Hét blog voor de ervaren assistant

Kietel je zintuigen


Kietel je zintuigen
Geuren, kleuren, geluiden, smaken en aanraking. Je gaat gelijk associëren en denkt aan je favoriete kleur, geur of moment. Aan mooie muziek of een heerlijke maaltijd. Iedereen (her)kent dit. Allemaal zaken die je zintuigen (ruiken, voelen, zien proeven, horen) waarnemen en waar je (on)bewust door geraakt of geïnspireerd kan worden.Prikkel de prikkel
Je zintuigen geven je nieuwe inzichten, ze prikkelen je, ze stimuleren je. Heb je er wel eens over nagedacht dat kleuren, geuren, geluiden, smaak en aanraking een positieve invloed op je stemming kunnen hebben. Waan je daarom in je favoriete geur en kleur. Heerlijk toch, lekker wegzwijmelen in een bad met lavendel.Kleur > Ik ben vrolijk, dus ik ben geel
Kleuren hebben bepaalde associaties, hieronder zijn er een paar uitgelicht:

  • Geel > vrolijk, moed, optimisme
  • Oranje > avontuurlijk, activiteit, enthousiasme, vrolijk en warmte
  • Rood > actief, alert en passie
  • Paars > luxe, origineel, ervaring, mysterie, elegantie en smaak
  • Donkerblauw > efficiëntie, principes, verantwoordelijk en kalmte
  • Groen > eerlijk, sympathie, tact
  • Bruin > natuurlijk, effectief, stabiel, betrouwbaar, praktisch

Tip: denk na over de kleding die je aantrekt; vrolijk geel, efficiënt donkerblauw of natuurlijk bruin. In welke stemming ben je? Of wat wil je uitstralen met je kleding?

Geur > De geur van versgebakken brood
Geuren hebben een aantal effecten op je. De effecten van geuren zijn;

  • Een aangename geur sla je op in je geheugen
  • Geuren en herinnering kennen een direct verband
  • Waar het lekker ruikt, daar voel jij je op je gemak

Tip: denk erover na van welke geur je een glimlach op je gezicht krijgt (en welke herinnering daarbij hoort). Denk juist aan deze geur als het bv. heel druk is op je werk. Even een momentje voor jezelf.Geluid > het suizen van een rustig briesje
Of het nu gaat om geluiden van dieren, geluiden van mensen, geluiden van de natuur of muziek, sociaal gedrag, gezondheid en productiviteit kunnen door geluid positief beïnvloed worden.

Tip: welke geluiden vind je mooi? Hou je van de natuur, ga dan eens een boswandeling maken en luister naar de vogels in de lucht. Zomaar ineens hoor je veel meer.

Smaak > vlinders proeven smaak met hun poten
Als je een hapje eet, worden er berichten naar de hersenen gezonden door de smaakzintuigjes, maar ook de reuk speelt meestal een rol. De smaak zintuigjes liggen in het slijmvlies van de tong.
Wist je dat bij een aantal dieren en insecten de smaakzintuigen niet op de tong, maar op een andere plek liggen. Bij de vlinder bijvoorbeeld is dit in de poten. Als de vlinder op een bloem gaat zitten proef hij dus meteen de ‘ smaak’. Dit geldt ook voor vliegen. En wist je dat katten de smaak zoet niet kunnen proeven?

Tip: breng met een schoon penseeltje wat suikerwater op het midden van je tong, achterkant, voorkant en op verschillende plekken aan de zijranden aan. Op welke plaatsen proef je de suiker? Doe dat na het spoelen van de mond ook met zoutwater en daarna met citroensap.

Voelen >
Van onze vijf zintuigen is de tastzin waarschijnlijk het moeilijkste te begrijpen. Eigenlijk bestaat het uit veel meer dan één enkel zintuig. Met de tastzin kunnen we vaststellen of het klopt wat we met de andere zintuigen waarnemen. Hoe vaak raken we niet iets aan met onze hand om erachter te komen wat het precies is? Het maakt niet uit hoe jong of oud we zijn, aanraking is heel belangrijk.
Wist je dat …

  • De vingertoppen heel gevoelig zijn. En ons achterwerk het minst gevoelig?
  • Onze lippen en tong ook erg gevoelig zijn?
  • Onze huid op veel plaatsen maar 2 mm dik is?
  • Huidskleur erfelijk bepaald is?
  • De kleur van je huid je hele leven hetzelfde blijft? Als je een tijdje niet in de zon gezeten hebt, krijg je je eigen kleur terug

Maak werk van je zintuigen! En ga ze kietelen…

Kom naar de Secretary Power Class: één dag inspiratie > 365 dagen energie!

Bekijk de Secretary Power Class

Over natc

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *