Hét blog voor de ervaren assistant

In 5 stappen naar een inspirerend kantoor


Je verzint graag goeie ideeën? Zorg dan voor een inspirerende werkomgeving. Met deze tips wordt zelfs de meest fantasieloze ruimte een inspirerend kantoor waar creativiteit gaat bloeien.

1. Maak ruimte
Tegen een blinde muur aankijken is funest voor de creativiteit. Het beste is om je bureau naar het raam te draaien. Als dat echt niet kan, zorg dan dat je met je gezicht naar een deur zit. Laat die openstaan, zodat je de gang inkijkt. Kleine kantoortjes kunnen de denkruimte ook beperken. Lage plafonds bijvoorbeeld, ontnemen je de lust om je situatie te willen veranderen. Wie geen zin heeft in een verbouwing, kan het lage plafond uitlichten met een lamp. Dat doet de ruimte groter lijken.

2. Prikkel jezelf
Heb je een mooi souvenir meegenomen van vakantie? Zet het niet thuis neer maar op kantoor. Kunst werkt op het onderbewuste. Je hersenen associëren het met creativiteit, waardoor je in een creatievere gemoedstoestand raakt. Misschien heb je in de vakantie inspirerende boeken gelezen. Leg die op een prominente plek op je bureau. Als collega”s de boeken zien liggen, levert dat meteen weer inspirerende gesprekstof op.

3. Groene vingers
Zet planten en verse bloemen neer. Groen bevordert de creativiteit, blijkt uit onderzoek door een universiteit in Texas. Verse bloemen verlagen het cortisolniveau in het lichaam en verminderen dus stress. Wetenschappers denken dat planten onze hersenen geruststellen omdat ze de aanwezigheid van voedsel suggereren. Als je ontspannen bent, ben je creatiever. Amerikaanse werknemers bleken in een ruimte met bloemen en planten 15 procent meer nieuwe ideeën te bedenken. Zelfs een muurgrote poster van een bos of strand kan helpen de natuur dichterbij te brengen.

4. Snoeppot
Het klinkt misschien vreemd maar een pot met drop kan wonderen doen voor je creativiteit. Als ergens een snoeppot (of gezonder: een fruitmand) staat, is dat aanleiding voor collega”s om langs te lopen. Aanloop geeft reden tot ongedwongen gesprekken, en daar komen meestal de beste ideeën uit. Als je bang bent voor teveel drukte in je kamer, kun je natuurlijk ook ergens anders op kantoor een gezellige koffiehoek creëren.

5. Comfort
Maak je kantoor persoonlijk. Als jij je niet comfortabel voelt, komen er geen ideeën op. Het verbieden van een persoonlijke werkplek is dodelijk voor je creativiteit. Muziek luisteren (met een koptelefoon) kan stimulerend werken. Of een prikbord met inspirerende teksten. Let er voor jezelf wel op dat je foto”s, kunstvoorwerpen of prikkelende slogans regelmatig vernieuwt. Na een tijdje vallen ze namelijk niet meer op.

Bron: onderdeel uit artikel Management Team, 25 jul 2011, Marjolein Niestadt, www.mt.nl

Over jongk

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …