Hét blog voor de ervaren assistant

Home » Podcast » Persoonlijk leiderschap, hoe begin je?

Persoonlijk leiderschap, hoe begin je?

Astrid Kies - docent SMIPersoonlijk leiderschap leidt tot krachtig leiderschap, aldus Astrid Kies. Daarvoor heb je kennis en kunde nodig en de bijbehorende vaardigheden. Maar vooral ook inzicht in jezelf. Hoe je dingen wel of niet doet.

Persoonlijk leiderschap begint bij wat je écht wilt. Ben je daar klaar voor? Ben je gemotiveerd ermee aan de slag te gaan? “Het leven is geen generale repetitie. We staan met z’n allen in de première van jouw uitvoering.”

Wij gingen in gesprek met Astrid Kies, docent bij jaaropleiding Persoonlijk Leiderschap. Zij geeft je tips en tegeltjeswijsheden om aan de slag te gaan met persoonlijk leiderschap.

Beluister nu de podcast met Astrid Kies over persoonlijk leiderschap:

Astrid stipt aan dat we vaak (pas) door vervelende situaties bereid zijn aan onszelf te werken. Situaties waarvan we van slag zijn geraakt. Dan doen we eens beroep op ons persoonlijk leiderschap. Uiteraard hoeft daar geen vervelende situatie aan voor af te zijn gegaan om aan de slag gaan met je persoonlijk leiderschap. Astrid hoopt “dat je nooit in dezelfde haven blijft liggen.”

Tip: ga eens uit je comfort-zone in één ding. Als je het niet doet, leer je het niet. Gun het jezelf af en toe onderuit te glijden. Daar is niks mis mee. Toch vinden we het vaak erg om onderuit te gaan? We schamen ons als we iets fout doen, want het moet goed; dat is de gedachte.

Perfectionisme is een allergie

Het nastreven van perfectionisme is goed, maar het moet je niet in de weg gaan zitten. Leg de lat dus niet te hoog. 100% haal je bijna nooit, dus leer tevreden te zijn met minder dan 100%. Doe je dat niet, die lat lager leggen, dan gaat het je beperken en in de weg zitten. Bij iemand die perfectionistisch is “komt het nooit af”. Dat is toch best vervelend.

Astrid vult aan dat het een denkfout is dat perfectionisme overal in zit en dat is niet zo. En je bent geen perfectionist maar je gedraagt je perfectionistisch. Ze sluit af door aan te stippen dat perfectionisme geen ziekte is maar meer een allergie.

“Simone, wat kun je leren van Astrid?”

Simone van Gerwen, sidekick in de podcast en zeer ervaren managementassistent, denkt dat Astrid je kan leren hoe je onzekerheden wegneemt. “Als assistant werk je voor knappe koppen. Dat kan je omhoog tillen maar ook onzeker maken.” Daarop heeft Astrid het volgende te zeggen, als speerpunt om mee te beginnen.

“We hebben verschillende rollen, assistant, moeder, trainer etc. Als moeder reageer ik uit reflex. Als assistant heb je taken/verantwoordelijkheden/bevoegdheden met als reflex: geef het werk maar aan mij. Dat is echter niet dienend. Ook niet voor de organisatie, want een burn-out ligt dan op de loer. Stel jezelf dus telkens de vraag: als ik ja zeg tegen dit, is dit dienend voor mij en voor de organisatie dat ik nu doe wat ik doe?”

We sluiten af met nog een tegeltjeswijsheid van Astrid: “Na wrijving komt glans”. Dus go for it!

Ontdek en ontwikkel jouw ijzersterke professionele ‘ik’

In 10 masterclasses ontdek en ontwikkel je jouw ijzersterke professionele ‘ik’. Binnen een jaar ben je klaar om op het hoogste niveau te presteren met de jaaropleiding Persoonlijk Leiderschap

  • Download brochure Persoonlijk LeiderschapUniek groeitraject in één jaar: ontwikkel jezelf vanuit verschillende invalshoeken
  • Presteer op het hoogste niveau door 10 masterclasses, intervisie en coaching
  • Inclusief Persoonlijk LeerPlan: veranker het beter handelen en presteren in jouw functie
  • HBO-niveau, inclusief diploma en het SMI Assistant Degree
  • Deskundige docent Astrid Kies geeft je waardevolle inzichten en bijzondere eyeopeners
Lees meer over deze opleiding

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Improving business assistant

Waarom je als secretaresse best iets meer van een uil weg mag hebben

Titia Huisman, toptrainer bij Hoger Management Support, neemt je mee in de politieke dierentuin en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *