Hét blog voor de ervaren assistant

Yes! Je maakt promotie en je gaat leidinggeven, leuk en spannend!?

Jij bent blij en enorm vereerd dat je promotie maakt. En mogelijk dat je het ook een raar idee vindt dat je collega”s met wie je gisteren nog kletste over allerlei dingen en mensen in en om de organisatie, nu leiding gaat geven. Er gaat het een en ander veranderen dat zorgt voor een andere dynamiek, nieuwsgierigheid en verwarring.

Buckingham & Coffman zijn onderzoekers die 2 vragen hebben geformuleerd waar je zeker een antwoord op moet hebben om je leidinggevende rol succesvol uit te kunnen voeren.

Die twee hulpvragen zijn:

1) Wat wordt er precies van me verwacht in functie als leidinggevende?
2) Is er voldoende ondersteuning voor mij om mijn werk goed uit te oefenen?

En nog een paar adviezen:

 1. Relatie met collega”s
  Met stip op de eerste plaats staat dat je relatie met je collega”s verandert. Bedenk hoe je jouw rol wilt gaan neerzetten. Bespreek tijdens een teamsessie wat de medewerkers van jou verwachten en geef aan hoe jij het aan wilt pakken en wat jouw stijl is van leidinggeven. Zo kun je alle dingetjes of vooroordelen die er zijn uit de weg ruimen en met een schone lei beginnen.
 2. Blijf professioneel
  Kletsen over is verleden tijd, vind je het lastig om privé en werk te scheiden met je collega”s maak daar dan ook afspraken over en geef je verwachtingen hierin aan. Als je zelf de grens aangeeft is het veel makkelijker vol te houden.
 3. Investeer
  Investeer, in je team en in de individuen. Geef aan wat de verantwoordelijkheden van een ieder zijn en ook wat jouw taken en verantwoordelijkheden zijn. Investeer ook in jezelf, voel je nog niet helemaal zeker vraag dan om een opleiding te volgen.
 4. Trots
  Ben ook trots op jezelf en geniet ervan wat een mooi vertrouwen heb je gekregen!
 5. Blijf jezelf
  Het meest waardevolle en eenvoudige advies is blijf jezelf. Jij bent gevraagd voor deze functie omdat je hebt laten zien dat je daar de capaciteit voor hebt. Dus als anderen het zien dan mag jij daar ook in geloven!

Vind je het leuk om op de hoogte gehouden te worden van leuke artikelen en het cursusaanbod? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief:
http://www.secretary.nl/aanmelden/

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *