Werkdruk. Spanning. Stress. We hebben er allemaal wel eens mee te maken. En zo gek is dat helemaal niet als je denkt aan bijvoorbeeld teveel afleiding of een onzeker toekomstperspectief…
Breinexpert Vincent Henssen deelt een praktische tip om jouw werkstress positief te beïnvloeden. Super simpel en daarom ook zo effectief. En wellicht een tip waar je niet direct aan zou denken!
Is stress slecht?
Nee, dat hoeft niet. Stress is alleen slecht wanneer het voor teveel spanning zorgt en een ongezonde druk veroorzaakt. Als secretaresse word je gemiddeld 7x per uur tot ruim 2 uur per dag afgeleid! En dat terwijl er steeds meer van je wordt gevraagd. Velen ervaren onzekerheid als het gaat om hun toekomst bij grote organisaties in reorganisatie. Daarnaast ligt 40% van de werknemers soms ’s nachts wakker door stressvolle situaties op het werk.
Tegelijkertijd kan gezonde stress je juist helpen goed te presteren. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt.
Dit kun jij zelf doen tegen een te hoge werkdruk
Stress in de (kantoor)banen van tegenwoordig hoort er gewoon bij. Dat is lastig te veranderen. Wat je zelf kunt doen, is beter leren om te gaan met deze werkdruk. Leer ongezonde stress om te buigen naar gezonde stress die je juist verder helpt en aanscherpt.
Hoe dan? Reageer empathisch. Oftewel: leef je eens wat vaker in in je collega’s. Wat voelen ze? Wat gaat er in ze om? Toon oprechte interesse. Doordat je empathisch reageert, zorgen je hersenen automatisch voor een rem op de stress. Niet alleen je collega is blij met jouw oprechte interesse, maar jij dus ook!
We duiken kort in het brein om uit te leggen hoe dit precies werkt.
Stress en het brein: empathisch reageren vermindert stress
Je frontale lob is het gebied pal achter je voorhoofd waar je sociale gedrag zit. Ook gebruik je het om:
- te plannen;
- prioriteiten te stellen;
- te focussen, angst en paniek in toom te houden;
- adequaat te reageren op onverwachte gebeurtenissen.
Dit is ook het gebied dat het eerst ‘gedeactiveerd wordt’ bij stress. Het gevolg is dat de stress zich gaat uiten en je hierdoor:
- concentratieproblemen krijgt;
- chaotisch plant;
- zwalkende emoties hebt;
- negatief en vanuit angst denkt.
Als je empathisch reageert, activeer je de frontale lob, waardoor je als het ware zorgt voor de rem op stress. Je bent van nature empathisch, maar nog wat meer empathie helpt bij het verminderen van jouw werkdruk.
Meer tips: cursus Grip op werkdruk
Wil je meer handige tips? En wil je leren hoe je je emotionele flexibiliteit verbetert en daarmee meer werkplezier ervaart? Bekijk de 2-daagse secretaressecursus Grip op Werkdruk:
- Ervaar stress als vriend en niet als vijand
- Speel slim in op gespannen situaties en buig het om naar positiviteit
- Functioneer krachtig als positieve perfectionist
- Kom voor jezelf op wanneer grenzen worden bereikt
- Sta met meer energie op de werkvloer, wat aanstekelijk werkt op anderen