Het recht is overal aanwezig in onze maatschappij. Het laat vrijwel geen enkel aspect van ons leven ongeregeld. Vaak merk je hier weinig van en dat is ook de bedoeling. Bij het kopen van een laptop denk je niet: ‘Hoe zit het ook al weer met de verbintenis scheppende overeenkomst?’. Toch wordt de gang van zaken van A tot Z beheerst door rechtsregels.
Als (juridisch) secretaresse hoor je de hele dag juridische termen op je werk, of het nu een bedrijf, het ministerie, de gemeente of een advocatenkantoor is. Wat betekenen die nu? Is een contract hetzelfde als een overeenkomst? Wat zijn de algemene voorwaarden van een bedrijf? Is een beschikking een besluit waartegen je in beroep kunt? Kan je in bezwaar en beroep tegen de weigering van een omgevingsvergunning of een evenementenvergunning? Wanneer is ontslag op staande voet mogelijk?
Vaak merk je pas wat van het recht als je daarmee hard wordt geconfronteerd. Dan roept de dagelijkse praktijk plotseling allerlei rechtsvragen op. Om eens wat voorbeelden te noemen op verschillende rechtsgebieden:
- Je boekt een reis naar New York voor meerdere directieleden. Op het laatste moment moet de vlucht en het hotel toch omgeboekt worden naar een andere datum. Zowel de vliegtuigmaatschappij als het hotel brengen forse annuleringskosten in rekening. Moet jouw bedrijf die kosten betalen?
- Je bestelt materialen voor jouw organisatie. De verkoper belooft binnen vier weken te leveren. Maar na twee maanden is de bestelling er nog steeds niet. Kan je de sales manager bellen en zeggen dat de koop niet meer door gaat?
- Jouw bedrijf loopt schade op door bouwactiviteiten in de buurt. Wat zijn de voorwaarden om de opdrachtgever van de bouwactiviteiten te dwingen schade beperkende maatregelen te nemen? En kan je hem ook voor de schade aanspreken?
- In het door het bedrijf gehuurde pand moeten ingrijpende verbeteringen plaatsvinden om het gebouw weer enigszins representatief tegenover klanten te maken. Hierover ga je in gesprek met de verhuurder. Die stelt zich echter op het standpunt dat dit kosten zijn die niet voor zijn rekening komen. Is dat juist?
- Aan verschillende auto’s van het bedrijf moeten reparaties worden verricht. Met de garage wordt een richtprijs afgesproken. Moet er betaald worden als de reparaties twee keer zo hoog uitvallen dan is afgesproken? En mag de garagehouder de auto’s achterhouden totdat er betaald is?
- Er hebben inmiddels twee verlengingen van een arbeidscontract plaatsgevonden. Is een werkgever dan verplicht iemand een vast dienstverband aan te bieden? Kan een werkgever iemand ontslaan, omdat die in zijn vrije tijd joints rookt?
- De gemeente besluit van de weg waar jouw bedrijf aan is gelegen een eenrichtingsweg te maken. Voor het bedrijf is dat heel ongunstig. Is het mogelijk dit besluit aan te vechten?
- Jouw organisatie groeit en groeit. Past de huidige ondernemingsvorm hier nog steeds het beste bij? En beschermt die de directie in privé tegen aanspraken van schuldeisers voor schulden van het bedrijf?
Je leest het al: het kan je leidinggevende veel geld schelen als je ingevoerd bent in het recht. De cursus Recht & Rechtstaal – speciaal voor juridische secretaresses of medewerkers in een juridische omgeving – begeleidt je op de eerste stappen in het recht.
Geschreven door Prof. Jan Brouwer, hoogleraar bij de vakgroep Algemene Rechtswetenschappen op de Rijksuniversiteit Groningen en docent bij Secretary Management Institute.
Krijg direct meer inzicht: cursus Recht & Rechtstaal
Als juridisch secretaresse of medewerker in een juridische omgeving moet je regelmatig aan een half woord genoeg hebben. Dagelijks confronteert men jou met lastige juridische begrippen. Deze zijn vaak moeilijk te volgen en tijd voor nadere uitleg ontbreekt meestal.
Toch is het voor een succesvolle invulling van jouw functie belangrijk dat je over enige basiskennis van het recht beschikt. Je bent dan beter in staat je manager te assisteren bij zijn of haar werkzaamheden. Het doel van de 2-daagse cursus Recht & Rechtstaal is jou inzicht geven in de belangrijkste structuren en begrippen van het Nederlandse recht.
Lees meer over de cursus Recht en Rechtstaal