Hét blog voor de ervaren assistant

Zinvol (en gelukkig) werken met nieuwe technologie

Nieuwe technologie secretaresseBen jij gelukkig op je werk? Als daarop je antwoord ‘Jazeker!’ is, dan ben jij volgens een grootschalig onderzoek van de Harvard Business Review gemiddeld 31% meer productief en maar liefst drie keer zo creatief. Van harte gefeliciteerd!

Gelukkige werknemers zijn betere werknemers: het is een win-win situatie voor zowel de werkgever als de werknemer. We weten het al heel lang. Toch zien we niet alleen maar gelukkige werknemers in elke organisatie. Er zijn waarschijnlijk velen van jullie die op bovengestelde vraag helaas niet voluit ‘Jazeker!’ antwoorden…

Zinvol werken maakt gelukkig

Voor je eigen geluk – en ook als het over je eigen productiviteit gaat – is het belangrijk om te kijken wat jou als werknemer gelukkig maakt. Een belangrijke voorspeller van gelukkige werknemers is de mate waarin zij hun dagelijks werk zelf zinvol vinden. Als je gelooft dat de wereld er een stukje beter aan toe is als jij je werk goed doet, ben je hoogstwaarschijnlijk gelukkiger met je baan.

Toch noemt maar liefst 4 op de 10 werknemers in Nederland hun werk zinloos! Hiermee missen we dus een hele hoop gelukkige en ook productieve en creatieve werknemers.

Bullshit jobs

Dit is niet alleen een Nederlands fenomeen. Antropoloog David Graeber van de London School of Economics en heeft er een boek over geschreven met de provocerende titel ‘Bullshit jobs’. Met deze term doelt hij op banen waarvan de werknemer niet weet of het wel betekenis heeft.

Hij zegt dat we in een wereld leven waarin het creëren van banen een doel op zichzelf is geworden, in plaats van te kijken of deze banen ook daadwerkelijk zinvol zijn. De overheid doet alles voor werkgelegenheid en organisaties zien het als prestige als zij vooral veel werknemers hebben. Hoe meer, hoe beter. Hij stelt dat vooral de banen die nooit op de proef worden gesteld, kans hebben op het label bullshit job.

In twijfel trekken is een kwaliteit

Het is een verfrissende blik: het zo nu en dan in twijfel trekken van de zinvolheid van jouw baan is gezond. Het helpt om de zin van jouw ondersteunende werk duidelijk te maken.

Nieuwe technologie daagt al decennia lang de secretaresse uit in haar bestaansrecht. Onterecht. Beiden, de technologie en de secretaresse, dragen bij aan een efficiëntere, doelgerichtere en zinvollere werkomgeving. En precies met deze focus op zinvol werken ligt jouw toekomstige samenwerking met nieuwe technologieën.

Jij bepaalt wat zinvolle nieuwe technologie is

SecretariaatNieuwe technologieën maken snel nog veel meer mogelijk:

  • nóg meer keuzes;
  • nóg kortere lijnen;
  • nóg meer toegankelijke informatie, etc.

Maar we moeten niet dezelfde ‘fout’ maken als bij de bullshit jobs. Dat nieuwe technologie sexy en snel is en veel mogelijk maakt, betekent niet dat het ook een zinvolle invulling geeft aan jouw werk. Jij bepaalt het best welke technologische toepassingen de meeste toegevoegde waarde hebben.

We weten het allemaal: technologie is verslavend. Ook jij scrolt soms gedachteloos op je telefoon zonder dat het ergens goed voor is. Deze digitale balans is niet standaard in de technologie gebouwd. Sterker nog, veel technologie verleidt je om het zoveel mogelijk te gebruiken. Jij kan hierin bijsturen. Net zoals dat jij nu bepaalt hoeveel afspraken op een dag zinvol zijn, zul je in de toekomst bepalen hoeveel gebruik van nieuwe technologie zin heeft.

Jij vertegenwoordigt de menselijke kant van technologie

Mensen hebben een natuurlijke afkeer tegen technologie: je hebt structureel minder vertrouwen in algoritmes en software dan in de medemens. Onderzoekers van de Universiteit in Pennsylvania hebben ontdekt dat zelfs als dat je wetenschappelijk bewijs ziet dat algoritmes betere beslissingen kunnen nemen, je de medemens toch eerder vertrouwt. Je legt jouw vertrouwen liever in een ander mens (die ook fouten maakt) dan dat je computers het laten overnemen. In de samenwerking met toekomstige technologie zal je die menselijke kant blijven vertegenwoordigen.

Om zelf gelukkig te zijn als secretaresse, moet je weten waarom jouw werk zinvol is. En precies met het stellen van de vraag: ‘Is het zinvol?’, kun jij een samenwerkingspartner vinden in nieuwe technologie en maak je jouw directe collega’s niet alleen duidelijk waarvoor jullie het werk doen: het maakt ons allemaal ook nog eens een stuk gelukkiger. Wie wil dat nou niet?

Dit blog is geschreven door Monte Königs, socioloog en expert in toekomstig (groeps)gedrag en maatschappelijke verandering

Jouw rol in de digitale transformatie; de menselijke kant

Assistant Power Class 2018Tijdens de Assistant Power Class op 1 november kijkt Monte Königs samen met jou naar toekomstig menselijk gedrag in de digitale wereld:

  • Wat betekenen termen zoals Internet of Things, Kunstmatige Intelligentie, Robotisering en Big data voor jou?
  • Hoe reageren wij hier nu en in de toekomst op?
  • Welke taak ligt er voor jou als secretaresse weggelegd met de snelle ontwikkelingen in technologie?
Bekijk het complete programma van de Assistant Power Class

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *