Hét blog voor de ervaren assistant

Kantoorpolitiek gebruiken in jouw voordeel: 5 tips

Business Assistant

Weet jij wie waar invloed op heeft binnen je organisatie? Formeel én informeel? Ben je op de hoogte van wat er speelt en doorzie je de onderlinge verhoudingen tussen collega’s, teams en afdelingen?

Dit zegt iets over jouw organisatiesensitiviteit, dat onder de dubieuze noemer ‘kantoorpolitiek’ valt. Je kunt kantoorpolitiek positief beïnvloeden door als managementassistent effectief gebruik te maken van onderstaande tips.

Het belang van organisatiesensitiviteit

Met een goed ontwikkelde organisatiesensitiviteit krijg je meer voor elkaar in je organisatie. Je maakt meer impact en hebt meer toegevoegde waarde.

Zo voel je bijvoorbeeld aan of je iets beter kunt regelen via de formele lijnen of via de informele weg, of weet je de informele belanghebbenden, beïnvloeders en beslissers aan te wijzen.

5 tips om jouw organisatiesensitiviteit te ontwikkelen

1. Ontwikkel empathisch vermogen
Om de belangen te snappen, is het belangrijk om je goed in te kunnen leven in de ander. Wees oprecht geïnteresseerd. Wat leeft er bij je collega’s en in de andere teams? Welke belangen hebben zij? Hoe staan zij tegenover het werk en welke perspectief hebben zij op een onderwerp?

2. Communiceer op maat
Van oprecht geïnteresseerd, naar oprecht contact. Ga in gesprek met je collega’s. Luister en vraag door. Leer dit te doen zonder direct én te direct te oordelen. Neem je je oordeel weg, dan zul je zien dat je collega’s zich snel openstellen voor jou en hun verhaal delen.

3. Ken je organisatie
Verdiep je in de organisatie waar je werkt. Wat zijn de regels en procedures? Met welke reden zijn ze er? Welke hiërarchische lagen zie je terug? Wie zijn de formele leiders en wat vinden zij belangrijk? Wie hebben het meeste invloed?

4. Netwerk ook informeel
Investeer in nieuwe contacten waarmee je je informele netwerk uitbreidt. Zo krijg je niet alleen de formele ontwikkelingen mee, maar weet je ook wat er daarnaast speelt. Denk aan machtsverhoudingen, onderlinge relaties en verborgen belangen. Een bedrijfsborrel, een afdelingsuitje of dat moment bij het koffieapparaat is ideaal om informeel te netwerken.

5. Weet hóe je communiceert
Bereid gesprekken, overleggen en presentaties goed voor. Dan bedoelen we niet alleen het inhoudelijk voorbereiden daarvan, maar juist ook de manier waarop je communiceert. Verdiep je vooraf in je gesprekspartners of toeschouwers en hun communicatiestijlen en pas jouw communicatie daarop aan.


Leer omgaan met kantoorpolitiek

Kantoorpolitiek is onderdeel van de 5-daagse opleiding Senior Management Assistent. Na de derde dag van de opleiding kun je:

Senior management assistent
  • Afstand nemen en toch aanwezig zijn
  • Je oordeel parkeren
  • Machtsposities herkennen en weten hoe je hiermee omgaat
  • Snel schakelen tussen belangen en posities

Kantoorpolitiek: onderdeel van dé MBA-tools voor assistants

Als assistant is het belangrijk dat je vanuit een helikopter view blijft kijken, los komt van de operationele actiestand en voordeel haalt uit kantoorpolitiek. Oftewel: strategisch management.

Tijdens dag 2 van de opleiding MBA-tools voor de senior assistent duik je verder in deze MBA-tool. Na deze opleiding werk je zelfstandiger, vanuit zelfvertrouwen, professioneler en succesvoller aan inhoudelijke (management)taken.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

èèn Reactie

  1. Wat een handige tips, Bij mijn vorige werk Becis heb ik ook gemerkt dat sociaal contact op de werkvloer ontzettend belangrijk is om de efficiëntie van de organisatie te vergroten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *