Hét blog voor de ervaren assistant

Snellezen vanaf beeldscherm: een must voor iedere secretaresse

Stress secretaresseAls secretaresse krijg je iedere dag veel online informatie te verwerken. Je leest steeds meer vanaf beeldscherm. Denk aan e-mails, online documenten, notulen en verslagen.

Je bent de spin in het web, dus het is belangrijk dat je dit alles snel én effectief verwerkt. Maar hoe doe je dat? De truc is: leer snellezen.

Meer doen in minder tijd

Met snellezen bespaar je veel tijd. Stel, je leest op een dag 80 e-mails waar je gemiddeld twee minuten over doet. Dat is 80 x 2 = 160 minuten, ofwel ruim 2,5 uur! Als je die e-mails in slechts één minuut zou kunnen lezen én verwerken, dan scheelt dat je dus al meer dan één uur op een dag! Wat zou je allemaal niet met deze extra tijd kunnen doen?

Naast veel tijdwinst met het verwerken van je e-mail, heeft snellezen vanaf je PC of iPad nog veel meer voordelen, namelijk:

  • Snel inzicht in de inhoud van documenten zonder ze woord voor woord door te lezen
  • Snel het juiste document bij de juiste persoon
  • Sneller en effectiever door je opleiding
  • Zelf documenten opmaken die ook snel te lezen zijn

Tips om sneller te lezen

Ook sneller lezen en meer tijd over houden? Probeer het eens aan de hand van deze tips:

  1. Train jezelf met de onlinetool sharereader. In deze online reader zijn de technieken achter het snellezen verwerkt. Het is bedoeld om prettig van een scherm te lezen. Je kunt je eigen tekst inkopiëren en vervolgens snellezen.
  2. Verander het lettertype naar Arial, Verdana, Tahoma, Georgia, Segoe UI.
  3. Gebruik een groter lettertype.
  4. Pas de achtergrondkleur aan van je document. Kies jij in Word standaard voor een witte pagina met zwarte letter? In dat geval is je leessnelheid het traagst. Stel daarom de achtergrondkleur in op zilvergrijs en gebruik marineblauw als kleur voor het lettertype. Zie het kleine voorbeeld hiernaast. Wanneer dit principe op het hele document is toegepast, oogt het beeldscherm rustiger en dat maakt het lezen een stuk prettiger en makkelijker.

Wil je meer weten?

Natuurlijk is dit nog maar een tipje van de sluier en zijn deze tips nog lang niet compleet. Tijdens de incompany training Snellezen en Mindmappen gaan we hier uitgebreid op in.

Een incompany training heeft vele voordelen. Zo wordt de training helemaal op de wensen van jou en je collega’s afgestemd en het vindt plaats op het moment dat het jullie uitkomt. Na de training is je leessnelheid al minimaal verdubbeld!

Lees meer over de incompany training Snellezen en Mindmappen

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

èèn Reactie

  1. Erg goed artikel over snellezen! Handig tips om sneller te lezen! . Inderdaad een must voor elke secretaresse, maar eigenlijk voor elke werknemer die veel informatie moet verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *