Hét blog voor de ervaren assistant

Wantrouw je spellingscontrole (want die weet écht niet alles)

Het kost geldt. Het is gebeurt. Die email is de deur uit. Het plan wat je stuurde, is afgekeurd. Ik heb hen de evaluatie rapportage gestuurd. Alle vijf zinnen hiervoor bevatten spelfouten, en de spellingcontrole ziet ze niet. Dat komt omdat dit handige hulpmiddel op woordniveau corrigeert, maar niet in de context van de zin. Vooral bij d/t, dat/wat en aan elkaar schrijven heb je minder ondersteuning dan je waarschijnlijk denkt. Wil je geen fouten maken, dan moet je zelf de regels kennen.

Een (senior)assistent schrijft foutloos

Nou, 100% foutloos? Dat is een prachtige ambitie. Maar wie schrijft, maakt wel eens een typfout en het Nederlands zit vol met pietepeuterige regeltjes en uitzonderingen.

Beter als niks

Over uitzonderingen gesproken: viel je oog direct op ‘als’ in het kopje hiervoor? Prima, dan heb je een goede radar voor taalfouten. Beter is een vergrotende trap, en daar hoort ‘dan’ bij. Tegelijkertijd staat het Nederlands niet stil. Een volgende spelwijziging in 2025 is in voorbereiding. Misschien verdwijnt de als/dan-kwestie. Of mogen we ‘hun’ en ‘hen’ door elkaar gebruiken.

Doe de taaltest

Je hoeft niet tot 2025 te wachten om je kennis van de Nederlandse taal op te frissen. Benieuwd hoe je gevoel voor spelling op dit moment is? Probeer de SMI taaltest eens.


Correct Nederlands in een dag

Leren door te oefenen?

www.beterspellen.nl is niet voor niets al jaren een zeer gewaardeerd hulpmiddel om je spelling op te frissen. En bij www.nederlandsetaaltest.nl vind je testen om verschillende onderdelen van het Nederlands te toetsen. Maar wil je snel, en op een speelse manier je kennis van de Nederlandse taal opfrissen, meld je dan aan voor de online training Correct Nederlands in één dag.

Foutloos schrijven is één ding, efficiënt schrijven iets anders…

Cursus kort en krachtig schrijven

Vind je dat je lang doet over je mails of andere zakelijke teksten? In deze 2-daagse cursus Kort en krachtig schrijven – speciaal voor de senior management assistent – leer je hoe je kort, bondig en boeiend schrijft zonder overbodige informatie. Het resultaat? Je teksten hebben een duidelijke structuur en je bespaart tijd.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Extra uitdagingen bij virtueel notuleren

We werken (weer) massaal thuis. Vergaderingen zetten we digitaal voort. Dat vraagt om extra vaardigheden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *