Hét blog voor de ervaren assistant

6 tips voor beter luisteren en vragen stellen die ertoe doen

In een wereld waarin gesprekken vaak bestaan uit snelle reacties, oppervlakkige antwoorden en weinig ruimte voor échte verdieping, komt het boek Socrates op Sneakers van Elke Wiss als een frisse wind. Dit boek leert je hoe je betere gesprekken kunt voeren door de kunst van het vragen stellen te beheersen, geïnspireerd door de filosofie van Socrates. Dit boek hebben we gelezen en we delen graag een aantal belangrijke lessen en praktische tips uit het boek, die jou kunnen helpen in je werk als assistant.

  1. Luister écht – met je volle aandacht
    We luisteren vaak om te reageren, niet om te begrijpen. Elke Wiss benadrukt het belang van
    oprechte nieuwsgierigheid. We moeten ons richten op wat de ander écht zegt, in plaats van alvast na te denken over ons antwoord. Dit klinkt simpel, maar vraagt oefening.
  2. Stel open vragen
    Een ander krachtig instrument dat in het boek aan bod komt, is het stellen van open vragen. In plaats van vragen te stellen die alleen een “ja” of “nee” als antwoord hebben, moedigt Socrates op Sneakers aan om vragen te stellen die uitnodigen tot reflectie en uitleg.
  3. Vermijd advies geven en oordelen
    Veel mensen hebben de neiging om meteen advies te geven of te oordelen, maar dit kan een gesprek snel oppervlakkig maken. Wiss benadrukt dat het krachtiger is om door te vragen, zonder je eigen mening of advies er meteen in te gooien. Dit maakt ruimte voor de ander om verder te verkennen wat hij of zij denkt en voelt.

    Tip: Als iemand je een probleem vertelt, probeer dan eens niet direct met een oplossing te komen. Vraag in plaats daarvan: “Hoe zou je dit zelf willen aanpakken?” of “Wat denk je dat een goede volgende stap zou zijn?”
  4. Blijf in de verwondering
    Socrates stond bekend om zijn nieuwsgierigheid en het continu stellen van vragen. Hij vroeg door totdat hij bij de kern van een idee kwam, zonder aannames te doen. Elke Wiss spoort ons aan om deze socratische houding van verwondering te omarmen. Blijf nieuwsgierig, zelfs naar dingen die je denkt al te weten.

    Praktische oefening: Kies een onderwerp waarvan je denkt dat je er alles over weet, bijvoorbeeld je werk of een hobby. Vraag jezelf dan af: “Wat weet ik hier eigenlijk écht van? Wat als het anders was?” Dit helpt om te realiseren dat er altijd meer te ontdekken valt, zowel in jezelf als in je gesprekken met anderen.
  5. Vertraag het gesprek
    In het moderne leven zijn we vaak gehaast, ook in onze gesprekken. We willen snel tot een conclusie komen. Wiss benadrukt echter dat goede gesprekken tijd nodig hebben. Door het tempo van het gesprek te vertragen, creëer je ruimte voor echte reflectie en verdieping.

    Tip: Durf stiltes te laten vallen. Dit voelt in het begin misschien ongemakkelijk, maar het geeft de ander én jezelf tijd om na te denken. Vaak komen de meest waardevolle inzichten juist voort uit die momenten van stilte.
  6. Herken je eigen aannames
    Vaak stellen we vragen of geven we antwoorden op basis van onze eigen aannames en overtuigingen, zonder dat we dit doorhebben. Het boek leert je om je bewust te worden van deze aannames en ze uit te dagen.

    Oefening: De volgende keer dat je merkt dat je het ergens niet mee eens bent, vraag jezelf dan af: “Waarom denk ik dat ik gelijk heb? Waar baseer ik mijn mening op?” Door dit te doen, word je niet alleen een betere gesprekspartner, maar ook zelfbewuster.

    Conclusie: Leer de kunst van het vragen stellen
    “Socrates op Sneakers” leert je om op een speelse en toegankelijke manier gesprekken te voeren die ertoe doen. Door beter te luisteren, open vragen te stellen en je eigen aannames los te laten, kun je dieper contact maken met anderen én met jezelf. De filosofie van Socrates, vertaald naar de moderne tijd door Elke Wiss, biedt een verfrissende en praktische kijk op communicatie waar we allemaal wat van kunnen leren.

Wil je meer leren over hoe je gesprekken betekenisvoller maakt en de kunst van het vragen stellen?

‘Socrates op sneakers’ en ‘de kunst van het vragen stellen’ zijn onderdeel van het ‘Jaar Lang Leren’-pakket 2025 die Elke Wiss verzorgt. Je volgt in totaal 10 online masterclasses waarmee je je voorbereidt op de toekomst. Benieuwd haar het volledige programma?

Download het masterclassoverzicht

Over sancakz

Bekijk ook

Top 3 vaardigheden voor de future proof assistant

Vraag jij je ook wel eens af hoe je functie er in de toekomst uitziet? …

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *