De opleiding Management Assistent Master in het kort: gedurende één jaar krijg je perfect inzicht in het werkveld van jouw manager. Je neemt een (groot) deel van zijn/haar taken over en communiceert op gelijkwaardig niveau. Daarnaast maak je een gigantische stap in jouw persoonlijke ontwikkeling. Deze jaaropleiding biedt je dus management-, bedrijfskundig én persoonlijk inzicht.
We horen je denken: dit klinkt allemaal erg interessant, maar wat betekent dit concreet? Welke onderwerpen worden behandeld? Logisch! In dit blog lichten we graag een tipje van de sluier van deze hoogwaardige opleiding. Het zijn slechts enkele onderwerpen uit één van de tien modules.
Kantoorpolitiek en de invloed van de management assistent
Centraal tijdens de 6e les staat gedrag in de organisatie, persoonlijk gedrag, invloed hebben, onderkennen, erkennen en gebruiken. Het netwerk van jou als management assistent en het werknetwerk worden in kaart gebracht.
Er wordt gekeken hoe je als management assistent invloed verwerft op basis van macht en machtsbronnen. Je leert om invloed te gebruiken:
- Wie/wat heb je we daarvoor nodig?
- Heb je als management assistent invloed?
- Wil je invloed?
- Hoe krijg je meer invloed?
- Hoe doet jouw manager dat?
Er wordt ingegaan op duw- en trekstijlen en de voor- en nadelen daarvan. Je gaat deze stijlen herkennen en kijken waar je ze effectief inzet.
Communicatie: STARR-techniek en de Roos van Leary
Met behulp van de STARR-techniek kijken we naar wat jouw rol in een bepaalde situatie is. Wat ga je een volgende keer zeker weer doen of juist helemaal anders? Met behulp van het communicatiemodel, de Roos van Leary, krijg je praktische handvatten in het communicatieproces. Je leert hoe anderen op jou reageren. Ook leer je hoe jij – door jouw gedrag aan te passen – meer invloed hebt op anderen.
In het communicatieproces is goed luisteren een vereiste. Je leert kijken naar de diverse manieren van luisteren (actief en passief). En naar het stellen van vragen;
- Wanneer stel je wat voor soort vraag?
- Hoe vat je samen?
- Wanneer en hoe geef je je gevoelsreflectie weer?
Nadat je de theorie bestudeerd hebt, ga je uitgebreid oefenen met feedback.
Kijken door de bril van de communicatieadviseur
We gaan in op het onderdeel cultuur:
- Wat is cultuur?
- Hoe ervaar je cultuur?
- Hoe verander je cultuur (als je dat zou willen) en maak je dit interactiever?
Je kijkt naar jouw rol als management assistent met de bril van communicatieadviseur. Dit lijkt niet te passen bij het bedrijfskundige aspect van de opleiding, toch is het essentieel! Het zijn immers niet alleen de harde kanten, maar zeker ook de zachte kanten die het werk beïnvloeden.
Het geeft je bovendien inzicht in hoe bepaalde processen in de organisatie tot stand komen; iedere verandering moet immers gecommuniceerd worden, in iedere vergadering wordt gecommuniceerd en waar mensen werken wordt… gecommuniceerd!
Het enthousiasme van de cursisten werkt aanstekelijk…
Eén van de leuke aspecten van de hele opleiding is dat de cursisten zó enthousiast zijn, dat er door henzelf vaak een extra dag wordt georganiseerd voor bedrijfsbezoek. Dit om te netwerken en zaken te bespreken die over het werk of de opleiding gaan. Er worden intervisie groepen opgericht en reünies georganiseerd (echt waar!). Netwerken is waardevol. Er zijn zelfs al (tips voor) banen aan elkaar gegeven. Als je nu nog niet overtuigd bent…
De opleiding biedt zoveel meer
Dit is slechts één van de tien lessen van de jaaropleiding Management Assistent Master. Andere thema’s die aan bod komen zijn: strategisch management, management vaardigheden, verandering en jouw rol hierin. Ook werk je aan je eigen vaardigheden.
De opleiding stoomt je klaar om jezelf te professionaliseren en (een deel van) de taken van je manager over te nemen. Een uitstekende aanvulling op je CV én de mogelijkheid om jezelf nog beter op de kaart te zetten. Je maakt keuzes die goed voelen.
Lees ook het blog: Met dit voorwoord inspireerde directiesecretaresse Marianne haar collega’s
Succes met deze gigantische stap in je ontwikkeling!
Hartelijke groet van hoofddocent Diana Mouw-van Riel
2 Reacties
Pingback: Wil jij een secretaresse master diploma met waarde? - blog.secretary.nl
Pingback: Secretary Management Master: de ontdekkingsreis van Tanja Dijk - blog.secretary.nl