Als senior management ondersteuner komt er een stevige hoeveelheid werk op je af. Jij zou niet senior zijn als je niet in actie komt. Je gaat je voorbereiden en verdiepen. Precies zo’n situatie is er aan de hand met de herziene corporate governance code zoals die afgelopen december is gepubliceerd.
De herziene code corporate governance blijft vertrouwd
De Nederlandse corporate governance code is stevig herzien. Natuurlijk is er geactualiseerd en is de indeling en stijl aangepast zodat de code weer past bij het gebruik van vandaag-de-dag. Gelukkig is er ook veel hetzelfde gebleven.
Misschien niet in de letterlijke verwoording en de specifieke best practices. Maar wel in principes en het achterliggende denken:
- zorgen dat vertrouwen in onze belangrijkste ondernemingen kan groeien;
- zorgen dat er transparantie is;
- zorgen dat bestuurders, commissarissen, aandeelhouders en stakeholders worden aangespoord tot gedrag dat deugt en vertrouwen wekt.
Wat mij betreft gaat het over gedrag waar je als gewoon huismoeder of -vader net zo goed gebruik van maakt. De belangen van anderen echt serieus nemen. Er zijn, je verantwoordelijkheid nemen, je handen uit de mouwen steken. En niet in de laatste plaats transparant zijn over wat je gedaan hebt, wat je doet en wat je gaat doen.
Deze zaken krijgen meer aandacht
De herziene code vraagt daarnaast aandacht voor nieuwe en belangrijke onderwerpen. Het gaat dan over een focus op lange termijn waardecreatie. Over de cultuur van de organisatie. Over het kunnen aanpakken van misstanden. Bestuur en raad van commissarissen worden hierin direct aangesproken op hun verantwoordelijkheid. Door best practices krijgen ze een handreiking om die verantwoordelijkheid ook te nemen.
Dat dit niet vrijblijvend is, is ook waar. Het overkoepelende principe bij de handhaving van de code is ‘pas toe of leg uit’. Wat daarmee bedoeld wordt? ‘Je moet wel van heel goede huize komen om het anders te doen’. Daarmee is de code in al zijn onderdelen, principes én best practices, gewoon verplicht voor onze beursgenoteerde ondernemingen.
Het is heel goed dat alle belanghebbenden zoals werkgevers, werknemers en anderen, dit onderschrijven en met elkaar hebben afgesproken. Dit kost moeite en vergt inspanning om te realiseren. Maar in het licht van het grotere belang van verder bouwen aan vertrouwen, is dit volgens mij rechtvaardig en noodzakelijk.
Een oproep aan senior management ondersteuners
En jij? Wat betekent dit voor jou? Welke consequenties heeft de herziene code bij de ondersteuning die jij biedt aan bestuurders en raad van commissarissen?
Allereerst even de reikwijdte van de governance code. Die is opgesteld voor beursgenoteerde ondernemingen. Maar dat betekent niet, dat je op je handen kan gaan zitten als je niet bij een AEX-fonds werkzaam bent. Deze code is de feitelijke standaard voor heel Nederland. Ze wordt breed gedeeld, gevolgd en toegesneden ten behoeve van andere bedrijven en sectoren. Besloten vennootschappen, stichtingen, coöperaties maken net zo goed gebruik van de algemene governance principes. Zorg, cultuur en onderwijs kennen allemaal toegesneden codes.
Natuurlijk faciliteer jij al heel wat onderdelen van governance. Je zorgt ervoor dat agenda’s worden afgestemd. Dat informatievoorziening keurig en tijdig is. Dat goede notulen worden gemaakt en dat verantwoording kan worden afgelegd.
Als senior management ondersteuner, met een taak en belangrijk werk voor het bestuur en de raad van commissarissen, is de herziene code van 2016 een oproep om jouw zorgvuldige facilitering van alle partijen in corporate governance te continueren. Dienstbaar als altijd. Zorgen dat zaken kloppen. Het is mijn overtuiging dat juist in die zorgvuldige facilitering jouw kracht als senior management ondersteuner zit. Alle principes (en ‘best practices’) uit de herziene code lopen namelijk mee in jouw facilitering en ondersteuning.
Klaar voor extra werk?
Als geen ander zit jij in de positie om te helpen, zodat governance principes goed worden ingezet. Niet als verantwoordelijke daarvoor. Maar als betrokken ondersteuner. Dan gaat het om twee zaken:
- Ga door met het faciliteren zoals je dat al doet. Breng dat op een nóg hoger niveau (de aandacht voor zorgvuldige corporate governance blijft onverkort bestaan).
- Zorg dat juist de onderdelen die in de code van 2016 meer aandacht krijgen ook echt landen binnen de onderneming: lange termijn waardecreatie, cultuur van de onderneming, misstanden en natuurlijk uitleg van de toepassing van de code.
Als ik ernaar kijk, komt er een behoorlijke hoop werk op je af. De bedoeling is om de herziene code van 2016 gedurende dit jaar in te voeren. Ik heb maar twee vragen. Zie jij dat werk ook? Ben jij er klaar voor?
Geschreven door Guus Koemans*, docent van de opleiding Corporate Governance voor de directie secretaresse en management assistent.
Opleiding Corporate Governance voor de assistant
Werken voor verschillende besturen met verschillende belangen vraagt gedegen inzicht in Corporate Governance. Het is belangrijk dat jij de onderlinge verhoudingen kent, weet hoe je omgaat met ethiek, wet- en regelgeving en naar wie je op welk moment moet luisteren. Dat jouw organisatie dus voldoet aan bovenstaande corporate governance code.
Na deze 5-daagse opleiding Corporate Governance voor de assistant – gegeven door Guus Koemans – vergroot je jouw kennis en inzicht op dit gebied. Daarbij maak je de vertaalslag naar je eigen praktijk. Je professionaliseert je in je functie en staat nog steviger in je schoenen doordat je weet waarover je praat.
Lees meer over de opleiding Corporate Governance voor de assistant*Over Guus Koemans:
Ik heb plezier in het schrijven van prikkelende columns over de mindset en het handelen van de moderne professional. De fascinaties die daarbij steeds opkomen zijn vakmanschap & reflectie-ín-de-actie. Ondernemerschap & communicatieve zelfsturing. Met beide benen sta ik in de domeinen management/bestuur en kunsten/cultuur. In samenwerking met mede-professionals zit mijn inspiratie. In mijn stijl schuw ik zelfkritiek en ironie niet.
Ik ben ervaren docent in het hoger onderwijs. Daarnaast ben ik onafhankelijk adviseur, interim- & projectmanager en coach voor ondernemers en bestuurders.
Over corporate governance put ik uit mijn kennis en ervaringen met commissarissen en toezichthouders. Zowel in de profit als de non-profit sector. In de rol van mede-bestuurder, in de rol van adviseur en uit mijn eigen functioneren als toezichthouder. In de afgelopen 20 jaar ondersteunde en professionaliseerde ik talrijke grote en kleine organisaties.
Deze column is gemaakt op de tonen van ‘So what’ door Miles Davis. De rust van deze track en de stevige groove die bassist Paul Chambers neerlegt, zijn metafoor voor een ideale basis voor governance. Heldere uitgangspunten, goede rolopvattingen en vooral aanspreekbaarheid op het eigen gedrag en handelen. Ik gebruikte So what. 1959. So what [Opgenomen door Miles Davis]. Op Kind of blue [Cd]. Columbia: 1959.
Herkenbaar, Guus Koemans. Sinds 2014 organiseer ik samen met Ingrid de Jong masterclasses en workshops voor high level assistants over Corp. Governance en diverse deelonderwerpen. De volgende is over Reputatiemanagement. We hebben ook een website gemaakt over dillemma’s in ons werk: http://www.dilemma-assist.nl