Hét blog voor de ervaren assistant

Wat is jouw toekomstperspectief als secretaresse volgens UWV?

Overstapberoepen secretaresse UWVDe secretaressefunctie staat in de huidige arbeidsmarkt onder druk. Het aantal beschikbare banen krimpt sterk, waardoor de concurrentie tussen werkzoekenden groot is. Dit betekent dat er voor werkzoekenden momenteel weinig kansen zijn op een secretaressebaan. UWV onderzocht mogelijke alternatieve loopbaanoverstappen.

De ‘traditionele’ secretaresse verdwijnt door alle ontwikkelingen. Met welk toekomstperspectief komt UWV? Eerst de harde feiten:

  • De taken en competenties van traditionele secretaresses zijn sterk veranderd.
  • Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verwacht tussen 2015 en 2020 een banenkrimp voor secretaresses van circa 9.000 werkzame personen op een totaal van bijna 62.000 (-14%).
  • Per mei 2016 zijn er zo’n 4.000 lopende WW-uitkeringen voor werkzoekenden die zich als secretaresse hebben ingeschreven bij UWV.
  • Ten opzichte van mei 2012 is het aantal werkzoekenden met 20% toegenomen.
  • In het verleden is zo’n 40% van de secretaresses bij een baanwisseling opnieuw in dit beroep terecht gekomen. Ook is er een aantal overgestapt naar andere administratieve functies. Door verdergaande automatisering neemt echter het risico toe dat ook andere administratieve functies verdwijnen en niet meer terugkomen.

Waar liggen de kansen volgens het UWV?

Buiten de administratieve functies heb je volgens het UWV de meeste kans om een baan te vinden. Denk aan een intercedent of call-center medewerker. Verder liggen er kansen in de horeca, marketing- of communicatiemedewerker, of de overstap naar beroepen in de zorg; denk aan tandarts- of doktersassistent.

Eén ding is zeker: het vak verandert in rap tempo; de banenmarkt krimpt en in beweging komen is noodzakelijk. Blijven zitten en niets doen kan je jouw baan kosten. Sterker nog; dat gaat je jouw baan kosten. De pro-actieve secretaresses grijpen hun kans en dan vis jij naast het net.

Wat kun jij doen?

Zorg dat je tijdig bijstuurt. Dat je in beweging komt. Dat je kijkt waar mogelijkheden liggen. Binnen je organisatie en anders erbuiten. Je kunt, zoals het UWV adviseert, een baan zoeken in een niet-administratieve functie. Verder een aantal ideeën:

  • Kijk of je kunt groeien in je functie als rechterhand van de directie. Zorg dan dat je vaardigheden opdoet op managementniveau en kennis van bedrijfskunde.
  • Zie jij kansen op specialistisch gebied, bijvoorbeeld op de afdeling personeelsmanagement of op de marketingafdeling? Ga dan een opleiding volgen om je kennis op dit gebied bij te spijkeren.
  • Zie jij je functie verdwijnen door alle technologische ontwikkelingen? Verdiep je in de technologie die jouw organisatie gebruikt (of wil gaan gebruiken) zodat de organisatie jouw kennis kan inzetten en niet extern de kennis hoeft te zoeken. Dit scheelt ook nog eens in kosten.

Wat is jouw speerpunt de komende tijd?

Lees het hele rapport van UWV

Vraag de secretaresse opleidingsgids 2017 aan

Secretaresse Opleidingsgids 2017Pas jij in de functie van de nieuwe assistant? In deze opleidingsgids lees je:

  • Het uitgebreide aanbod van (nieuwe) praktijkgerichte opleidingen op hbo-niveau
  • Waardevolle tips die je toepast op je werk (en thuis):
    • De gouden 10 minuten na de vergadering.
    • Meer doen in minder tijd: slimmer werken en mailen.
    • Het verschil in werk- en denkniveau tussen mbo, hbo en hbo+ in jouw functie.
    • Do’s en don’ts voor het werken voor de top.
    • Omgaan met lastig gedrag van anderen.

Maar liefst 84 pagina’s dik: interviews, testjes, proeflessen, het SMI diploma, de meerwaarde van een incompany training en meer!

Vraag de secretaresse opleidingsgids aan

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

5 Reacties

  1. Hallo,
    Ik heb een vraag gestuurd maar ik kan de reactie niet meer zien!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *