Hét blog voor de ervaren assistant

Hoe ga je om met lastige collega’s?

Hoe ga je om met lastige collega's

Samenwerken met lastige collega’s… is vervelend, is irritant en het kost je energie. Waarschijnlijk heb jij er ook een (of meerdere). Goed nieuws: het is ook leerzaam en uitdagend! Vooral als je erachter komt dat jij zelf een rol speelt bij het in stand houden van dat lastige gedrag.

Stel je voor dat je die lastige collega naast je kunt krijgen in plaats van tegenover je. Dat je de situatie (en jouw emoties) de baas blijft en dat je weer begrip voor elkaar krijgt.

De oplossing: effectief beïnvloeden

De enige manier om de regie te behouden, is om lastige gesprekken om te buigen naar een positief gesprek. Oftewel: effectief beïnvloeden. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, maar deze eenvoudige tactieken helpen je alvast op weg:

 • een andere woordkeuze;
 • iets meer (of juist minder) volume in je stem;
 • meer articulatie;
 • een iets andere houding (kruis je vaak je armen over elkaar?);
 • oogcontact;
 • het stellen van een paar simpele vragen.

Zijn deze beïnvloedingstactieken een kwestie van manipulatie, tact, begrip of strategie? Waarschijnlijk is het een combinatie van al deze begrippen. Vooral is het een kwestie van mindset. En die begint met focus. Focus op jouw doel in plaats van blokkades.

Extra tips om lastige collega’s te ont-lastigen

 1. Ken jezelf
  Je eigen gedrag, normen en waarden bepalen grotendeels waarom jij reageert zoals je reageert. Weet je wie je bent dan ken je ook jouw ‘allergieën’ die verklaren waarom je met collega A goed overweg kunt en met collega B moeite hebt. Dat is helemaal niet erg, maar wel belangrijk om te weten als je te maken hebt met lastige gesprekken. 
 2. Ken je collega
  Niet iedereen is hetzelfde: iedereen ervaart een gesprek mogelijk anders. Kijk daarom naar andere gedragsstijlen. Hoe reageer je tactvol op een dominant persoon? Of juist op een heel introvert persoon? Leef je ook in in de denkwijzen en belangen (mindset) van jouw collega. Kom je er zelf niet uit? Maak verbinding door je collega aan te spreken.
 3. Speel slim in op emoties
  Wanneer er emoties in het spel zijn, gebeurt er van alles in het brein. Het is essentieel om je hiervan bewust te zijn. Weet jij wanneer het brein blokkeert door emoties en waarom er dan niks meer binnenkomt? Je kunt dan net zo goed tegen een muur praten.

Probeer het gewoon eens…

Beïnvloeden

Het zal een verademing zijn om met die dominante of altijd klagende collega plotseling samen te kunnen werken. Wat een eyeopener om hem/haar eens helemaal van een andere kant te benaderen.

Dus stap eens uit je comfortzone. Doe in die vervelende, irritante, energievretende situaties eens niet meer van hetzelfde, maar pak het net iets anders aan met bovenstaande tactieken en tips. Ook in je dagelijkse leven komt dit goed van pas.

Van mismatch naar match: een voorbeeld

Elise is teamcoördinator van het secretariaat. Haar collega’s Liesbeth en Rosanne ontwijken elkaar. Liesbeth, die graag grapjes maakt, ergert zich mateloos aan het ‘pietluttige’ gedrag van Rosanne, die erg zorgvuldig is.

In een teamoverleg met hen beiden prijst Elise Rosanne om haar zorgvuldigheid. Tegen Liesbeth zegt ze: Hey Lies, wat een gedoe hè! Laten we kijken hoe we weer wat leven in de brouwerij kunnen krijgen! Elise nodigt vervolgens beiden uit te zeggen waar ze last van hebben en wat hun behoeften zijn. Zo kunnen ze leren met elkaar rekening te houden.


Communicatie cursussen voor assistants

Het krijgen van een duurzame, goede relatie met collega’s is één van de vele doelen van deze cursussen:

Opleiding Psychologie voor de Management Assistent

Opleiding Psychologie voor de management assistant

Tijdens de 5-daagse opleiding Psychologie voor de management assistant leer je de ander én jezelf beter kennen. Je schat situaties beter in waardoor je direct komt met de oplossing. Je werkt met veel zelfvertrouwen en dat straal je uit! Je oefent jouw functie met meer plezier en professionaliteit uit.


Cursus overtuigend communiceren en adviseren: download brochure

Cursus Overtuigend communiceren en adviseren

Wil je anders, beter, duidelijker en doelgerichter communiceren als secretaresse of management assistent? Na deze 3-daagse cursus Overtuigend communiceren en adviseren beïnvloed en stuur je jouw eigen communicatie en daarmee ook het effect op anderen. Deze cursus verandert jou van binnenuit en dat merken zowel jij als je omgeving.

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Tips krachtige zakelijke tekst schrijven

Tips voor een krachtige zakelijke tekst

Het schrijven van een goede zakelijke tekst is soms een hele klus. Hoe beantwoord je …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *