Sinds 1994 geef ik trainingen en coach ik leidinggevenden. Tot voor kort was het nooit in me opgekomen dat ik dat niet face to face zou doen…
De charme van klassikaal lesgeven
Ik vind het heerlijk om met groepen te werken, de dynamiek op te nemen, er op te reageren en de individuele personen in de groep te ervaren. Ik ben een aanraker; een letterlijk steuntje in de rug of een geruststellend klopje op de arm. Ik kijk graag naar de mensen, hoe ze bewegen, staan, hun voeten neerzetten. Met iedere cursist komt een eigen verhaal binnenwandelen. Je ziet het, je hoort het en je proeft het. Heerlijk!
Hop, met de digitaal vaardige tijd mee
Computers zie ik echt als hulpmiddelen en het is zeker niet mijn hobby. Ik heb me het fenomeen 25 jaar geleden eigen gemaakt en hier en daar nog eens met een boekhoud- of lijstjesprogramma kennis gemaakt. Of een app gedownload waarvan mijn kinderen gelijk riepen dat ik die on-mid-de-lijk moest verwijderen omdat de chinezen of de russen er vreselijke dingen mee kunnen doen.
En ik ben tegenwoordig super alert op gekkies die mij proberen op te lichten door te doen alsof ze van de ING-bank zijn, waar ik trouwens niet eens een rekening heb. Ik heb zelfs de spelletjes die mijn hoogbejaarde ouders op de Ipad spelen beveiligd. Nou dan!
Maar meer moet je eigenlijk niet van mij verwachten in deze. Ik ben ook niet zo goed van vertrouwen als het gaat om de digitale wereld, ik heb er boeken over gelezen die niet goed zijn voor de naïviteit van internetgebruikers.
Nog een stapje verder…
In het voorjaar kreeg ik een uitnodiging om deel te nemen aan een trainingsprogramma van SMI over de Secretary Online Academy. Moest ik wel voor naar Eindhoven. Maar goed, het was gratis, en super nuttig, zo vertelden de collega’s mij, dus op naar Eindhoven. Inderdaad, prachtig materiaal, geweldige filmpjes en wat een leuk, hip en nuttige speeltuin van leermogelijkheden! Er werd ook een filmpje van mij opgenomen, over uilen. Ik heb het vaak over uilen. Echt heel leuk! Voor mijn cursisten…
En toen kwam Corona
Dat balletjesvirus. Moesten we allemaal thuisblijven en online gaan werken. We hebben ons suf gezoomed en geteamed. Ik heb er zo’n professioneel koptelefoontje voor aangeschaft. Na een keer of vijf begreep ik pas hoe dat ding precies werkt. Geeft niks, leer je van, denk ik altijd. We moesten ook online trainingen gaan doen. Jazeker, want geen cursist wilde of kon nog op locatie komen.
Digitaal lesgeven
Gelukkig bood SMI me daarvoor webinars aan. Heel leuke digitale lessen waren dat, maar ik kon me niet voorstellen dat het zou werken. Dus, de eerste keer dat ik dat moest doen, had ik voor de zekerheid mijn hond maar weggebracht, mijn huis aan kant en een goede hoek uitgezocht. Ik zette de laptop, de IPad en de telefoon klaar en we begonnen.
De cursisten waren vaak net zo aarzelend als ik. Maar wonder boven wonder ging het goed. Ik kwam in mijn rol en de break-out rooms bleken ook prima te werken, er werd bijna niemand uitgegooid. Trouwens, als dat wel zo was, kon je zo weer inloggen.
Ik ontspande en begon te experimenteren met leuke digitale werkvormen. Dat liep even uit de hand toen het whiteboard dat ik zo zorgvuldig tegen mijn pas geschilderde muur had gezet, omviel. Grote klap, cursisten geschrokken maar schaterlachend keken mee. Muur beschadigd, verf er af, ik beetje klunzig opruimen, en hup, door met de training.
De cursisten gaven na afloop terug dat ze het heel leuk hadden gevonden (niet alleen vanwege dat whiteboard). En, wat voor mij het belangrijkst was: ze zeiden dat ze het zo bijzonder vonden dat ze na 1 x digitaal bij elkaar komen al een echte groep geworden waren!
Blended leren: de mix tussen online en klassikaal
Na 3 dagen digitaal trainen, konden we elkaar eindelijk echt ontmoeten. Het was zo leuk, ontroerend soms. “Oh wat ben jij klein” en “zo fijn dat we elkaar nu helemaal kunnen zien”. We pakten zo de draad op, waar we digitaal gebleven waren. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is.
Ik denk eigenlijk dat dat ook zo zal zijn. Dat online leren de normaalste zaak van de wereld is geworden. Jammer aan de ene kant. Maar het zou nog heel veel meer jammer zijn als we niet meer zouden kunnen trainen omdat live er soms even niet in zit.
Ik ben blij met een opdrachtgever als SMI, die niet alleen haar cursisten, maar ook haar trainers, stimuleert om te ontwikkelen, met de tijd mee te gaan, flexibel te zijn. Ik ben blij met onze cursisten, die dit avontuur met ons aangaan. Blij met collega’s die helpen als het nodig is. En blij met mijn donkergroene wandje, wat een nieuw likje verf heeft gekregen. Kom maar door met dat blended leren!
Titia Huisman, oktober 2020
Wil je ook blended leren met Titia en medecursisten?
Titia is trainer van de opleiding Hoger Management Support en opleiding Senior Management Assistent. Allebei blended natuurlijk. Ga jij ook dit ‘nieuwe normale’ avontuur aan?