Hét blog voor de ervaren assistant

Teamleider in een democratisch geleide organisatie, werkt dat?

Teamleider democratische organisatieToen ik 30 jaar geleden begon aan mijn loopbaan was het duidelijk. Je werkte voor een baas die je opdrachten gaf die je moest uitvoeren. Deed je dit goed, dan kreeg je waardering in de vorm van een jaarlijkse loonsverhoging en dat was het. Vergaderen deden alleen de bazen en managers. Inspraak als medewerker had je al helemaal niet. Tegenwoordig ben ik teamleider in een democratisch geleide organisatie en ik weet dat ik nooit meer terug zou kunnen naar een hiërarchische organisatie.

Allard Droste schreef het boek ‘Semco in de polder’. Volgens Droste moet je de vaste structuren durven loslaten. Welke CEO, leidinggevende of manager durft dit? Kris Tirry van MPC Industries heeft het gedaan. Sinds 2010 leidt hij zijn bedrijf op democratische wijze met als gevolg: een enthousiast team van co-builders die hun eigen ideeën en meningen omzetten in daden. De term co-builders heeft Kris geïntroduceerd binnen het bedrijf om aan te geven dat je samen aan iets bouwt.

Waarom teamleider in een democratisch geleide organisatie?

Om die vraag te beantwoorden, dienen alle co-builders het begrip democratie goed te begrijpen. Democratie is een manier waarop een land, zoals Nederland, bestuurd wordt. De naam komt van de Griekse woorden: démos (volk) en kratein (regeren). Je kunt dus zeggen dat democratie ‘het volk regeert’ betekent. In een democratie is iedereen gelijk, dus is ook de macht over het land gelijk verdeeld.

Als dit duidelijk is bij de co-builders, wordt een teamleider vaak door de groep gekozen. Dit kan zijn door zijn of haar natuurlijke manier van aansturen, ervaring of gewoon omdat men vindt dat het soms handig is dat er iemand de knoop doorhakt.

In een democratie zijn er wel degelijk regels nodig die door de groep bedacht zijn. Bij MPC is zo’n regel bijvoorbeeld dat iedereen de telefoon opneemt, niet enkel team Order Admin dat wel het eerste aanspreekpunt is. Ik heb gemerkt dat door het gezamenlijk afspreken van regels deze beter worden geaccepteerd en gevolgd.

Binnen een democratie is een gemeenschappelijk doel erg belangrijk. Wat willen we, waar willen we naartoe? Hierop kunnen dan de beslissingen worden genomen. In de visie van Kris bestaat een democratisch geleide organisatie uit zelfsturende teams die binnen bepaalde kaders van autonomie zelfstandig werken. De teams beslissen zelf hoe ze een bepaalde taak of project uitvoeren, wie ze daarvoor nodig hebben, binnen welke tijd, welke middelen ze daarvoor nodig hebben, et cetera.

Waarom kies een bedrijf hiervoor?

Een belangrijk aspect is naar mijn mening dat je op deze manier meer uit je co-builders haalt. Door de verschillende talenten van je medewerkers te benutten kun je ze beter inzetten in je organisatie en werken ze met meer plezier. Ze komen met ideeën en weten dat ze hier zelf aan mogen werken en uitvoeren. Ze creëren hun eigen werkplezier. Het stimuleren van persoonlijke groei is een belangrijke factor.

Een van de gevaren van een democratie vind ik dat je niet terugkoppelt. De co-builders gaan dan hun eigen interpretaties maken en zullen denken dat ze ergens van worden buitengesloten. Informatie delen is key in mijn beleving.

Advies voor teamleiders in een democratie

Teamleider in een dergelijke organisatie is wel degelijk mogelijk en geeft je enorme kansen om jezelf, je team en je bedrijf naar een hoger plan te tillen. Het blijft wel noodzaak om je boodschap op een dusdanige manier te brengen dat iedereen het goed begrijpt. Vertrouwen hebben en geven is essentieel om een democratisch geleide bedrijfsvoering te laten slagen.

Deze visie-blog is geschreven door Hiltsje Hotsma, Team Leader Customer Satisfaction MPC Group. Zij heeft deelgenomen aan de opleiding Teamleider Secretariaat.

Opleiding Teamleider Secretariaat: iets voor jou?

Goed communiceren is slechts één van de talloze middelen om als teamleider het beste uit zowel het team als de organisatie te halen. Wil je daarnaast groeien in coachen, overzicht houden, beslissingen nemen en ingrijpen of complimenteren?

Download brochure Teamleider Secretariaat

Met de opleiding Teamleider Secretariaat op HBO-niveau leer je hoe je dit doet en vergroot je jouw kennis en inzichten. Zo word je een gedegen gesprekspartner voor zowel het secretariaat als het management. Haal alles uit je functie wat erin zit en groei in je rol als leidinggevende!

Tip: Download de gratis proefles ‘Groepsdynamica’ voor teamleiders

Bekijk de opleiding Teamleider Secretariaat

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Constructief samenwerken met verschillende karakters: 5 tips

Het liefst willen we met iedereen prettig en ontspannen samenwerken. Als je een functie hebt …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *