Hét blog voor de ervaren assistant

Jobcrafting voor assistants: creëer jouw ideale werkdag

Geen dag is hetzelfde als assistant. Je hebt namelijk een breed scala aan werkzaamheden: de dagelijkse activiteiten en verantwoordelijkheden van jouw manager zijn immers jouw taken. De vraag is echter of deze taken jou ook energie geven. Hoe zorg jij ervoor dat jouw werk beter aansluit bij wie jij bent, zodat het je energie geeft? Het antwoord is eenvoudig: jobcrafting.

Wat is jobcrafting?

Jobcrafting is proactief vormgeven aan jouw eigen functie door taken toe te voegen, aan te passen of af te stoten, zodat deze beter aansluiten bij jouw talenten, interesses en ambities. Het idee is simpel: als jij meer invloed hebt op je dagelijkse werkzaamheden, ben je gemotiveerder en effectiever. Je creëert dus niet alleen meer uitdaging voor jezelf, maar draagt ook meer bij aan de organisatie. Jobcrafting wordt op verschillende manieren toegepast, zoals:

  • Taken aanpassen: pak meer taken op die je leuk vindt én stoot taken af die energie kosten
  • Relaties vormgeven: zoek nieuwe contacten op of verander bestaande samenwerkingen
  • Cognitieve framing: benader taken om ze anders te ervaren, bijvoorbeeld door te zien hoe ze bijdragen aan het grotere geheel

Voor jou als assistant is jobcraften dus heel erg geschikt. Wil jij je meer richten op projectmanagement, of wil je juist meer contact met klanten of collega’s? Als jij jouw werkzaamheden slim inricht, sluiten ze beter aan bij jouw sterke punten en interesses.

Wat betekent jobcrafting voor een assistant?

Als assistant kun je jouw functie steeds opnieuw vormgeven. De traditionele rol van de assistant verandert. Administratieve taken, zoals agendabeheer en e-mailfiltering, worden efficiënter gemaakt door de komst van AI en automatisering. Dit creëert ruimte voor nieuwe, uitdagende werkzaamheden die beter passen bij jouw interesses en ambities, zoals:

  • Projectcoördinatie: coördineer projecten op verschillende afdelingen
  • Interne communicatie: neem de verantwoordelijkheid over nieuwsbrieven of interne updates
  • Procesoptimalisatie: verbeter interne processen in het team
  • Stakeholdermanagement: leg de focus op relaties met klanten of externe partners
  • Leiderschapsassistentie: neem actief deel aan de voorbereiding van strategische beslissingen

Eventmanagement als onderdeel van jobcrafting

Word jij enthousiast van interne bijeenkomsten of bedrijfsbrede evenementen plannen? Neem dan meer taken op je binnen eventmanagement. Evenementen organiseren vereist vaardigheden zoals planning, communicatie, budgettering en stakeholdermanagement. Waarschijnlijk zijn dit al precies de taken waar jij als assistant al in uitblinkt! Je tilt ze naar een hoger niveau door te specialiseren in eventmanagement.

Verdiep je in nieuwe vaardigheden en groei in je rol

Wil jij jouw rol beter laten aansluiten bij jouw talenten en interesses, en liggen deze interesses in eventmanagement? De cursus Eventmanagement voor de assistent is speciaal ontworpen voor assistants die hun vaardigheden op dit gebied willen ontwikkelen. Je leert alles wat nodig is om succesvol evenementen te organiseren. Van de eerste planningsfase tot de dag van het evenement zelf, en van een draaiboek opstellen tot omgaan met last-minute uitdagingen. Je krijgt praktische tips en tools aangereikt waarmee je jouw organisatie verrast met professionele en goed georganiseerde evenementen. De cursus is ook volledig op maat als Incompany-traject te volgen.

Over sancakz

Bekijk ook

Hoe behoud jij jouw toegevoegde waarde als managementassistent?

Weet jij wat jouw toegevoegde waarde is als managementassistent? Als je deze niet helder voor …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *