Heb jij even een bijzonder brein!
Je brein is een heel uitzonderlijk ding en er is geen gebruiksaanwijzing voor. Een kruimel hersenschors, zo groot als een zandkorrel, heeft voldoende opslagruimte voor alle films die ooit zijn gemaakt. En toch vind je het lastig om namen te onthouden? Dat ligt in ieder geval niet aan de opslagcapaciteit van je brein….
Wat onthoud je nou eigenlijk?
De hersenen worden al lange tijd uitvoerig bestudeerd en er zijn nog steeds heel veel dingen te ontdekken over de werking van je brein. Zo weten we niet precies wat gedachten zijn en waar je gedachten vandaan komen. Datzelfde geldt voor herinneringen. Er is al veel bekend over hoe herinneringen in je brein worden opgeslagen, maar onduidelijk is waarom je sommige dingen kunt onthouden en andere niet. Waarom is het zo lastig om je eigen mobiele telefoonnummer te onthouden, of een boodschappenlijstje en kun je je nog precies herinneren wat je tijdens dat leuke etentje voor overheerlijk dessert had?
Wikipedia in je hoofd
Dat komt ander andere omdat een herinnering geen vaste en permanente registratie is. Elisabeth Loftus, psycholoog aan de University of California in Irvine, zegt daarover: “Een herinnering is zoals een Wikipedia pagina. Je kunt zo’n pagina bekijken en veranderen en andere mensen kunnen dat ook doen” (een van de redenen waarom we aantoonbaar iets kunnen onthouden dat niet in werkelijkheid zo is) Herinneringen kun je in twee soorten indelen; een herinnering die je onder woorden kunt brengen (hoe je heet, waar je woont, hoe oud je bent) en dingen die je wel weet maar moeilijker onder woorden kan brengen (hoe je auto rijdt, fietst, koffie zet, een vreemde taal verstaat).
Gebruik eens je fantasie!
En waarom is het lastiger om namen te onthouden dan andere woorden? Onderzoek toont aan dat het voor iedereen relatief moeilijk is om namen te onthouden, je bent dus niet de enige die dat lastig vindt. Het probleem van namen onthouden is dat namen vaak woorden zijn die niets betekenen en ook niets zeggen over degene die de naam draagt. Ook heeft een naam geen synoniem die je kunt gebruiken als je even niet op de naam kan komen. En vaak bestaan namen uit meerdere woorden die niets betekenen en die je in een volgorde moet onthouden. Er zijn gelukkig wel manieren om namen beter te onthouden. Daarbij gebruik je je fantasie. In plaatje staat hoe je met behulp van je fantasie namen wel kan onthouden. En als namen onthouden belangrijk voor je is, zal je dat veel moeten oefenen. Wat zo werkt je brein dan ook weer: dat wat je veel doet, daar word je goed in!
Dit blog is geschreven door Luc Swaab, braintrainer en docent van onderstaande cursus Focusmanagement.
Haal meer uit je hersenen
In deze tijd waarin je overladen wordt met informatie is het belangrijk geconcentreerd en gefocust te blijven. Wil jij leren hoe je dat doet? En wil jij je geheugen verbeteren, zodat je alles wat je leest ook onthoudt?
Ontdek tijdens de 2-daagse cursus Focusmanagement hoe jij je concentratie verhoogt en gemakkelijker schakelt tussen verschillende taken.
Je leer de juiste technieken om je geheugen blijvend te verbeteren. De cursus is super praktisch en heeft een hoog energiegehalte.
Met inspirerende braingames en voor- en nametingen, zodat je écht ziet dat deze technieken werken!
Bekijk het programma van de cursus