Hét blog voor de ervaren assistant

Het eindejaarsgesprek voor de secretaresse: bereid je voor in 6 stappen

Functioneringsgesprek

Met de kerst in aantocht, nadert ook het eindejaarsgesprek. Het eindejaarsgesprek is een belangrijk moment om terug te blikken op het afgelopen jaar en, nog belangrijker, om vooruit te kijken en plannen te maken voor het komende jaar. Ben jij al goed voorbereid?

6 tips voor je eindejaarsgesprek

Het eindejaarsgesprek, of beoordelingsgesprek, is vaak meer eenrichtingsverkeer dan het functioneringsgesprek. Toch is het verstandig om je hier goed op voor te bereiden, zodat het gesprek effectief is en jij tevreden het gesprek verlaat. Met deze tips kom jij beslagen ten ijs:

 1. Neem de agenda door
  Zorg dat je weet wat je manager wilt bespreken. Het beste kun je dat doen aan de hand van de agenda. Heeft je leidinggevende deze nog niet gestuurd? Vraag dan ruim van tevoren of hij/zij dat wil doen, zodat jij je goed kunt voorbereiden.
 2. Ken de beoordelingscriteria
  Vaak word je vanuit een vast stramien beoordeeld en kijkt je leidinggevende naar specifieke aspecten die hij/zij beoordeelt. Ga voor jezelf na hoe jij scoort op elk onderdeel. Wat ging goed en wat ging wat minder? En hoe kwam dit? Door zelfreflectie ben jij in staat beter te reageren op zowel positieve als negatieve feedback die je mogelijk ontvangt.
 3. Weet wat er de vorige keer werd gezegd
  Pak de verslagen van voorgaande evaluatiegesprekken er nog eens bij. Welke verbeteringen heb je doorgevoerd en welke niet? Vermeld in dat geval ook, waarom niet. Pak ook je Persoonlijk Ontwikkelingsplan (POP) erbij en geef aan welke resultaten je hebt behaald.
 4. Evalueer jezelf eerlijk
  Wees eerlijk over je eigen presteren. Ben je de afspraken nagekomen en zijn de resultaten naar tevredenheid behaald? Hoe heb jij de actiepunten ervaren? Wat ging goed en wat ging minder goed, en waarom? Zelfinzicht wordt gewaardeerd.
 5. Geef je leerbehoefte aan
  Denk goed na waar jouw leervraag nog zit en zorg dat dit aansluit op je verhaal. Hoewel het eindejaargesprek eigenlijk eenrichtingsverkeer is, kan het namelijk geen kwaad om aan te geven welke stap past bij jouw ontwikkelingen de afgelopen jaar. Je gaat tenslotte concrete afspraken maken aan de hand van de evaluatie over jouw functioneren en daar past een ontwikkelstap mogelijk ook in. Beantwoord de volgende vragen:
  – Waarom sluit deze stap aan bij de ontwikkelingen?
  – Waarom draagt deze stap bij in je motivatie?
  – Waarom kun je hierdoor je capaciteiten nog beter benutten?
 6. Maak SMART doelen
  Als afsluiting van het gesprek maak je samen met je manager concrete afspraken en doelen. Zorg dat je deze SMART formuleert. Hierdoor maak je ze concreet en controleerbaar. SMART staat voor:
  – Specifiek – Is de doelstelling eenduidig?
  – Meetbaar – Onder welke meetbare voorwaarde is het doel bereikt?
  – Acceptabel – Zij de doelen acceptabel voor het management?
  – Realistisch – Is het doel haalbaar?
  – Tijdsgebonden – Wanneer moet het doel zijn behaald?

Opleidingsadvies SMI: Marjan en Niehk

Wil jij groeien, maar weet je niet precies hoe?

Bel vrijblijvend met Marjan en Niehk, de opleidingsadviseurs van het Secretary Management Institute, tel. 040 – 2 974 947. Zij weten precies welke vragen ze moeten stellen om jouw groeimogelijkheden in kaart te brengen. Het geeft je handvatten om het gesprek zelfverzekerder aan te gaan!

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 25 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als privé. In ons uitgebreide aanbod vind je altijd iets dat bij je past!

Bekijk ook

Blended leren: column van trainer Titia Huisman

Sinds 1994 geef ik trainingen en coach ik leidinggevenden. Tot voor kort was het nooit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *