Hét blog voor de ervaren assistant

Zo bereik je jouw voornemens en doelen voor 2020!

Met 2020 in het vooruitzicht komen de goede voornemens weer om de hoek kijken. Bij jou ook? Heb jij grote ambities? Stel jij jezelf allerlei doelen? Maar merk je dat het best lastig is om de focus vast te houden en je plannen te laten slagen?

Lees dan snel verder voor 6 handvatten om doelen te stellen en ze daadwerkelijk te behalen.

Waarom zijn doelen belangrijk?

Doelen stellen is goed! Want:

  • Doelen brengen je in beweging;
  • Doelen motiveren, structureren en geven focus aan individueel gedrag;
  • Doelen zorgen ervoor dat je prestaties op werk- en persoonlijk gebied worden verbeterd;
  • Doelen maken je bewust van hetgeen dat je wilt bereiken in het leven. Je gaat je verlangens en wensen achterna en het geeft een voldaan gevoel wanneer je deze bereikt;
  • Doelen helpen je om uit jouw comfortzone te komen;
  • Doelen behalen zorgt voor een beter zelfbeeld, meer positiviteit, persoonlijke ontwikkeling en groei.

Genoeg redenen dus om proactief aan de slag te gaan met jouw persoonlijke doelen!

Het resultaat is misschien wel die promotie waar je al zo lang op hoopt, meer succes in je relatie, dat gezonde lichaam waar je naar streeft of het creëren van meer financieel vermogen, waardoor je je wellicht nóg meer tevreden, zeker, trots en gelukkig voelt dan dat je al bent.

6 handvatten om je goede voornemens te stellen en behalen

1. Maak je doelen SMART

Specifiek (weet wat je precies wilt bereiken), Meetbaar (weet waaraan je kan merken dat het resultaat bereikt is), Acceptabel (weet waarom je deze doelstelling wilt bereiken), Realistisch (weet welke haalbare acties nodig zijn om je doel te bereiken), Tijdgebonden (weet binnen welk tijdbestek je je doel wilt bereiken). Bijvoorbeeld: “Aankomend jaar ga ik, naast mijn baan een opleiding volgen, zodat ik me zowel op persoonlijk vlak als op werkgebied verder ontwikkel.

2. Stel een grens aan het aantal doelen

Je kunt misschien wel meer dan 10 doelen in je hoofd hebben, maar stel jezelf de vraag of het binnen jouw huidige lifestyle mogelijk is om alle doelen tegelijkertijd te behalen en of ze niet te ingewikkeld zijn. Ben eerlijk naar jezelf en stel het aantal en de omvang van je doelen bij, want onhaalbare doelen werken demotiverend, benadelen het beeld wat je voor ogen hebt en dat levert teleurstellingen op. Combineer korte termijn-, lange termijn-, makkelijke- en minder makkelijke doelen met elkaar om je doelen in balans te houden. Dit vergroot de kans dat je ze ook daadwerkelijk behaald.

3. Maak je doelen visueel

Het klinkt misschien kinderachtig, maar het is wetenschappelijk bewezen dat een mens door dingen op te schrijven of te visualiseren dingen beter onthoudt, het meer werkelijkheid wordt en je er sneller op terugvalt. Wanneer je je doelen opschrijft of visualiseert, maak je ze voor jezelf zichtbaar en je creëert nóg meer zichtbaarheid wanneer je het ophangt op een plek waar je dagelijks komt. Op deze manier word je er continu aan herinnerd en behoud je de motivatie.

4. Bedenk de middelen

Maak inzichtelijk welke stappen jij moet ondernemen om tot jouw doel te komen. Dit is een proces wat tijd kost en investeer ook in deze tijd. Je hoeft deze stappen niet in een keer te kunnen ophoesten. Laat het soms even liggen, zodat je er later weer fris op terug kan komen. Door middel van het uitwerken van deze stappen ontstaan er “subdoelen”, die het makkelijker maken om je doel te bereiken.

5. Maak een planning

Een goede planning is het halve werk. Een cliché, maar echt waar! Iedereen heeft het druk en buiten je dagelijkse bezigheden moet je wel tijd investeren in je nieuwe doelen. Je hebt de stappen om tot je doel te komen al uitgewerkt, waardoor je nu enkel hoeft te bepalen wanneer je ze gaat uitvoeren. Om terug te komen op het voorbeelddoel dat je een nieuwe opleiding wilt volgen in je vrije tijd, kan een subdoel “jezelf oriënteren op instanties waar je deze opleiding kunt volgen” zijn. Bij het maken van de planning kun je bijvoorbeeld bepalen dat je in januari een lijstje met instanties gaat verzamelen.

6. De uitvoering

Aan de slag met de uitvoering! Ondanks een perfect plan moet je rekening houden met tegenslagen. In dit geval kun je 4 dingen doen:
– aan je doelen vasthouden (oplossing bedenken)
– je doelen aanpassen (bijvoorbeeld een plan B)
– je doelen loslaten (accepteren dat het niet haalbaar is)
– nieuwe doelen vinden (opnieuw beginnen). Tegenslagen zijn volkomen normaal, maar door de voorbereiding van de eerste 5 stappen, wordt de uitvoering gemakkelijker.

Ga je gevoel en dromen achterna en maak die ambities in je hoofd werkelijkheid door actie te ondernemen. Je doel lijkt misschien ver weg, maar wordt met de juiste instelling sneller behaald dan je denkt.

Toch nog onzeker? Tijd voor een “Ladies peptalk”!

Deze is voor de vrouwen die nog een zetje in de goede richting kunnen gebruiken. Onzekerheid heerst (helaas) nog onder velen van ons. Dames, dit is nergens voor nodig! En daarom moedigen wij je graag aan met een aantal feiten:

– Je bent prachtig zoals je bent van binnen en buiten. Laat niemand je wijsmaken dat je iets niet bent of iets niet kan. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten!

– Ook jij kan bereiken, wat je graag wilt bereiken. Je hoeft en kunt niet direct van 0 naar 100 en leg jezelf dat ook niet op. Denk er goed over na, bedenk een plan en voer het op je eigen tempo uit.

– Je bent niet alleen! Miljoenen vrouwen worstelen dagelijks met hun doelen. Vraag om hulp en steun elkaar.

– Tegenslag is niet erg. Een doel bereiken gaat met vallen en opstaan. Lukt het niet direct? Geen zorgen, probeer door te zetten of sla een andere weg in om je doel te bereiken.

Go for it!

Hopelijk hebben we je op weg kunnen helpen met het behalen van jouw persoonlijke doelen of voornemens. Kun je nog een extra portie motivatie en inspiratie gebruiken?

Kom dan op 13 februari naar het Nationaal Secretaresse Congres en hoor van o.a. Rico Verhoeven en Gerard Ekdom hoe zij met extreme doelen stellen en door dicht bij zichzelf te blijven het verschil maken! Ook Laurentien van Oranje en Jitske Kramer staan voor jou op het podium om je te inspireren en in gang te zetten!

Lees meer over het Nationaal Secretaresse Congres

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *