Hét blog voor de ervaren assistant

Als secretaresse onderhandelen, is dat nodig dan?

Onderhandelen doe je overal. Op je werk, thuis, in de winkel en misschien ook wel in de kroeg. Of het nu om het inkopen van kantoorartikelen gaat of om je salaris. Onderhandelen doe je zelfs als je de agenda van je leidinggevende bewaakt. Onderhandelen kun je leren, ook al is het geen dagelijkse kost. Hierbij wat praktische informatie en tips voor je op een rijtje gezet.

  • Informatie inwinnen
    Onderhandelen begint met kennismaken en informatie verzamelen. Zorg dat je van tevoren geïnformeerd bent.
  • Een goede voorbereiding is het halve werk
    Bereid het gesprek voor door je doel te bepalen en de manier waarop je dat wilt bereiken. Breng je eigen wensen en eisen in kaart en denk daarbij ook na over de wensen en motieven van de ander.
    Tip: Wil je een gesprek aangaan met de ander, bijvoorbeeld je manager? Hij/zij vindt de dingen zoals ze gaan vast perfect. Daarom moet je ervoor zorgen dat je zelf het gesprek aanvraagt. Als je niet vraagt om een verandering, dan zal het hoogstwaarschijnlijk niet vanzelf gebeuren.
  • Win-win situatie
    Zet de gemeenschappelijke voordelen op een rij. Wellicht schelen deze niet zoveel van elkaar. Probeer naar elkaar toe te komen. Denk aan een onderhandeling over je salaris. Vaak richten we ons alleen op een hoger salaris, er zijn ook andere mogelijkheden als je manager niet akkoord gaat. Denk aan het volgen van een opleiding of cursus. Of wat dacht je van meer vakantiedagen.
  • Goed luisteren
    Observeer en luister. Je kunt dan afwegen wat je gaat zeggen. Soms willen we teveel aan het woord zijn, probeer de ander ook voldoende aan het woord te laten komen.
  • Actief
    Blijf actief in het gesprek en probeer het gesprek te sturen. Zet hoog in en hou je marge in de gaten (je “wisselgeld”) je kunt altijd nog zakken. Breng aan het begin de lastigste kwesties ter sprake. Dan wordt je gesprekspartner later niet onaangenaam verrast.
  • Weggeven
    Geef niet teveel weg. Doe zelf wat voorstellen met (voor jou onbelangrijke) eisen en laat die een voor een vallen. Zo wek je de indruk dat je bereid bent concessies te doen en zul je de ander op andere punten mee krijgen.


Vrouwelijke charme
Soms is het goed om je vrouwelijke charmes in de strijd te gooien. Dit kan een belangrijke bijdrage leveren tot een succesvolle onderhandeling. Zorg er wel voor dat het professioneel blijft. Flirten vertaalt zich in zelfvertrouwen, dat een belangrijk kenmerk is van een goede onderhandeling.


Tips:

  • Let erop dat je houding tijdens het gesprek rustig en zelfverzekerd is
  • Zorg dat je oogcontact houdt met je gesprekspartner
  • Indien mogelijk ga dan niet recht tegenover je gesprekspartner zitten, want dan ontstaat het gevoel dat je ook figuurlijk “recht tegenover elkaar staat”
  • Begin met een luchtig praatje om het ijs te breken
  • Wees geduldig
  • Een of twee hele goede argumenten zijn vaak veel effectiever dan -tig argumenten
  • Zorg voor een win-win situatie

Enne.. niet geschoten is altijd mis

Bron: informatie uit het artikel komt van secretaressenet.nl, managemensupport.nl

Bekijk de opleiding Manage je manager

Over eduard van brakel

Bekijk ook

Constructief samenwerken met verschillende karakters: 5 tips

Het liefst willen we met iedereen prettig en ontspannen samenwerken. Als je een functie hebt …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *