Hét blog voor de ervaren assistant

Professionele assistants zoeken het hogerop!

Assistant hogeropBen jij een ervaren secretaresse en ben je toe aan een vervolgstap in je loopbaan? Of wil je, meer algemeen, je toekomst tot een uitdaging maken? Ik vertel je waarom de 5-daagse opleiding Hoger Management Support op HBO-niveau jou deze powerboost geeft.

Rode draad: professionaliteit

De rode draad tussen de verschillende lesdagen is het begrip ‘professionaliteit’. Als cursist word je aangesproken op je ervaring en op je ambitie. Op je kennis en op je vaardigheden. Op je talenten en op je ontwikkelpunten. Daarmee verhoog je je professionaliteit en krijgt je instrumenten en inzichten aangeboden die je helpen om dit ook concreet en slim in te zetten.

Samen met vakgenoten uit het hele land en uit verschillende organisaties werk je aan het versterken en verzilveren van je professionaliteit. Het is zeer waardevol om samen te sparren, te oefenen en ervaringen uit te wisselen.

En actie…

Denk niet dat je op je stoel kunt blijven zitten gedurende deze vijf dagen. Het programma is interactief en daagt je uit om zelf aan de slag te gaan. Praktisch bruikbaar, grappig, levendig, soms confronterend en leerzaam. Zo omschrijven veel cursisten de lesdagen. Aan bod komen onderwerpen zoals:

  • Hoe vervul ik mijn centrale rol in het politieke spel in mijn organisatie?
  • Hoe ga ik om met conflicterende belangen?
  • Wat is mijn positie ten opzichte van collega”s en andere managers?
  • Hoe ver gaat mijn loyaliteit?
  • Hoe oefen ik invloed uit?
  • Hoe spreek ik succesvol?
  • Wat is er nog meer te doen buiten mijn eigen organisatie?
  • De macht en de kracht van nieuwe media?

Alvast wat tips

Om een tipje van de sluier op te lichten, geef ik je twee tips cadeau:

Tip 1: Als het gaat om invloed uitoefenen, leer de juiste vragen te stellen
Misschien ben je geneigd om snel met oplossingen te komen, of om snel ergens iets van te vinden. Herkenbaar? Het is de vraag of dat altijd effectief is. Het geheim van succesvol beïnvloeden ligt ook in het stellen van de juiste vraag. Dat is een kunst op zich!

Tip 2: Als het gaat om jezelf presenteren, neem je plaats volledig in
Een secretaresse op niveau is vandaag de dag meer dan een vriendelijke dienstverlener. Ze weet waarover ze spreekt en ze weet ook waar haar manager (inhoudelijk) mee bezig is. Ze kent haar plaats maar houdt haar mond niet. Ze durft een positief kritische opstelling te kiezen als dat nodig is en ze durft haar eigen, deskundige, plaats in te nemen. En dat is zeker niet de minste!

Wat vinden anderen van deze opleiding?

Deelnemers beoordelen deze opleiding gemiddeld met een 9,2 waar ik erg trots op ben! Enkele ervaringen:

De opleiding overtrof mijn verwachtingen. Ik had niet verwacht dat een opleiding van slechts vijf dagen me zo’n eind op weg kon helpen naar een hoger level in mijn ontwikkeling.

“Ik ben directiesecretaresse, of management assistente, of hoe je het wilt noemen, van de directeur van een groot bedrijf. En dat werk doe ik al heel lang, en ook heel graag. Dat gaat op zich ook goed, maar ik wilde graag nog iets meer verdiepen, zodat ik mijn functie nog beter kan uitvoeren en mijn baas nog meer kan ondersteunen.”

“We werken heel veel met rollenspellen. Dus het is geen opleiding waar je gewoon achterover kan zitten en luisteren, je moet echt aan de bak zeg maar. Zo leer je van elkaar. Het is heel herkenbaar wat iedereen meemaakt. En daar kan je heel veel uit halen. Dat is ook heel leuk. We hebben heel veel gelachen en ook heel veel gehuild. Dat maakt het ook zo waardevol.”

“Het is heel intensief. Er wordt heel veel ervaring met mekaar gedeeld. En alles is herkenbaar en dat neem je allemaal met je mee. Dat kun je op meerdere vlakken allemaal toepassen. Het gaat van emotioneel naar heel zakelijk en effectief. Het is heel breed.”

“Ja, ik vind dat we heel veel geleerd hebben. En het mooie is dat je het direct kunt toepassen. Je bent veel zelfbewuster.”

De cursisten zijn vaak secretaresses die dat al een tijd doen. Het is niet voor niks Hoger Management Support, dus daarvoor moet je eerst lager geweest zijn: je bent al een tijdje onderweg. De gemiddelde leeftijd is wel variabel. Sommige secretaresses zijn rond de dertig jaar, het merendeel is wat ouder. Meestal is een gemiddelde groep rond vijfenveertig jaar. Er nemen vaak ook dames deel die echt al senior zijn: ze zijn al over de vijfenvijftig jaar en hebben de ambitie om hun senioriteit te verzilveren.

Zoek je het ook hogerop?

Proefles Hoger Management SupportAls professionele assistant of secretaresse is stilstaan is geen optie. Het is belangrijk om jouw competenties aan te blijven scherpen. Krachtig aan het roer staan, je manager voorzien van goed advies, standvastigheid uitstralen, relaties opbouwen, leiderschapskwaliteiten gebruiken in jouw dagelijkse functioneren, effectief omgaan met conflicten en moeilijke situaties… het zijn slechts enkele vaardigheden die jou de vervolgstap geven.

Nog een tip: lees deze proefles en leer meer over leidinggeven aan jezelf.

Ben je al op een niveau dat je kunt meepraten en meedenken over de strategie van je organisatie? Maar wil je jezelf toch aanscherpen om je eigen positie en je eigen doelen nog steviger te kunnen neerzetten? Bekijk dan zeker eens deze opleiding.

Hopelijk tot ziens!

Titia Huisman, trainer Hoger Management Support

Lees meer over de opleiding Hoger Management Support

 

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *