKE UP! Je functie wordt belangrijker dan ooit! Neem geen genoegen met middelmatigheid en ga voor perfectie, blijf nieuwsgierig, sta open voor veranderingen en maak hierbij gebruik van je competenties, mogelijkheden en ambities. En dan komt het allemaal goed, daar ben ik van overtuigd.

Ikzelf heb mijn “actieve” loopbaan achter mij liggen. Echter, ik ben nog steeds bezig met mijn vak. Het houdt me jong en alert, en vooral: het maakt me blij!
Want, geef toe, une fois secrétaire, toujours secrétaire.

Geschreven door Nadine Decock, ambassadeur van het secretaressevak met een duidelijke boodschap: kijk om je heen, blijf leren, het maakt je loopbaan boeiend!

Persoonlijk ontwikkeladvies 

Opleidingsadvies SMI: Marjan en NiehkHoe houd jij je kennis en je vaardigheden up-to-date? En waar zie je zelf nog ontwikkelpunten? Je hoeft dit niet alleen te bedenken: Marjan en Niehk zijn de opleidingsadviseurs van SMI en kennen jouw vak en de ontwikkelingen als geen ander. Stel jouw vragen aan hen en vraag om een gratis en vrijblijvend persoonlijk ontwikkeladvies! Mail naar opleidingsadvies@secretary.nl of bel 040 – 2 974 947.

Download brochure Persoonlijk LeiderschapTip: Opleiding Persoonlijk Leiderschap

Wil jij jezelf ontwikkelen om op het hoogste niveau te presteren? Dat doe je met de jaaropleiding Persoonlijk Leiderschap voor de senior managementassistent. Een persoonlijk en uniek groeitraject met 10 masterclasses, intervisie en coaching .

Download de brochure

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Tips krachtige zakelijke tekst schrijven

Zakelijk schrijven zonder te veel gedoe? Enkele tips

Goed zakelijk schrijven… Het is voor sommigen een eitje en voor velen een pittige klus die …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *