Hét blog voor de ervaren assistant

Home » Secretaresse Tips » 5 tips om je organisatiesensitiviteit te vergroten

5 tips om je organisatiesensitiviteit te vergroten

Business AssistantMet een goed ontwikkelde organisatiesensitiviteit kun je meer voor elkaar krijgen in je organisatie. Je maakt meer impact. We nemen je mee in de wondere wereld van organisatiesensitiviteit en geven je 5 tips om het te vergroten.

Wat is organisatiesensitiviteit?

Organisatiesensitiviteit is weten wie waar invloed op heeft binnen een organisatie. Formeel en informeel. Je bent op de hoogte van wat er en doorziet de onderlinge verhoudingen tussen collega’s, teams, afdelingen etc. Kortom, kantoorpolitiek. Maak je als business assistant effectief gebruik van dit fenomeen, dan besef je dat ook jouw eigen handelen effect heeft op de organisatie. Je weet je slim te bewegen binnen de organisatie om invloed uit te oefenen.

Het belang van organisatiesensitiviteit

Je bent een betrokken assistant en wilt van toegevoegde waarde zijn voor je organisatie. Het vergroten van je organisatiesensitiviteit kan je helpen je invloed te vergroten. Zo voel je bijvoorbeeld aan of je iets beter kunt regelen via de formele lijnen of via de informele weg, of weet de informele belanghebbende, beïnvloeders en beslissers aan te wijzen.

Hoe ontwikkel je de juiste voelsprieten hiervoor? Met deze 5 tips helpen we je alvast op weg:

Tip 1: ontwikkel empathisch vermogen

Om de belangen te snappen, is het belangrijk je goed in te kunnen leven in de ander. Wees oprecht geïnteresseerd. Wat leeft er bij je collega’s en in de andere teams? Welke belangen hebben zij? Hoe staan zij tegenover het werk en welke perspectief hebben zij over een onderwerp?

Tip 2: communiceer op maat

Van oprecht geinteresseerd, naar oprecht contact. Ga in je gesprek met je collega’s. Luister en vraag door. Leer dit te doen zonder direct te direct te oordelen. Neem je je oordeel weg, dan zul je zien dat je collega’s zich snel openstellen voor je en hun verhaal delen.

Tip 3: ken je organisatie

Verdiep je in de organisatie waar je werkt. Wat zijn de regels en procedures? Met welke reden zijn ze er? Welke hiërarchische lagen zie je terug? Wie zijn de formele leiders en wat vinden zij belangrijk? Wie hebben het meeste invloed?

Tip 4: informeel netwerken

Investeer in nieuwe contacten waarmee je je informele netwerk uitbreidt. Zo krijg je niet alleen de formele ontwikkelingen mee, maar weet je ook wat er daarnaast speelt. Denk aan machtsverhoudingen, onderlinge relaties en verborgen belangen. Het aansluiten bij bedrijfsborrels en afdelingsuitjes is daar het ideale moment voor. Ook dat moment bij het koffieapparaat in de rij staat of aan het wachten bent op jouw koffierecept, is ideaal om informeel te netwerken.

Tip 5: weet hoe je communiceert

Bereid gesprekken, overleggen en presentaties goed voor. Dan doelen we niet op het inhoudelijk voorbereiden daarvan, wat ook heel belangrijk is uiteraard, maar juist de manier waarop je communiceert. Verdiep je vooraf in je gesprekspartners of toeschouwers en hun communicatiestijlen en pas jouw communicatie daarop aan.

Wil je graag je organisatiesensitiviteit vergroten en kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Dan is de 5-daagse opleiding Business Assistant wellicht iets voor jou! Hier ontwikkel je naast je organisatiesensitiviteit ook je zelfleiderschap als Business Assistant, stakeholdermanagement, veranderingsgezindheid en 3 werktechnieken anno 2020: Scrum, Lean en Design Thinking.

Vergroot je bedrijfskennis binnen het bedrijf!

Door de 5-daagse opleiding Business Assistant leer jij bruggen te bouwen tussen directie en de organisatie door inhoudelijke kennis en professionele kijk op de werkvloer!

  • Bedrijfskundige blauwdruk van jouw organisatie
  • Strategisch inzicht in stakeholders en kantoorpolitiek
  • 3 masterclasses: de werktechnieken anno 2020
  • Blijvend meebewegen bij veranderingen
  • Beïnvloeden van de organisatiedynamiek en bedrijfskennis vergroten
  • Incl. Business Assistant Diploma én 10 studiepunten voor het SMI Degree
Lees meer over de opleiding

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Zo bereik je jouw voornemens en doelen voor 2020!

Met 2020 in het vooruitzicht komen de goede voornemens weer om de hoek kijken. Bij …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *