Hét blog voor de ervaren assistant

5 tips om je hoofd leeg te houden na de vakantie


Heerlijk zo”n vakantie, terugkomen op je werk en erachter komen dat je zelfs vergeten bent wat je password is om in te loggen.

Een goed teken, want dat betekent dat je je volledig hebt kunnen losmaken van het werk en je hoofd ruimte heeft gehad voor andere dingen: ontspanning! Heel belangrijk om zo nu en dan het luikje open te zetten en overbodige informatie eruit te gooien en de rest op te slaan. Klinkt goed en hoe ga ik dat doen?1. Papier
Gedachten in je hoofd zijn vaak niet geordend en komen op de meest vreemde momenten naar boven. Op papier kun je meteen verdelen, je schrijft het letterlijk van je af en je kunt het vervolgens loslaten en uit je hoofd zetten. Een mindmap is voor sommigen ook een prima methode, omdat je hier met kleur en beeld werkt. Of een klein notitieboekje dat je altijd bij je hebt: komt er iets op, schrijf het op en vergeet vooral niet door te krassen als het gedaan is. Je zult zien dat je productiviteit op een dag veel groter is dan je zelf denkt.2. Selecteer
Maak een in je mailbox schifting voor jezelf en stel daarbij de vragen:

  • Kost dit me minder dan 2 minuten? Doen!
  • Ben ik afhankelijk van iemand? Wacht ik op reactie? Apart mapje
  • Is het niet urgent en dan zet het in mapje to do en zorg dat dit mapje aan het einde van iedere week weer leeg is . Zo kijk je niet iedere keer tegen die mailtjes aan die ook nog “moeten”
  • Mails waar je in de cc staat, laat je in een apart bakje terecht komen, je zult zien dit halveert het aantal mails per dag. Als ze je echt nodig hebben zetten ze je niet in de cc, let op het werkt!

3. Zorg voor een opgeruimd bureau
Sommige mensen kunnen in alle stapels brieven en een volle mailbox prima alles terugvinden en toch word je onbewust onrustig van stapels op je bureau. Leg dingen die je ooit nodig hebt eens in een doos of lade, als je ze na een half jaar nog niet gemist hebt, weg ermee.

4. Onderbreek en ontspan op het werk
Ga eventjes naar je collega op de andere verdieping, loop in de pauze naar buiten, haal een kop koffie of breng de post weg. Eventjes uit de situatie stappen als je merkt dat het langzaam maar zeker volloopt. En als je terugkomt: ordenen.

5.
Ontspan vooral ook na je werk
Probeer niet meteen thuis in de volgende drukte te belanden, lees de krant, neem een kop koffie en drink die zittend op in je tuin of op balkon. Plan iets leuks voor na het eten, maak een lekkere wandeling, fiets een stuk, ga lekker lezen of sporten. En iedere keer als die drukte weer omhoog komt dan richt je je op iets kleins, de natuur, een vlinder een foto etc.

Kies de tips die het beste bij je past want dan weet je zeker dat het ook zal werken. Probeer eens een andere tip ook al is hij wat ongewoner voor je. Geen tijd voor zoiets? Dat is een kwestie van keuzes maken en dat heb jij alleen zelf in de hand!

Trainingen waarin de focus ligt op anders denken en omgaan met je werk:

Hét event voor een energyboost:

Op de hoogte blijven van ons blog?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Over natc

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …