Hét blog voor de ervaren assistant

Mismatch met je collega? Maak er een fijne match van

Met de ene collega verloopt de communicatie soepel, met de andere collega stroef. Door je bewust te zijn van voorkeurspercepties, kun je erachter komen waarom je een match met de een en een mismatch met de ander ervaart. Hoe herken je iemands voorkeursperceptie?

Voorkeurspercepties

Tijdens de opleiding Psychologie voor de managementassistent maken we gebruik van het Process Communication Model (PCM), dat uitgaat van zes persoonlijkheidstypen die samen je ‘persoonlijkheidshuis’ vormen:

  • Gestructureerd Denker
  • Doorzetter
  • Harmoniser
  • Dromer
  • Rebel
  • Promotor

Je persoonlijkheidshuis bepaalt onder andere je voorkeursperceptie. Iedereen neemt de wereld om zich heen op tenminste zes verschillende manieren waar, namelijk via gedachten, meningen, gevoelens, inacties (reflecties), reacties (voor- en afkeuren) en acties. Deze percepties bepalen hoe we contact maken met anderen en hoe we benaderd willen worden door anderen.

Wat is jouw voorkeursperceptie en hoe maak ik verbinding met jou?

Gedachten (Gestructureerd Denker)

Ik houd van feiten. Ik spreek de taal van de logica. Ik vraag: wie? wat? wanneer? etc. Ik vind het fijn als je me informatie geeft en mijn vragen beantwoordt. Stel ook vragen aan mij, zodat je gebruik kunt maken van mijn kennis. Als ik naar jou kijk, vraag ik me af: weet je waar je het over hebt?

Meningen (Doorzetter)

Ik vind vertrouwen belangrijk. Ik spreek de taal van normen en waarden. Ik zeg: ‘naar mijn mening, we zouden, ik geloof’, en heb het over respect, waarden en vertrouwen. Als wat je vertelt overeenkomt met mijn overtuigingen, ben je bij mij aan het goede adres. Ben je inconsistent, dan ben ik niet meer betrokken. Als ik naar jou kijk, vraag ik me af: ben je te vertrouwen, kan ik op je rekenen?

Gevoelens (Harmoniser)

Ik hecht veel waarde aan persoonlijke relaties, zoals in het gezin en vriendschappen. Ik spreek de taal van het mededogen. Ik zeg: ‘ik voel me op m’n gemak, ik maak me zorgen, ik ben verdrietig’. Als wat je zegt, matcht met mijn gevoel van zorg voor anderen, luister ik. Als ik de indruk krijg dat je mensen minder belangrijk vindt, vind ik je onverschillig. Als ik naar jou kijk, vraag ik me af: waardeer je me om wie ik ben?

Inacties (Dromer)

Ik heb behoefte aan privacy en ruimte, en reflecteer op wat er gebeurt. Ik spreek de taal van de verbeelding. Ik zeg: ‘ik heb tijd nodig om na te denken, ik wacht op meer instructies, ik wil geen deining veroorzaken’. Als je me dwingt om zwart-witinterpretaties te accepteren, weet ik dat je niet de verbeeldingskracht hebt om onoverzichtelijke problemen op te lossen. Als ik naar jou kijk, vraag ik me af: geef je voldoende sturing aan mij?

Reacties (Rebel)

Ik wil plezier maken en ben spontaan en creatief. Ik spreek de taal van de humor. Ik zeg: ‘fantastisch, wauw, ik vind het (niet) leuk’. Als jij slim of grappig doet, sta ik aan. Toffe zaken en leuke gadgets, here I come! Als ik alleen maar taken of informatie krijg, haak ik af. Als ik naar jou kijk, vraag ik me af: heb je een beetje gevoel voor humor?

Acties (Promotor)

Ik neem graag initiatief en onderneem van alles. Mijn taal is die van de charme. Ik zeg: ‘Dat is een schot in de roos! Ga ervoor! Genoeg gepraat, aan de slag!’ Als je me deelgenoot maakt van iets geweldigs, ben ik jouw grootste fan! Als je probeert misbruik te maken van mijn onzekerheden, ben ik je ergste vijand. Als ik naar jou kijk, vraag ik me af: kun je het aan, ben je sterk genoeg?

Van mismatch naar match: een voorbeeld

Elise is teamcoördinator van het secretariaat in een onderwijsinstelling. Haar collega’s Liesbeth en Rosanne ontwijken elkaar. Liesbeth, die graag grapjes maakt, ergert zich mateloos aan het ‘pietluttige’ gedrag van Rosanne, die erg zorgvuldig is. In een teamoverleg met hen beiden prijst Elise Rosanne om haar zorgvuldigheid. Tegen Liesbeth zegt ze: Hey Lies, wat een gedoe hè! Laten we kijken hoe we weer wat leven in de brouwerij kunnen krijgen! Elise nodigt vervolgens beiden uit te zeggen waar ze last van hebben en wat hun behoeften zijn. Zo kunnen ze leren met elkaar rekening te houden.

Dus: maak verbinding en een match door de ander aan te aanspreken in de stijl van zijn/haar voorkeursperceptie.

Dit blog is geschreven door Manon Bongers, docent van de 5-daagse opleiding Psychologie voor de managementassistent.

Meer weten over meesterlijk communiceren met collega’s?

Opleiding Psychologie voor de managementassistentEn wil je vooral ervaren hoe het werkt? Vergroot je communicatiemogelijkheden en invloed in de samenwerking dankzij de opleiding Psychologie voor de managementassistent:

  • Je leert de ander én jezelf beter kennen.
  • Je schat situaties beter in waardoor je direct komt met de oplossing.
  • Je werkt met veel zelfvertrouwen en dat straal je uit.
  • Je oefent jouw functie met meer plezier en professionaliteit uit.
Lees meer over deze opleiding

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Tips krachtige zakelijke tekst schrijven

Tips voor een krachtige zakelijke tekst

Het schrijven van een goede zakelijke tekst is soms een hele klus. Hoe beantwoord je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *