Hét blog voor de ervaren assistant

Waarom deze inleiding politicologie handig is voor secretaresses

Verkiezingen politicologie secretaresseDe nieuwe visies op de maatschappij en de inrichting van Nederland druppelen weer binnen. Diverse politieke partijen presenteren hun plannen, of dat nu met behulp van een A4tje is of aan de hand van een concept verkiezingsprogramma.

Ben jij ook benieuwd welke achterliggende filosofieën de politieke partijen hanteren? Zie je de politieke stromingen duidelijk terug in de voorstellen of worden vooral de populistische thema’s aangesneden? Als secretaresse in een (gedeeltelijk) publieke organisatie, is het misschien wel waardevoller dan je denkt om hier meer over te weten…

Nog niet alle partijen hebben hun verkiezingsprogramma of aanzetten daartoe gepubliceerd. Wel zijn er soms al aankondigingen van partijen, zoals:

  • het CDA met ‘minder details en meer visie en meer betrokkenheid van partijgenoten bij de opstelling ervan’;
  • 50Plus die de AOW-leeftijd wil terugbrengen naar 65 jaar;
  • de PVV die op een A4tje de de-islamisering en het terugtrekken van Nederland uit de EU centraal zet.

Als er verkiezingen zijn geweest, heb jij dan een duidelijk beeld over hoe de kabinetsformatie in Nederland verloopt? Is het nu lastiger of ingewikkelder dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten waar er – praktisch gesproken – slechts twee partijen ‘concurreren’ met elkaar? Waarin verschillen onze verkiezingen en aanpak van onze grote Amerikaanse buren en waarin lijken ze steeds meer op elkaar? Op basis waarvan breng jij eigenlijk je stem uit? Lees je de verkiezingsprogramma’s wel eens of laat jij je vooral beïnvloeden door de media of je directe omgeving?

Duik de diepte in met de opleiding Bestuurskunde

Download brochure BestuurskundeTijdens de opleiding Bestuurskunde voor de secretaresse gaan we in op dit proces. Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor de (bestuurs)secretaresse in de publieke sector. De start in het najaar van 2016 is ideaal, aangezien de Amerikaanse verkiezingen volop aan de gang zijn en de strijd tussen Hillary Clinton en Donald Trump in alle hevigheid is losgebarsten en de Nederlandse verkiezingen ongetwijfeld ook al op stoom zijn gekomen.

Het is dus sowieso handig om te weten hoe zo’n proces precies verloopt, en dan bedoel ik niet alleen de (aanloop naar de) verkiezingen. Ook de vervolgstappen rondom een formatie en het opstellen van het Regeerakkoord zijn ook voor je werk relevant. Immers, we werken grotendeels in een politieke omgeving waar dit soort processen een directe invloed uitoefenen op de positie van onze politieke bazen. En onze bazen kunnen als gevolg van de verkiezingen ook ineens wijzigen. Heb jij dan een idee van de standpunten en principes van je nieuwe ‘leidinggevende’?

Ben je benieuwd naar deze onderwerpen? Dan kan je je hart ophalen tijdens de tweede cursusdag Bestuurskunde waarbij we onder meer de politieke stromingen behandelen.

Beijk de opleiding Bestuurskunde

Geschreven door Dorinda Hovestadt, docent van de opleiding Bestuurskunde. Bekijk haar indrukwekkende CV

Lees ook haar blog: De ‘last’ van een secretaresse in een publieke organisatie

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *