Wanneer ben je tevreden als perfectionist? Blijf je schrappen en schaven of is het op een geven moment goed genoeg? En ben je tevreden wanneer je een complimentje ontvangt van een ander of bepaal je zelf wanneer het goed is? Of is het dan nog niet goed?
Perfectie is een illusie
Alle Pinterestplaatjes, Instagramupdates en de Sylvie Meis en Beyoncé’s van deze wereld ten spijt: perfectie is een illusie, een onhaalbaar streven. Natuurlijk heeft perfectionisme haar charmes. Je staat voor kwaliteit en je haalt het beste uit jezelf. Of het nu om een blog, mail of telefoongesprek gaat, het moet goed zijn. Zo kennen je collega’s en mensen in jouw omgeving je. Jij hebt je zaakjes op orde en anders zorg je daar wel voor.
Naast alle voordelen kan het streven naar perfectie ook zodanig tegen je werken dat je er last van krijgt. Want wanneer sluit jij je werkdag naar volle tevredenheid af? Komt dat ooit wel eens voor? Je collega’s mogen wel fouten maken en leren en zelf moet je foutloos werken. Je worstelt met je verantwoordelijkheidsgevoel en blijft thuis maar malen over je werk. Dit geeft je onrust en je raakt sneller opgebrand. Je werkplezier is soms ver te zoeken.
Opgebrand op de bank
Het zo goed mogelijk willen doen, is soms iets anders dan je zelf had gedacht. Want voor wie wil je het perfect doen? En waarom? En wat hebben je werkgever, je collega’s, je gezin en vooral jijzelf eraan wanneer je straks opgebrand op de bank zit?
Ontdek wat perfectie voor jou betekent. Waar het voor staat. Heeft het te maken met een vorm van onzekerheid die je wilt bedekken door alles zo goed mogelijk proberen te doen? Zoek je naar waardering in je omgeving en probeer je dat op deze manier te bereiken?
Vijf tips voor perfectionisten
Ik heb vijf tips verzameld om je perfectionisme voor je te laten werken op de werkvloer:
- Hoe vaak lach jij om of met jezelf op je werk? Humor relativeert en doorbreekt je patronen. Het brengt plezier (terug) op de werkvloer. Het maakt je flexibeler, creatiever en dat is een mooie aanvulling op perfectionisme.
- Aanvaard een compliment met een glimlach en een welgemeend dankjewel. Wanneer je een compliment oprecht ontvangt, ga je het vastzetten in je lichaam en ga je het vervolgens geloven.
- Noteer na iedere werkdag heel kort drie zaken die goed zijn gegaan. Zo focus je op het goede in plaats van op de dingen die beter konden of fout zijn gegaan. Op deze manier kom je in een positieve flow en dat verandert letterlijk de structureren in je brein.
- Identificeer jezelf niet met wat je doet. Wanneer jij een fout maakt, zegt dat iets over je gedrag, maar niets over jou als persoon. Je bent dus geen mislukkeling, je hebt iets gedaan wat beter kon of wat niet werkte. Ook jij mag vallen en opstaan.
- Af en toe even niets hoeven is broodnodige luxe. Schakel je telefoon, tv en laptop eens uit. Het zorgt ervoor dat je jezelf kan resetten, dat je hoofd wat leger wordt. Dat je alle prikkels van de dag kunt verwerken. En de volgende dag wat uitgerust wakker wordt. Koop een wekker en laat je telefoon in de woonkamer. Dit bevordert je nachtrust enorm.
Wat hebben je telefoon en niets doen te maken met perfectionisme? Wanneer je uitgerust bent en thuis ook echt met thuis bezig kan zijn in plaats van met je werk, dan zul je wat minder snel doorschieten in de valkuilen van je perfectionisme. En vanuit energie en positiviteit kun je met plezier streven naar het allerbeste resultaat. Want er is niets mis met het willen streven naar een klein beetje inner Beyoncé.
Geschreven door Deborah de Poorter, trainer Nationale Secretaresse Dag 2017, #Writeyourownstory. Schaamte, perfectionisme en stress, zowel op de werkvloer als daarbuiten, zijn thema’s waar ze regelmatig over schrijft en spreekt (vanuit eigen ervaring).
Deborah verzorgt deze workshops tijdens Nationale Secretaresse Dag 2017:
- Stress, perfectionisme en gezondheid | 9:30-12:15 uur | workshop C. Ze bespreekt zaken zoals: hoe laat je jouw perfectionisme voor je werken in plaats van tegen je? En: who is afraid voor de hoger geplaatste?
- De kracht van kwetsbaarheid | 13:15-15:30 uur | workshop H. Ze bespreekt zaken zoals: de mythe rondom het altijd maar sterk willen zijn. En: waarom je altijd liever bent voor anderen dan voor jezelf.
Na deze workshops sluit je de dag gezamenlijk af met de indrukwekkende lezing van Esther Crombag. Ze was 11 jaar toen ze volledig blind werd. Zij bleek echter in staat de verwarring en frustratie in te wisselen voor een nieuwe energie gevende missie: haar leven zou niet het leven van een blinde, een gehandicapte worden…
Bekijk het complete workshop programma tijdens Nationale Secretaresse Dag