Hét blog voor de ervaren assistant

De cloud: wat is dat precies en wat kan ik ermee?

Secretaresses gebruiken de cloud bijna allemaal, bewust of onbewust. Wat is de cloud nu eigenlijk? En is het wel veilig? Dr. Techgirl geeft je een korte introductie.

De cloud: wat is dat?

De cloud is in het kort: je werk doen via internet. Een voorbeeld is Microsoft Office 365: je gebruikt Word, Excel en PowerPoint en beheert deze online in OneDrive – ook van Microsoft. Je hebt een online account aangemaakt en kan zo bij je bestanden op de server(s) van de aanbieder.

Tegenwoordig hebben bijna alle cloud applicaties ook een app voor tablets en smartphones, waarmee je nog sneller en gemakkelijker bij je bestanden kan. Je kunt bijvoorbeeld notulen, video’s, notities en andere stukken op het werk opslaan en gemakkelijk onderweg of thuis bewerken, downloaden of uitprinten. Je bent via de cloud dus niet meer beperkt tot die ene locatie en dat ene apparaat. Handig!

Terwijl jij je bestanden naar de cloud stuurt, zorgt de aanbieder dat ze veilig opgeslagen worden in zijn cloud. Tenminste…

Is de cloud veilig?

Je bestanden op een cloud zetten brengt risico’s met zich mee. Denk aan naaktfoto’s van bekende artiesten die ineens over internet rouleren… of geheime bestanden die uitlekken. Zoals je weet, zijn er genoeg slimme koppen die graag bezig zijn met het hacken van (meestal) gevoelige informatie. Aanbieders van cloud services zijn daarom altijd bezig met het verbeteren van de beveiliging van hun servers en de bestanden van hun klanten.

Wil je wat meer controle over je bestanden, dan kun je ook met een private cloud werken. Hierin heb je volledige controle over data, beveiliging en kwaliteit van de dienst.

Daarnaast zijn verschillende wetten ontstaan, doordat cloud services enorm in opmars zijn en er veel gevoelige informatie via internet gedeeld wordt. Binnen de Europese privacywetgeving betekent dit dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de veilige opslag van data. Een bedrijf kan dus aansprakelijk gesteld worden als vertrouwelijke gegevens uitlekken.

Lees meer over populaire cloud services in het blog van Dr TechGirl

Podcast: hoor praktische tips om te werken in de cloud

Tech Savvy Assistant EventVoor secretaresses die meer van de cloud willen weten, gaf TechGirl Anke Horstman op 14 juni 2018 een lezing tijdens het Tech Savvy Assistant Event over hoe je zelf aan de slag gaat met de cloud. Tijdens deze dag hebben we een podcast opgenomen met haar.

Beluister de podcast: Gemakkelijker werken door de cloud

 

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Het verschil tussen uitzenden en detacheren – en waarom Sandra van der Pluym voor dat laatste kiest

Wat is het verschil tussen uitzenden en detacheren? Zijn dat niet twee termen voor hetzelfde …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *