Hét blog voor de ervaren assistant

Je aandacht erbij houden… hoe dan?!

Je hebt vast wel eens gehoord dat onze aandachtsspanne in het digitale tijdperk sterk terugloopt. Soms lijkt het wel korter dan die van een goudvis…

Hoe lang we kunnen focussen, is afhankelijk van de context waarin we ons bevinden. De mogelijkheid om ergens aandacht aan te geven, varieert gedurende de dag. Dat herken je vast wel bij jezelf. Het is eerder zo dat je leef- en werkomstandigheden de ingebouwde neiging van je hersenen om afgeleid te worden, versterken.

Geef je smartphone de schuld!

Vaak geven we de schuld aan de technologie (lees: smartphone) voor het verstoren van onze concentratie. De techniek is echter niet het probleem, het geeft je slechts de mogelijkheid om afgeleid te zijn. De werkelijke oorzaak ligt ergens anders: bij zogenaamde interne triggers of vormen van emotioneel ongemak. Of anders geformuleerd; je smartphone is niet de oorzaak van je afleiding, het is de reactie (verveling, onrust) op je ongemakkelijk voelen.

Waarom het zo moeilijk is om je aandacht erbij te houden

Er zijn vier redenen:

  1. Ontbreken van een doel of voornemen iets te gaan doen.
  2. Je hersenen zijn verzot op nieuwe dingen.
    In de evolutie van de mens was de eigenschap van je brein om snel van aandacht te kunnen wisselen, veel belangrijker om te overleven, dan je op een ding concentreren. Het gevolg is dat je brein vandaag de dag nog steeds last heeft van deze vorm van alertheid.
  3. Je aandachtsspier verslapt na verloop van tijd.
    Je kunt je maar een bepaalde tijd echt goed concentreren. Ga je te lang door dan raakt je aandachtsspier uitgeput. En dat leidt er weer toe dat je eerder afgeleid raakt.
  4. Interne triggers
    De talloze kleine interne prikkels en gedachten die de hele dag voorbij komen. Ze zorgen ervoor dat je afgeleid wordt van wat je aan het doen bent.
Waarom is verandering zo moeilijk?

Hoe kun je hier het beste mee om gaan?

Een paar tips:

  • De beste manier om productiever te worden, is kiezen wat je wilt bereiken, voordat je begint.
  • Maak gebruik van micro-afleidingen (even uit het raam kijken, gaan verzitten op je stoel, een slok koffie of thee nemen). Ze kunnen je helpen om beter te focussen, omdat:
    • je even je aandacht vrij maakt en dat geeft je een korte mentale pauze;
    • je brein een dopamine boost krijgt die gepaard gaat met het veranderen van je aandacht op iets nieuws.
  • Breek een lastige taak in kleinere stukken en focus je vooral op het kleinere deel waar je mee bezig bent. Dit voorkomt dat je de taak als te groot of onmogelijk ervaart.
  • Het is vaak lastig om te beginnen aan een complexe taak. Focus je daarom op het doorkomen van de eerste 5 – 10 minuten, daarna wordt het geconcentreerd aan het werk blijven vaak makkelijker.

Je hersenen zijn niet geoptimaliseerd om aandacht vast te houden, maar…

Je brein heeft de fantastische eigenschap zich te ontwikkelen en aan te passen gedurende je hele leven. Beter aandachtig focussen kun je dus leren!

Dit blog is geschreven door Luc Swaab, braintrainer en docent.


Aandachtsmanagement: module 2 van deze zelfstudie

Zelfstudie Managementassistent

Na de 2e schriftelijke module van de Zelfstudie Managementassistent manage je jouw aandacht beter:

  • Van timemanagement naar aandachtmanagement
  • Tijdverspillers en prioriteiten
  • Slim agendabeheer en effectief archiveren
  • Baas over eigen inbox
  • Werken op afstand

Met de andere modules update je jouw kennis over diverse andere belangrijke aspecten die passen bij de managementassistent van nu. Je bepaalt zelf je leertempo en leert waar en wanneer je wilt.

Bekijk alle modules van deze zelfstudie

Over Secretary

Met onze blogs blijf je als ervaren assistant op de hoogte van de (vele) veranderingen in jouw vak. Daarnaast bieden we al meer dan 30 jaar waardevolle opleidingen en congressen. Hiermee zet je een flinke stap verder, zowel zakelijk als persoonlijk. Kijk dus zeker even in ons uitgebreide aanbod!

Bekijk ook

Benieuwd naar digitale kansen

Simpele digitale eyeopeners voor ondersteuners

Elke ondersteuner is bezig met de toekomst van het vak. Maar toch lijkt het digitale …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *