Hét blog voor de ervaren assistant

Waarom komen de beste ideeën onder de douche?

Je hebt de hele dag geprobeerd een oplossing te vinden. Uiteindelijk ga je – tevergeefs – chagrijnig naar bed. En dan komt ineens in bed Óf de volgende ochtend onder douche dat eurekamoment. Is het de ontspanning of het moment van de dag? Waarom komen de beste ideeën in bed of onder de douche?

Zo’n idee is vermoedelijk het gevolg van vele nieuwe verbindingen tussen delen van jouw hersenen, die samen leiden tot dit creatieve inzicht. Dat gebeurt spontaan en vooral als je tot rust komt. En je bed en de douche zijn waarschijnlijk de enige plek in huis waar je even niet wordt gebombardeerd met informatie!

Maar: het idee komt niet vanzelf…

Om een briljant idee te krijgen moet je daarvÓÓr waarschijnlijk toch lang hebben gepuzzeld, zegt hoogleraar psychologie Carsten de Dreu (Universiteit van Amsterdam):

‘Na een dag hard denken, zit je brein overvol en zie je geen heldere oplossing meer. Als je afstand neemt, verdwijnt de irrelevante informatie en dan opeens ontstaat ruimte voor verbindingen tussen de relevante stukjes kennis.’

Vooral ’s ochtends vlak na het opstaan zijn je hersenen tot rust gekomen. Dat helpt mee, je geheugen is dan beter opgeruimd. Dit wordt ook wel de ‘incubatietijd’ van ideeën genoemd: het antwoord zit al ergens in je hoofd maar kwam niet eerder door.

Je bed of de douche zijn natuurlijk niet de enige plaatsen waar de ideale oplossing boven komt drijven. Denk aan de fietstocht naar huis na je werk of een rondje (hard)lopen. Soms helpt het zelfs om tegen een ander aan te praten.

Wel een kanttekening: dat we op goede ideeën komen na hard nadenken vinden we heel normaal, zegt De Dreu, terwijl een inval onder de douche meteen opvalt. Dat houdt de mythe van de power of the shower in stand.

Wil jij meer power?

Tijdens de Secretary Power Class op 30 oktober 2014 komen allerlei facetten voorbij om jou als secretaresse nÓg meer power te geven in jouw veranderende vak. En dat alles in recordsnelheid. Met inspirerende sprekers en praktische tips die je aan het denken zetten.

Bekijk de Secretary Power Class 2014

Bron: Volkskrant.nl

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …