Hét blog voor de ervaren assistant

Visualisatie: Johnny Depp in een laagje chocoladesaus

Als ik tegen je zeg dat je niet aan een roze olifant mag denken, dan doe je dat toch. Je vindt een roze olifant totaal niet interessant, maar omdat ik tegen je zeg dat je er niet aan mag denken, denk je eraan of nog beter: denkt je brein eraan. Jij denkt liever aan iets anders, bijvoorbeeld aan Johnny Depp in een laagje chocoladesaus. Want je wilt helemaal geen roze olifant. Je wilt Johnny Depp. En je houdt van chocolade. Dus die combinatie is snel gemaakt.

Het woordje niet gewoon niet meer gebruiken
Waar het om gaat is dat het woordje niet, niet handig is om te gebruiken. Niet werkt beperkend. Ons brein kan het woordje niet niet verwerken. Het kost tijd voordat we ons realiseren dat we ergens niet aan mogen denken, en ondertussen is ons onderbewuste al op zoek naar mogelijkheden om hetgeen we niet willen waar te maken.

Ons brein is namelijk een supercomputer die elke opdracht om zet in een positieve opdracht. En dat doet het op de snelste manier. En de snelste manier is het woordje niet weglaten. Niet in de schulden zitten, wordt dus in de schulden zitten. Niet dik worden, wordt dik worden. Niet schreeuwen wordt schreeuwen. Niet vergeten wordt vergeten. Is dat handig? Nee!

Je brein houdt je voor de gek
En stel dat ons brein er wel in slaagt om de niet-opdracht goed te begrijpen, dan wordt het nog steeds heel lastig. Denk niet aan een roze olifant. Maar er zijn nu misschien nog een miljoen-miljard dingen waar je wel aan kunt denken, maar die je ook niet wilt. Want je wilt Mr. Depp. in een laagje chocoladesaus. Geef je brein dus de opdracht om te denken aan die goodlooking acteur. Zeg dus tegen jezelf: Ik wil Johnny Depp. Gehuld in een laagje chocoladesaus. En een beetje slagroom! Merk je ook dat dit een stuk beter werkt dan die roze olifant?

Geef je brein dus opdrachten die wel werken
Geef je brein opdracht om te denken aan wat je wilt hebben. Wil je niet dik zijn? Dat snap ik. Wat wil je wel? Graatmager zijn? Of een gezond gewicht hebben? Wil je niet in de schulden zitten? Logisch. Maar wat je wel? Net genoeg om je rekeningen te betalen? Of wil je leven in overvloed?

Tip
Geef je zelf dus concrete opdrachten, positief geformuleerd over wat je wel wilt hebben. En wees dus zo specifiek mogelijk! Bijvoorbeeld Johnny Depp. in chocoladesaus.

Succes!

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Waarom een uitstekende assistant MBA-vaardigheden beheerst

Het werken op je gevoel heeft je al jaren ver gebracht. Hoe staat het met …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *